Агромаркет

Заощадити... на зерносховищі

Заощадити... на зерносховищі

Аграрії мають шанс скористатися державною програмою з відшкодування 30% суми, витраченої на будівництво і реконструкцію потужностей зі зберігання й переробки зерна.   

Щороку потужності зі зберігання зерна в Україні збільшуються в середньому на 1 млн тонн, однак аграріям їх усе одно не вистачає. Це засвідчив поточний сезон із рекордним урожаєм пізніх культур, коли восени багато елеваторів були вимушені призупиняти приймання зерна через брак вільного місця та місткостей для його складування. 

Згідно з офіційною статистикою, на 1 січня 2019 року потужності одноразового зберігання зернових, зернобобових й олійних культур в Україні становили 78,3 млн тонн. Понад половина з них, а саме 45,4 млн тонн, належали сільсько господарським підприємствам, що безпосередньо вирощують зернові. Підприємствам, які спеціалізуються на зберіганні й переробці, належали 32,9 млн тонн потужностей. 

Ураховуючи, що тогорічний урожай перевищив 90 млн тонн зернових й олійних, наявних місць для зберігання справді виявилося замало, щоб розмістити все зібране збіжжя. Однак проблема дефіциту потужностей додатково ускладнюється тим, що, за даними Кабінету Міністрів України, сертифіковані зернові склади в Україні мають місткості для одночасного зберігання всього 42 млн тонн зерна.   

Головне, у чому відрізняються сертифіковані склади від решти, це те, що вони можуть зберігати не лише зерно своїх власників, а й мають право надавати елеваторні послуги стороннім поклажодавцям. 

Брак місць для зберігання призводить до того, що Україна щороку втрачає близько чверті вирощеного зерна. Щоб урятувати ситуацію, уряд ухвалив рішення: поточного року виділити 850 млн грн державної підтримки на часткове відшкодування вартості будівництва нових і реконструкції діючих об’єктів зі зберігання та переробки зернових. Ці кошти передбачені бюджетною програмою з підтримки галузі тваринництва, яку доповнили новим напрямом фінансування. За підрахунками урядовців, відповідне рішення дозволить збільшити наявні потужності зберігання приблизно на 2 млн тонн. 

На нещодавній конференції «Елеватор Плюс», яку проводив журнал The Ukrainian Farmer, заступник директора департаменту аграрної політики та сільського господарства Мінагрополітики Леонід Сухомлин повідомив, що цього року держава відшкодовуватиме сільгосптоваровиробникам 30% суми, витраченої на будівництво й реконструкцію підприємств зберігання та переробки зерна, зерносховищ, елеваторів, зерносушильних пунктів тощо. 

Згідно з постановою «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 7 лютого 2018 року № 107», компенсацією можуть скористатися підприємства, що на власних або орендованих потужностях виробляють чи переробляють свою власну продукцію. Якщо ж підприємство частину потужностей здає в оренду, то власна продукція на ньому має становити не менше як 75%, а переліком документів ДФС підтверджується, що це підприємство належить до 4-ї категорії. Документи на отримання компенсації мають бути подані до 5 травня, 5 вересня і до 5 грудня. 

Разом із тим, за словами Леоніда Сухомлина, 2019 року в Україні передбачається ввести в експлуатацію 130 об’єктів зі зберігання, доробки та переробки зерна, загальна кошторисна вартість будівництва яких становитиме 4,7 млрд грн з урахуванням ПДВ. Зокрема, аграрії повідомили Міністерство аграрної політики й продовольства про плани будівництва 115 нових об’єктів і реконструкції ще 15. 

Утім, тільки частина забудовників отримає від держави 30% компенсації вартості об’єктів, бо не всі вони потрапляють під вимоги програми. Однак для всіх є можливість скористатися другою державною програмою, за якою відшкодовується частина вартості придбаного елеваторного обладнання вітчизняного виробництва. Ця програма діє вже третій рік, і за нею великі й середні аграрні підприємства можуть повернути собі 25% вартості такого обладнання, а фермерські господарства — всі 40%. 

Зважаючи на дію цих програм державної підтримки, аналітики ринку прогнозують на поточний рік бум будівництва елеваторів, особливо фермерських. Тим більш, що забудовник, який задовольняє всім вимогам, може скористатися обома одночасно: за однією програмою отримати відшкодування частини вартості елеваторного обладнання вітчизняного виробництва, а за другою — компенсацію майже третини витрат на будівництво й реконструкцію загалом, включно з виготовленням проектної документації, обладнання від будь-якого виробника, монтажу тощо. 

Разом із тим користь від державної підтримки будівництва нових зерносховищ буде більшою, якщо дію зазначених програм буде подовжено й на наступний рік. Тим більше, що така підтримка сприяє не лише збільшенню потужностей зберігання в країні, а й розвитку вітчизняного сільгоспмашинобудування, проектування й будівництва об’єктів АПК. 

Марк Бєлявцев 

газета “АгроМаркет”, квітень 2019 року

 

Усі авторські права на інформацію розміщену у газеті “АгроМаркет” та інтернет-сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ