Техніка

Як пришвидшити збирання тюків у полі, заощадивши на пальному та ресурсі сільгоспмашин

Заощадити на тюках

Заощадити на тюках

 Як пришвидшити збирання тюків у полі, заощадивши на пальному та ресурсі сільгоспмашин

У цьому непростому для українських агровиробників сезоні очевидно зростає актуальність сучасних технологій заготівлі сіна і соломи. Багато фермерів інтенсифікують зусилля з розвитку тваринництва, бо ця галузь дає змогу заробити додаткові кошти за умов низьких цін на зерно та труднощів із його реалізацією. Тому саме час звернути увагу на нові ефективні рішення заготівлі кормів. 

Це передусім стосується тюкування сіна та соломи як найактуальнішого наразі завдання. Адже солому сьогодні використовують не лише як підстилковий матеріал для худоби. Величезне значення вона має як паливо для сушіння зерна й опалення виробничих і громадських приміщень у сільській місцевості. Причому як майже безплатне паливо, на відміну від природного газу та дров. 

Певне значення тюки соломи мають і як можливість для фермерів додатково допомогти власникам паїв, що вони орендують. Цей ресурс має попит у сільській місцевості. Ну і, звичайно ж, від якості та своєчасності збирання сіна як високопоживного корму для ВРХ безпосередньо залежить рентабельність тваринництва в кожному господарстві.  

Сьогодні більшість українських фермерів орієнтуються на сучасні технології заготівлі кормів, використовуючи рішення таких відомих світових виробників, як німецька компанія KRONE. Машини та агрегати зі славнозвісної «Зеленої лінії» KRONE успішно працюють на полях практично в усіх регіонах України. Зокрема, високопродуктивні прес-підбирачі для заготівлі сіна й соломи в тюках. 

Тюкування рослинної маси в полі має свої особливості, серед усього іншого — і певні організаційно-логістичні труднощі. Картина з хаотично розкиданими по всьому полі тюками, звісно ж, приваблива з боку облаштування фотозони. Проте для фермера це означає ще й відчутні труднощі зі збиранням усієї цієї краси. Адже навантажувач разом із причепом-тюковозом мають зупинятися біля кожного тюка, і якщо їх на полі кілька сотень, то на весь цей процес треба багато часу. 

Іноді ж цього часу просто немає, надто ж якщо видаються отакі дощовиті кінець літа й осінь, як поточного сезону. Намочені сіно та солома збільшуються у вазі, а самі тюки значно швидше псуються. Зарадити такій ситуації можна було б, знайшовши рішення, яке б дозволило розмістити тюки не по одному з невеликими проміжками, а хоча б по три. 

І компанія KRONE знайшла таке рішення, презентував візок для тюків BaleCollect. Простими словами, KRONE BaleCollect — це причіпна конструкція, що інтегрується разом із преспідбирачем. Готовий тюк не викидається на поверхню поля, а лишається на візку, що вміщає їх від 3 до 5 одиниць. По тому всі тюки відразу складають в одному місці. Тобто їх можна набагато швидше та зручніше зібрати навантажувачем, в рази зменшивши кількість переїздів і зупинок. 

Відповідно, за пресування KRONE BaleCollect збирає до трьох тюків прямокутної форми завширшки 120 см або додаткової комплектації, до п’яти тюків 80-го розміру. Завдяки різним режимам укладання тюки можуть оптимально укладатися на поле для подальших процесів. Це значно скорочує після пресування час завантаження в період заготівлі соломи, знижує кількість переїздів і тим самим зводить до мінімуму ущільнення ґрунту. 

Візки для перевезення тюків агрегатовано безпосередньо із задньою частиною прес-підбирача, щоб у полі приймати тюки з пресувального каналу. Причому, щоб гарантовано запобігти випаданню тюків із візка під час руху, компанія KRONE реалізувала інноваційну конструкцію за допомогою телескопічного дишла. 

Пересуваючись дорогами, платформа складається до триметрової транспортної ширини, дишель висувається, фіксуються інерційні колеса та осі. BaleCollect рухається точно по колії — навіть на високій швидкості руху до 50 км/год або на вузьких в’їздах на поле. 

Завдяки серійному розширенню ISOBUS KRONE BiG Pack BaleCollect легко інтегрується в систему. Зчіпка може обслуговуватися одним і тим самим терміналом керування. Меню має просту й інтуїтивну структуру. 

Також за допомогою серійного зважувального пристрою кожен тюк точно реєструється та зважується. На терміналі керування CCI 1200 поряд з обома користувачами на інтерфейсі додатково показується зображення з камери. BaleCollect може додатково керуватися за терміналами Beta II, Delta або терміналом трактора. 

Таким чином, аграрій отримує реальний інструмент для швидкого, економічного й організаційно ефективного збирання тюків сіна та соломи. Наголосимо на тому, що це дає змогу не просто заощадити час і дизпаливо, а й підвищити якість самого тюкованого корму чи соломи, що використовується на фермах та в теплогенераторах. На сьогодні, забезпечивши себе соломою як паливом, агровиробник має змогу заощадити сотні тисяч і мільйони гривень. Це реальний внесок у фінансову стабільність господарства, особливо за нинішніх складних часів. 

Інші статті в цьому журналі
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
10
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ