Тваринництво

Вітамінні суміші для випоювання  у свинарстві — новий стандарт ефективної  годівлі

Здорова альтернатива

Здорова альтернатива

Вітамінні суміші для випоювання  у свинарстві — новий стандарт ефективної  годівлі. 

Зі збільшенням продуктивності свиней, над якою генетики  наполегливо працювали протягом останніх 40 років, зросла  й роль якісної збалансованої годівлі,  що є ключем до реалізації потенціалу  тварин. Історія годівлі свиней за цей  період — це шлях від концепту «ідеального протеїну» у 1980–1990 рр. до концепту «точна годівля», який передбачає  запровадження методів, що дають змогу вчасно надавати тварині необхідну  кількість поживних речовин, які від повідають її індивідуальним потребам  у конкретний часовий проміжок. 

Зазвичай свині отримують поживні  речовини та вітаміни разом із кормом.  Утім, є альтернативний шлях їх надходження в організм — із водою. Перевагою  випоювання лікарських препаратів, вітамінів чи кормових добавок є швидкість  потрапляння в організм тварини, зручність для оператора та ефективність — хворі тварини в умовах стресу споживають  воду, навіть якщо зменшують споживання корму. Зокрема нутрієнти, що над ходять із водою, не зв’язані кормовою  матрицею й набагато легше всмоктуються  організмом. Таким чином, основні пожив ні речовини надходять до тварин тоді,  коли вони найбільше цього потребують. 

Одним із найбільших виробників віта мінних сумішей для випоювання є компанія Kaesler Nutrition, що виготовляє  їх під брендом Lovit. Протягом багатьох  років продукти з портфоліо Lovit завжди  були в авангарді інноваційних кормових  добавок і неодноразово визнавались одними з найкращих на ринку. Їхня ефективність базується на високій концентрації  активних речовин, добрій розчинності,  ідеально збалансованому складі з використанням високоякісних компонентів  для вирішення завдань різного спектра,  а також на різноманітті рецептур і форм —  рідина, порошок, саморозчинні гранули. 

У процесі виробництва спеціалісти стикаються з різними викликами,  серед яких найбільший вплив на продуктивність поголів’я мають погана конверсія корму, відставання у темпах росту,  проблеми з кістяком, травленням, респіраторними шляхами, слабкий імунітет  тварин, травматизм, тепловий стрес,  низька якість м’яса, агресивна поведінка  та канібалізм. Кожна з цих проблем має  розв’язання, і саме продукти Lovit допомагають справитися з ними. 

Для якості м’яса 

Для підтримання показників відтворення та якості м’яса компанія розробила  вітамінну суміш Lovit Е+Se, що є ефективною альтернативою ін’єкційним препаратам із вітаміном Е та cеленом. Цей  продукт на клітинному рівні впливає  на всі тканини організму, як потужний  антиоксидантний комплекс захищає  їх від окисного руйнування та захищає  м’язи й репродуктивні органи. Випоюючи суміш свиноматкам, кнурам і поросятам, можна досягти кращих показників відтворення, отримати поросят із кращим потенціалом, зменшивши рівень  падежу, а також м’ясо кращої якості. 

Дослідження, проведені в Бельгії  2021 року, підтверджують такі висновки.  Дослідна група отримувала Lovit E+Se  через питну воду протягом останніх трьох  тижнів перед забоєм: 100 мл / 1000 л питної води кожного другого дня протягом  двох тижнів та 300 мл / 1000 л питної води  кожного дня протягом останніх п’яти днів  перед забоєм. У результаті в дослідної групи показник рН м’яса через 24 год після  забою був значно вищим проти контролю,  що вказує на вищу здатність зв’язувати  воду завдяки меншому пошкодженню  м’язових клітин — це означає меншу втрату вологи й покращену ніжність м’яса.  Показник рівня реактивних речовин тіобарбітурової кислоти через 10 днів був  значно нижчим у групі Lovit, що вказує  на менший рівень перекисного окиснення ліпідів. Таким чином, доведено: Lovit  E+Se покращує якість м’яса, забезпечуючи  надійний захист від пошкодження тканин від окислення. 

Для захисту печінки 

Lovit Hepavent, що містить L-карнітин,  холін і бетаїн, покликано підтримати  енергетичний метаболізм і покращити  функціонування печінки тварин. Продукт сприяє ефективній конверсії корму,  покращенню показників відтворення,  зменшенню кількості мікроабортів,  а також стане в пригоді, коли треба  захисти тварину від негативних наслідків теплового стресу. 

Дослідним шляхом доведено ефективність цього продукту. Гібридних свинок  випоювали Lovit Hepavent у дозі 750 мл  /1000 л води протягом першої та згодом  протягом другої лактації. У результаті вдалося значно покращити молочну продуктивність свиноматок, порівнюючи з контрольною групою, — додавання L-карнітину  збільшило вироблення молока приблизно  на 19%, що сприяло збільшенню кількості  поживних речовин (10–20%), вироблених  за добу. Окрім того, свиноматки дослідної групи мали набагато кращу фізичну  форму і були готові до наступного циклу. 

Проти канібалізму 

З агресивною поведінкою та канібалізмом тварин можна боротися не лише,  створивши сприятливіші умови утримання, а й шляхом збільшення надходження необхідних активних речовин. 

Саморозчинні гранули Lovit Granule  Calm із високим умістом триптофану  та магнію — одне з рішень зниження рів ня агресивності, яке пропонує компанія.  Спеціальна формула продукту мінімізує  агресію та канібалізм, заспокоює, зменшує навантаження від гормонів стресу,  а також сприяє зменшенню падежу  та збереженню продуктивності. 

2022 року було проведено дослід на групах відлучених поросят із застосуванням  Lovit Granule Calm у дозі 500 г / 1000 л  питної води. У результаті застосування  Lovit Calm полегшило ситуацію, пов’язану  з агресивною поведінкою тварин, і спонукало до зменшення рівня травматизму,  спричиненого канібалізмом. Своєю чергою, це призвело до зниження падежу  майже на 50% в дослідній групі. 

Для полегшення дихання 

Для захисту дихальних шляхів компанія  розробила препарат Lovit Breeze з вітаміном  А та ефірною олією евкаліпту й чебрецю,  який полегшує дихання тварин, наприклад, у спеку чи за неякісного мікроклімату  на комплексі, захищає органи дихання від  запального ураження, сприяє регенерації слизової оболонки, полегшує симптоми респіраторних захворювань: розширює  бронхи та виводить слиз. 

Дослід, проведений у Чехії 2022 року,  підтвердив ці переваги препарату. Проблема господарства полягала в тому,  що у відгодівельник, де вже розміщувалися свині, раз на три тижні надходили  нові тварини, відтак вони заражалися  респіраторними захворюваннями від  «старої» партії. Для лікування хвороби  практикували загальну антибіотикотерапію та індивідуальне лікування. Власник почав випоювати всіх тварин Lovit  Breeze у дозі 300 мл / 1000 л питної води,  зменшуючи до дозування 200 мл / 1000 л  питної води після перших шести тижнів,  пізніше — до 100 мл. Контрольної групи  не було, результати порівнювали «до»  та «після» досліду. Застосування LOVIT  Breeze призвело до зменшення доз анти біотиків, допомогло побороти проблему  тривалого кашлю, сприяло зниженню  падежу та покращенню загальних еко номічних результатів виробництва. 

Для зміцнення імунітету 

Рідкий продукт із натуральною ефірною олією орегано Lovit Progano сприяє  ефективній роботі кишківника та зміцненню імунітету. Активні речовини карвакрол і тимол, що містяться в орегано,  мають антибактеріальну дію, покращують роботу ШКТ, контролюючи уміст  у ньому патогенів. Препарат полегшує симптоми в разі захворювання кишківника, зменшуючи спазми та біль. Lovit  Progano — це дієва альтернатива анти біотикам. 

Нещодавно Lovit Progano випробували в одному з господарств України,  у якому для уникнення будь-яких проблем із травленням відлучених поросят на 1–5-й день випоювали сумішшю  Амоксицилін + Клавуланова кислота,  на 6–10-й день додавали у воду підкислювач. Фактично це стало дослідною схемою для контрольної групи у дослідженні. Дослідна група отримувала Lovit  Progano через питну воду: перший день —  150 мл, другий — 250 мл, 3–10-й день —  300 мл / 1000 л питної води. У результаті  поросята в групі Lovit на початку досліду мали живу вагу в середньому на 8%  меншу проти контролю. Через 19 днів  після відлучення ця різниця зменшилася до 5%. Падіж в обох групах було  зафіксовано на одному рівні. Витрати  на Lovit Progano були втричі меншими,  як порівняти з витратами на антибіотики  в контрольній групі. Та жодного ризику  для антибіотикорезистентності. 

Точне дозування 

Нині випоювання стає все більш актуальним для введення свиням ліків, вітамінів чи кормових добавок. Технологію  дозування кормових добавок у систему  випоювання засновано на гідравлічному  насосі та значно полегшує їх застосування. Установлений безпосередньо на лінії  водопостачання, такий насос працює,  використовуючи потік води як джерело  енергії. Окрім ефективності та економії  часу персоналу система усуває ризик  можливої передачі інфекцій через кров,  зокрема вірусу РРСС, через багаторазові голки та зменшення реакцій у місці  ін’єкції та голок, що лишаються в тушах. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ