Овочі-Ягоди-Сад

Щоб отримати якісний урожай винограду неможливо обійтися без захисту від мілдью

Захист виноградників з Орондіс® Ультра

Захист виноградників з Орондіс® Ультра
Фото 1. Мілдью на винограді

Щоб отримати якісний урожай винограду, неможливо обійтися без захисту від однієї з найнебезпечніших хвороб — мілдью (Plasmopara viticola).

На європейському континенті мілдью з’явилося у Франції в 1887 році, і вже через декілька років хвороба завдавала збитків у всіх країнах, які вирощували виноград (фото 1). Цікаво, що спочатку це захворювання розвивалася виключно на листі, але починаючи з 1905 року воно стало масово пошкоджувати грона. Для активного зараження мілдью обов’язково потрібна наявність волого-крапельного середовища. Саме тому найбільший епіфітотійний прояв хвороби відбувається після рясних опадів. На сьогодні мілдью пошкоджує всі хлорофілвмісні органи культурного винограду. Наявність такого агресивного захворювання виноградників на території Європи не могло залишитись поза увагою мультинаціональних компаній, які вдалися до пошуку фунгіцидів для контролю мілдью. І якщо раніше єдиним таким препаратом був мідний купорос, то наразі можна сміливо сказати, що мілдью успішно контролюється. Звісно, мова про одноразове внесення тут не йдеться. Ми всі розуміємо, що це повинна бути система захисту, націлена на контроль мілдью. І, як зазвичай, найбільш ефективними препаратами обробляють у найвідповідальнішу за врожай фазу, якою є фаза після цвітіння ВВСН 71–73, а дієвим препаратом — Орондіс® Ультра. Отже, що відомо про цей препарат?

Орондіс® Ультра 280 має дві діючі речовини — оксатіапіпролін 30 г/л та мандіпропамід 250 г/л, які спеціалізовані на контролі ооміцетів (мілдью, фітофтороз, пероноспороз).

Оксатіапіпролін — це системна діюча речовина, яка швидко проникає в рослину і акропетально по ній переміщується, цим самим захищаючи рослину від зараження мілдью на ключових стадіях життєвого циклу (запобігання спороношенню до проростання зооспор та спорангій). Основна концентрація оксатіапіпроліну знаходиться в тканинах рослин і тільки 20 % — у восковому шарі. Це забезпечує відмінну дощостійкість (фото 2).

Мандіпропамід — діюча речовина, відома за препаратами Пергадо® R, Ревус®, Ревус®Топ, яка теж спеціалізується на контролі ооміцетів. Має трансламінарні властивості. Мандіпропамід головно вирізняється тим, що проникає у восковий наліт рослини і «росте» разом із нею. Тобто, рівномірно розподіляється у восковому нальоті в період активного росту ягоди (фото 3).

Фото 3. Мандіпропамід забезпечує надійний захист грона

Подвійний вплив на збудника хвороби мілдью. Найбільш ефективним є профілактичне використання Орондіс® Ультра, адже хворобу, як відомо, краще попередити, ніж лікувати. Фаза внесення — від трьох листків до змикання грон, але краще застосувати препарат Орондіс® Ультра в найнебезпечніші періоди виникнення хвороби. Це початок цвітіння, оскільки в даний час мілдью може повністю знищити врожай, і після цвітіння, коли проходить швидкий ріст ягоди (фото 4).

Фото 4. Ілюстрація розподілу діючої речовини в ягодах винограду
Фото 5. Схема захисту винограду від хвороб препаратами компанії «Сингента»

Однак ефективність Орондіс® Ультра не обмежується виноградом, це ще й результативне рішення проти фітофторозу та пероноспорозу на овочах.

Застосування препарату

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ