Тваринництво

В Україні з’явився генетичний матеріал, що поєднує найкращі властивості американської та європейської генетики

Золота середина

В Україні з’явився генетичний матеріал, що поєднує найкращі властивості американської та європейської генетики. 

Генетичний ринок як в Україні, так і у всьому світі, вже давно ділять між собою дві частини світу — американська та європейська. Історично склалося, що в Україні більше представлено генетичний матеріал американського континенту, а саме США та Канади. Особливістю американської генетики протягом багатьох років була висока молочна продуктивність, що посідала перше місце серед усіх пріоритетів. Уже далі — здоров’я копит і вимені, концентрація жиру та білка тощо. І, звичайно, американська корова — це велика корова. Висока у холці, «широка», з глибоко посадженою маткою, що викликає досить багато труднощів з осіменінням і гінекологічним лікуванням. Не можна не визнати, що корови американської генетики неймовірно гарні та завжди посідають призові місця на шоу корів у різних куточках світу. Проте й ціна утримання таких тварин не є маленькою — через споживання корму, необхідність більших стійл, труднощі роботи з такими тваринами тощо. 

Європейська генетика завжди була більш дружньою до фермера та ветеринара (farmer friendly). Це пов′язано з тим, що на європейському континенті більше поширені ферми сімейного типу з невеликою, як порівняти з американськими господарствами, кількістю тварин, з якими найбільше часу проводить, сам фермер, тобто власник. І, звичайно, в його інтересах отримати корову, яка була б економічно вигідною, але зручною в утриманні та роботі. Саме ця потреба і стала золотим стандартом європейської корови — невелика за розмірами, з міцним здоров’ям та економічно ефективна (як щодо витрат на утримання, так і щодо молочної продуктивності з фокусом не лише на кількість молока, а й на високий уміст жиру та білка). 

Але що, як об’єднати позитивні сторони американської та європейської генетики в одну ефективну? Саме це і зробила українська компанія «СГ СЕРВІС», що базується у Вінницькій області та співпрацює зі світовими лідерами генетичного матеріалу, які роками працюють над тим, щоб отримати бугаїв-плідників, що не поступаються представникам ні американської, ні європейської генетики. Також компанія й далі підтримує економіку України власною роботою та доставляє генетичну продукцію навіть господарствам, наближеним до лінії фронту. 

Два в одному 

Нижче наведено тенденції, спільні для обох типів генетики, — американської та європейської. Вони продиктовані умовами глобального ринку, а окремі — навіть потребами кінцевого споживача. Серед таких тенденцій можна виділити: 

• Геномна оцінка бугаїв-плідників. Це оцінка якісних показників майбутнього потомства з перших тижнів життя тварин. Її проводять для того, щоб даремно не витрачати кошти на вирощування бугая-плідника, потомство якого в майбутньому не буде ефективним у сучасних умовах господарства та ринку. З 2009 року цей метод оцінювання бугаїв-плідників широко застосовують усі провідні генетичні компанії світу, а з 2015 року деякі країни навіть почали досліджувати цим методом корів і телят. 

«СГ СЕРВІС» співпрацює тільки з тими компаніями, що користуються цим методом оцінювання бугаїв-плідників як основним, адже це показник вчасного реагування на потреби ринку та постійний розвиток. 

• Білок А2А2. З 2005 року не стихають розмови про особливий білок бета-казеїну А2, та чи є він кориснішим за звичайний і в чому його головна ціль. Найцінніший складник сухої частини молока — його білки, основним компонентом яких є бета-казеїн. Він буває кількох видів, але найпоширеніші його форми — алелі А1 та А2. Один від одного вони відрізняються тільки однією амінокислотою. 

Здавалося б, різниця між цими алелями мінімальна, але дослідження доводять, що бета-казеїн А2 корисніший, адже є природним типом бета-казеїну для людини. А бета-казеїн А1 може спричиняти дискомфорт, пов’язаний із травною системою. Є теорія, що це пов’язано з тим, що молоко А1 та А2 по-різному розщеплюється в організмі людини. 

Більшість бугаїв у каталозі «СГ СЕРВІС» передають із власним генетичним матеріалом бета-казеїн саме типу А2, що дає змогу продавати молоко за вищою ціною та реагувати на потреби кінцевого споживача. 

• Схрещування голштинської породи з м’ясною. Найчастіше такий тип схрещування в менеджменті ферми застосовують із двох причин. Перша — неможливість осіменити корову генетичним матеріалом бугая молочної породи (через низьку фертильність, спричинену різними чинниками). Друга — коли з тих чи інших причин немає потреби в отриманні майбутнього молочного потомства від усіх корів стада. У такому разі фермер часто осіменяє найкращих корів стада й нетелів сексованою спермою, а іншу частину стада — генетичним матеріалом биків м’ясної породи (для швидшого набору ваги, покращення якості м’яса та вигіднішого продажу на відгодівлю). 

Одним із найефективніших варіантів є схрещення голштинської та бельгійської блакитної порід ВРХ. Бельгійська блакитна щодо м’ясної продуктивності є явним рекордсменом у всьому світі: забійний вихід м’яса з туші становить 80%. До того ж отримана яловичина відрізняється ніжною консистенцією, соковитістю і мінімальним жировим прошарком. Також той факт, що ця порода має миролюбний і спокійний характер робить її зручною в утриманні. У каталозі компанії «СГ СЕРВІС» можна знайти великий список бугаїв цієї породи. 

Сексована сперма. Це генетичний матеріал, розділений за статтю, тобто на X- та Y-хромосоми. Першою, хто використав цей метод, стала компанія Cognet у 1999 році. Сексована сперма за правильного та грамотного використання може допомогти значно збільшити маточне поголів’я ВРХ. Найчастіше такий генетичний матеріал застосовують для осіменіння телиць, адже вони мають вищу фертильність, а ціна на цей вид матеріалу є значно вищою за ціну звичайного, тому для економічної ефективності нам важливо використати якнайменше доз для позитивного результату осіменіння. 

Серед позитивного цієї технології можемо виділити: 

• гарантований вихід теличок — 90%. Це дає змогу успішно розширити відтворення стада без додаткових витрат на закупівлю ремонтних тварин; 

• збільшення поголів’я стада високопродуктивними коровами сприяє значному підвищенню рентабельності господарства як шляхом підвищення обсягів валового виробництва молока, так і шляхом продажу вирощених племінних тварин; 

• скорочення матеріальних збитків господарства завдяки зменшенню кількості важких розтелень і випадків народження мертвих телят;

• збільшення прибутку господарства внаслідок багаторазового підвищення рівня молочної продуктивності корів; 

• швидка окупність витрат на закупівлю сперми; 

• формування власної міцної генетичної бази без додаткових фінансових витрат на придбання племінних тварин інших господарств і біобезпека власного господарства завдяки відсутності введення в стадо тварин з інших ферм; 

• додатковий молодняк для продажу. «СГ СЕРВІС» має широкий вибір сексованої сперми, завдяки чому господарства можуть обрати бугая-плідника залежно від індивідуальних потреб.  

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ