Техніка

Zeppelin: усе під контролем

Zeppelin: усе під контролем

Для ефективного керування парком техніки компанія «Цеппелін Україна» пропонує систему Zeppelin Smart Solution.

За понад 100-літню історію німецький концерн Zeppelin став визнаним лідером у галузі машинобудування. Виробництво будівельної та сільськогосподарської техніки, техніки для гірничо-збагачувального комплексу, ефективні рішення для будівництва заводів, силові установки та двигуни, а також пропозиції оренди техніки — все це тепер напрями роботи групи компаній Zeppelin, що нині веде свою діяльність у 190 філіалах 20 країн світу. За даними 2017 року, річний оборот компанії сягнув майже 3 млрд доларів. 

Україна ввійшла до переліку країн, де концерн Zeppelin веде свою діяльність, 23 роки тому — зі створенням компанії «Цеппелін Україна». Прикметно, що вже через кілька років тут було створено відділ дистрибуції сільгосптехніки, оскільки аграрний напрям у діяльності Zeppelin посідає все вагоміше місце, а розвинений сільськогосподарський ринок України не міг не зацікавити німецьких бізнесменів. 

Нині компанія «Цеппелін Україна» пропонує вітчизняним аграріям широку лінійку сільгосптехніки — трактори, збиральну, посівну та ґрунтообробну, обприскувачі, причепи й розкидачі добрив тощо. Серед основних брендів, що компанія виводить на ринок, чільне місце належить техніці компанії AGCO, зокрема, це трактори бренду Fendt, Valtra. Нині «Цеппелін Україна» є офіційним дилером корпорації AGCO в Сумській, Луганській, Харківській, Полтавській, Кіровоградській, Одеській, Львівській і Закарпатській областях, надаючи своїм клієнтам повноцінний сервіс. Компанія «Цеппелін Україна» пропонує всесвітньо відому техніку, таку як — Berthoud самохідні та прчібні обприскувачі, посівна та грутообробна техніка Bourgauде та Gregoire Besson, розкидувачі добрив, причепи, техніка Caterpillar та SEM. 

Утім, уся ця потужна техніка не могла би працювати ефективно без засобів, що допомагають оптимізувати її роботу. На пошук таких рішень компанія витратила багато часу й сил. У результаті було розроблено комплексну сервісну програму Zeppelin Smart Solution, яка дає змогу повністю контролювати парк техніки. 

Ігор Хижняк

Тепер це рішення компанія пропонує своїм клієнтам. Ось що розповідає керівник відділу продажів сільгосптехніки компанії «Цеппелін Україна» Ігор Хижняк про підходи до створення системи Zeppelin Smart Solution. 

— Ефективність техніки залежить від двох чинників: як її обслуговують і як експлуатують. Наша мета — допомагати сільгоспвиробникам контролювати витрати на техніку. Нам потрібен був продукт, що надавав клієнту всю глибину інформації, а також стикувався з усією лінійкою техніки, що ми сьогодні продаємо. Оскільки концерн Zeppelin є лідером виробництва гірничо-видобувної та будівельної техніки, то деякі рішення багато років випробовували саме у цих галузях. Водночас нині на ринку є багато цікавих рішень для оптимізації керування парком сільгосптехніки за допомогою збирання даних, які ми використали для створення нашої системи. Було обрано платформу й знайдено оптимальне рішення, яке з огляду на широку застосовуваність і універсальність має невелику собівартість, тому багато не коштує ні клієнту, ні нам. Перевага Zeppelin Smart Solution ще й у тому, що програма дає змогу за бажання клієнта контролювати весь парк техніки — трактори, вантажівки, самохідну й несамохідну техніку тощо, які можуть бути приєднані до цієї системи. 

Zeppelin Smart Solution надає повну інформацію про роботу всього парку техніки, починаючи від дати проходження останнього ТО та переліку основних операцій, які проводили для аналізу її стану, до звітів керівнику щодо проблемних зон його технічного господарства, навіть якщо воно розкидане по всій країні. 

Один із важливих звітів, що система може видавати клієнтові, є аналіз розподілу холостого ходу й ефективної роботи двигуна. 

— Якщо ваша машина працює 2000 годин на рік, скільки відсотків від цього часу фактично вона працює продуктивно? Деякі експерти вважають, що на холостому ходу машина працює 40–50% робочого часу, — наголошує Ігор Хижняк. — Якщо це 300-сильний трактор, то він витрачає в середньому 3–4 л/год пального. З часом витрати пального на холостому ходу тільки зростають. Наприклад, підраховано, що за п’ять років (це нормальний строк для інтенсивної експлуатації техніки) вони сягають 7800 доларів США. Натомість за допомогою системи Smart Solution компанія «Цеппелін Україна» може допомогти в плануванні й проведенні операцій щодо зниження часу на холостому ходу на основі отриманих даних. Потенціал економії може становити від майже 8 до 16 тис. доларів США на кожній одиниці в перерахунку на сьогоднішні ціни на пальне. Тобто тільки цей параметр дає змогу повертати до 7–8% вартості трактора. Крім того, борючись із холостим ходом, ви не спалюєте задарма так звані гарантійні години, які часто прив’язують до відпрацьованих мотогодин. Ви поліпшуєте стан трактора, збільшуєте його залишкову вартість. 

Інформація про типові поломки певної машини — також одна з функцій Zeppelin Smart Solution. Маючи на руках відповідний звіт, головний інженер зможе аналізувати слабкі місця й вносити коригування в експлуатацію техніки або заздалегідь запасатися запчастинами. 

Окрім того, в рамках Zeppelin Smart Solution компанія пропонує клієнту проводити регулярні проби робочих рідин, в першу чергу мастил, гідравлічних рідин. Результати тестування та рекомендації щодо їх використання фахівці надають у звіті. 

Нині компанія «Цеппелін Україна» пропонує чотири пакети Zeppelin Smart Solution. Найпростіший — базисний пакет дає можливість визначити місце розташування машини, відпрацьовані мотогодини, GPS тощо. Це той мінімум, що дає змогу орієнтуватися щодо місця перебування машини. Другий пакет — Advanced дає змогу бачити в режими реального часу, чи є помилки в роботі машини. До третього пакета — Advanced + ще й додається аналіз олив, консультація фахівців і більш розширений аналіз техніки. Четвертий, безкоштовний, пакет — Premium завдяки повній технічній інспекції обладнання, подачі регулярних детальних звітів дає можливість керівництву компанії мати якнайповнішу інформацію про все, що відбувається з парком техніки, а також отримати ТО в рамках договору на комплексне сервісне обслуговування CSA (Contract Service Arrangement). 

Уклавши з «Цеппелін Україна» договір на сервісне контрактне обслуговування, клієнт отримає знижку на запчастини та сервісні послуги, зможе знизити витрати через незаплановане простоювання машини, натомість збільшити моторесурс і продуктивність техніки. Оскільки клієнт гарантовано забезпечується запчастинами й послугами ремонтних робіт за фіксованими цінами, це захистить його від фінансових ризиків. Додатковий бонус — збільшення вартості машини в разі продажу. 

Людмила Морозова

журнал The Ukrainian Farmer, серпень 2019 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “The Ukrainian Farmer” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ