Техніка

Знаряддя для Степу

Знаряддя для Степу

Запропоновано рекомендації, зроблені на підставі випробувань широкого спектра ґрунтообробних і посівних машин в умовах Степу.

 

У Державному підприємстві «Дослідне господарство “Асканійське”» Асканійської державної сільськогосподарської дослідної станції, на яку покладено виконання робіт з експериментального випробування мінімізованих і нульових технологій обробітку ґрунту й прямої сівби, протягом останніх років випробувано велику кількість ґрунтообробної техніки та сівалок для прямої сівби вітчизняного й іноземного виробництва. За результатами випробувань закордонні машини мають перевагу насамперед за якістю виготовлення та зносостійкістю робочих органів практично за однакової якості роботи з вітчизняними аналогами.

 

Ґрунтообробні машини

Ефективне використання сільгосптехніки для обробітку ґрунту й сівби можливе тільки в разі застосування всіх взаємопов’язаних чинників технології. До них передусім належать:

– вибір способу обробітку ґрунту залежно від попередника, стану ґрунту та культури, яку заплановано сіяти;
– вибір агрегата, параметрів і режимів його роботи;
– заміна енергоємних операцій менш витратними;
поєднання технологічних операцій шляхом застосування комбінованих агрегатів;
– застосування нульової або мінімальної системи обробітку ґрунту на ґрунтах, агрофізичні властивості та фітосанітарний стан яких відповідає біологічним особливостям вирощуваної культури.

 
 

Після збирання зернових культур комбайнами доцільно до обробітку ґрунту застосовувати мульчувачі закордонного (фірма-виробник Gaspardo, Tehnos, Schulze й ін.) та вітчизняного виробництва ПЗР та ПН-2, які призначено для подрібнювання рослинних решток і рівномірного розподілу їх по полю. Технологія обробітку ґрунту має бути спрямована на максимальне зниження витрат енергоресурсів і позитивно впливати на формування врожаю культури. За підготовки ґрунту під зернові культури найкращі умови забезпечує безполицевий мілкий або поверхневий обробіток. Для цього використовують такі знаряддя: плоскорізи-розпушувачі типу ПРН-4,1 (Сімферопольський ремонтно-механічний завод); комбіновані агрегати АГ-4 та АГ-4-1 (ПП ПКФ «Велес-Агро», м. Одеса), АКШ-3,6 та АКШ-5,4 «Хмельниксільмаш». Застосування багатоопераційних ґрунтообробних знарядь — один з основних заходів мінімізації, який дозволяє, як порівняти з одноопераційними знаряддями, майже удвічі зменшити витрати пального та скоротити термін виконання робіт.

Коли замість безполицевого обробітку ґрунту треба провести оранку, то краще застосовувати оборотні 3–8-корпусні плуги типу «Мастер» ТОВ «Завод «Оптікон» (м. Балта), оборотні плуги фірм Kuhn, Kverneland і класичні плуги ПНВ-3-35, ПНВ-5-35 і ППН-8-40, (ПП ПКФ «Велес-Агро», м. Одеса).

Останнім часом активно застосовують знаряддя з дисковими робочими органами, які залежно від діаметра диска й тиску диска на ґрунт можуть забезпечувати глибину обробітку до 20 см. Серед цього типу знарядь заслуговують на увагу плуги дискові ПД-2,5, ПД-1,8, ПД-3,3 та дисковий ґрунтообробний агрегат АГН-6,3, АГК -5,4 (ПП ПКФ «Велес-Агро»). Серед дискових борін заслуговують на увагу БДП-7 КС виробництва ТОВ «Апостолівагромаш», БПД–6000 виробництва ПАТ «Червона зірка» та БДСФ–6 виробництва ПАТ «Завод «Фрегат» (м. Первомайськ). Для роботи на важких ґрунтах доцільно використовувати борону-плуг дисковий БДП-4,2 виробництва ПАТ «Завод «Фрегат» зі збільшеним до 800 мм діаметром диска.

 
 

Передпосівну культивацію на легких і середніх за механічним складом ґрунтах доцільно виконувати комбінованими агрегатами АКГ-4, КР-4,5 або по типу «Європак», «Галичина», «Комбі», «Борекс», а на важких ґрунтах — КТС-6,4, КН-7,2 та ін.

Для проведення передпосівного обробітку протягом весняно-літнього періоду є можливість застосовувати культиватори з робочими органами плоскорізного типу, такі як АРВ-8-01, АРВ-5,4-01 (м. Харків, в/ч А 1144) та КОП-7 (ТОВ «Апостолівагромаш»). Щодо вирівнювання ґрунту, то за сухого верхнього шару напоготові мають бути котки, за вологого — борони.

Визначившись зі способом обробітку ґрунту, треба обрати знаряддя та його параметри. Найбільша продуктивність і економічність ґрунтообробних агрегатів досягається за оптимального співвідношення енергетичної та робочої частини системи. Правильний вибір робочої швидкості, ширини захвату та глибини обробітку дозволяють заощадити на основному обробітку ґрунту до 10% пального, а на культивації — до 30%.

 

Посівні машини

Для сівби зернових культур застосовують зернові сівалки виробництва ВАТ «Червона зірка» з різною шириною захвату та з різними робочими органами. Так, сівалками СЗ-5,4-06 і СЗТ-5,4 проводять сівбу за традиційною технологією. Для проведення сівби в оптимальні строки треба скомплектувати посівний агрегат із 2–3 сівалок, що значно підвищить продуктивність праці. Для цього найкраще використати зчіпки СП-11А, СГП-10,8-01; СГП-10,8-01. Дискові сошники сівалок мають бути ретельно відрегульовані — прокручування дисків не повинно гальмуватися, а зазор між ними має бути таким, щоб через нього суха земля не потрапляла на посівне ложе. Всі диски повинні мати насіннєспрямовувачі (металеві заслінки), які забезпечують потрапляння насіння на вологе ложе. В разі сівби трисівалковими агрегатами бажано залишати технологічну колію, яка сприяє якісному та своєчасному виконанню робіт по догляду за посівами.

 

Посівні комплекси «Алькор-10», «Оріон 9,6», «Сіріус-10» (ВАТ «Червона Зірка»), Solitair-12 від Lemken і «Horsch — Агро-Союз» можуть виконувати сівбу як за традиційною, так і за мінімальною та нульовою технологіями, забезпечуючи економію матеріальних ресурсів без зниження врожайності зернових культур.

 
 

Для сівби просапних культур (кукурудза, соняшник, соя) ВАТ «Червона Зірка» розробило низку пневматичних сівалок типу УПС та «Вега». Для великотоварних господарств зрошуваної зони, що спеціалізуються на вирощуванні кукурудзи, сої та соняшнику, найкращі результати забезпечують високопродуктивні пневматичні сівалки «Вега-12», «Вега-16» та Optima TF maxi (Kverneland).
Таким чином, застосування в технологіях вирощування сучасної ґрунтообробної і посівної техніки з врахуванням механічного складу ґрунтів, біологічних особливостей сільськогосподарських культур забезпечує реалізацію показників їх генетично-обумовленої продуктивності, збереження родючості ґрунтів та сприятливого меліоративного стану територій. При цьому зменшуються витрати пально-мастильних матеріалів та підвищується рентабельність виробництва.

 

Володимир Малярчук, канд. с.-г. наук
Сергій Демидов
Південна філія УкрНДІПВТ ім. Погорілого
Анастасія Малярчук, канд. с.-г. наук
Інститут зрошуваного землеробства НААН

журнал “The Ukrainian Farmer”, березень 2016 року

  

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 
 

 

Інші статті в цьому журналі
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
3
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ