Агрономія

Захист озимого ріпаку від компанії Agrosfera

Захист озимого ріпаку від відновлення вегетації навесні до збирання врожаю від компанії Agrosfera

Захист озимого ріпаку від відновлення вегетації навесні до збирання врожаю від компанії  Agrosfera

Привіт колеги. Якщо ви заглянули в цю статтю, значить ваш озимий ріпак витримав осінньо-зимові негаразди і вас цікавить наша думка, що ж робити з цими рослинами навесні і влітку.

Нагадаємо, в нашій статті в журналі Farmer №8 за серпень 2019 року, ми вирішили те, що вирощування озимого ріпаку можливо поділити на шість найважливіших етапів:

1. Отримання якісних сходів

2. Боротьба з бур’янами та падалицею восени

3. Підготовка рослин ріпаку до перезимівлі

4. Весняне відновлення вегетації

5. Догляд за ріпаком навесні та влітку

6. Підготовка рослин ріпаку до збирання вражаю.

Перші три етапи ми вже пройшли восени.

Якщо перезимівля рослин озимого ріпаку пройшла вдало, то рухаємося далі.

4. Під час зимівлі велика частина листя підгниває, це стимулює розвиток різних патогенів. Рослини необхідно «підсушити», тому для боротьби з альтернаріозом та септоріозом слід використовувати препарат Форсаж® (карбендазим, 500г/л) у нормі 0,6 л/га.

З першим променем весняного сонця оживають шкідники: прихованохоботник відкладає яйця, ріпаковий квіткоїд заселяє рослини. Для того, щоб спати спокійно, необхідно в бакову суміш додати препарат Ріфос® (хлорпірифос, 500 г/л + циперметрин, 50 г/л) у нормі 0,5–0,6 л/га. Зі свого особистого досвіду, можу додати, що після такої газації 2-3 тижні в пастках нікого не буде окрім бджіл та шершнів.

Озимий ріпак навесні швидко починає нарощувати біомасу. Для її створення потрібна велика кількість макро- і мікроелементів, якими рослини самі себе забезпечити не можуть через низькі температури ґрунту. Допомогти їм в цьому ми можемо з додаванням в бакову суміш препарату Фосфор Фреш® (індолілмасляна кислота – 10 г/кг, азот – 10%, фосфор – 40%, калій – 11% та мікроелементи) у нормі 0,5 кг/га, регулятору росту Енергія Фреш® (індолілмасляна кислота – 40 г/кг, азот – 5,4%, фосфор – 5%, калій – 8%) – 0,5 кг/га, та ПАР Флокс® Експерт (поліефір трисилоксан) або Флокс® Профі (поліефір полісилоксан) у нормі 0,1 л/100л робочого розчину. Ця суміш фунгіциду, інсектициду, мікродобрива та регулятора росту дозволить озимому ріпаку швидко вийти зі стресу, викликаного умовами перезимівлі та почати відновлювати кореневу та листову системи.

Листя рослин ріпаку має сильний восковий наліт. Для кращого змочування листової поверхні обов’язково потрібно застосовувати поверхнево–активні речовини на органо-силіконовій основі: Флокс® Експерт та Флокс® Профі. Дію цих та інших видів ад’ювантів всі зацікавлені можуть побачити  у ролику на YouTube каналі Agrosfera.

5. Велике значення для закладки майбутнього врожаю мають декілька факторів: захист посівів від бур’янів і шкідників, а також кількість продуктивних пагонів у рослин ріпаку.

Основні попередники озимого ріпаку – це озима пшениця і ячмінь. Падалиця цих культур – серйозний конкурент для рослин ріпаку навесні. Для боротьби з озимими злаками ми пропонуємо гербіцид Шквал® (хізалофоп–П–етил, 125 г/л) у нормі 0,8–1,2 л/га.

Треба звернути увагу на те, що цей грамініцид може працювати при низьких температурах ‑ від +10ºC, що дуже актуально рано навесні. Перевагою використання препарату Шквал® є повна сумісність при створенні бакової суміші з діючою речовиною (клопіралід). Проти спектру зимуючих і однорічних двосім’ядольних бур’янів (види осотів, молокан польовий, амброзія полинолиста, види ромашок, нетреба звичайна, паслін чорний та ін.) пропонуємо гербіцид Легіон® (клопіралід, 750 г/кг) у нормі 0,12–0,2 кг/га.

Дія препарату Легіон® нормою 0,15 кг/га на посівах озимого ріпаку в ФГ «Ліон» П’ятихатського району Дніпропетровської області.

Обробку гербіцидами найкраще проводити до початку бутонізації ріпаку.

Також в цю фазу необхідно внести фунгіцид-ретардант Ретардин®EW (тебуканазол, 250 г/л) у нормі 0,75 л/га. Ретардант сприяє зменшенню висоти рослин ріпаку та збільшенню кількості продуктивних пагонів. За даними виробничих дослідів, застосування ретардантов збільшує урожай на 5-12%. Для поліпшення балансу живлення рослин, необхідно додати в бакову суміш мікродобриво Бор Маджестик® (бор 11%, азот 4,8%, фосфор 2%, калій 4% та мікроелементи) у нормі 0,75-1,0 л/га, Універсал Фреш® (бурштинова кислота 40 г/кг, азот 20%, фосфор 20%, калій 20% та мікроелементи) – 1,0 кг/га та 0,1% розчин поверхнево-активної речовини Флокс® Профі. Бор – один з найбільш необхідних мікроелементів, упродовж вегетації рослини ріпаку споживають його 350–450 г/га. Навесні він забезпечує якісне запилення рослин, не даючи пересихати нектарникам і пилку. Бор є малорухомим мікроелементом, тому його бажано та важливо вносити шарами у міру зростання рослин, дозу 1,5-2 літри препарату Бор Маджестик® потрібно розділити на дві частини. Всі «капустяні» культури – це ласощі для великого спектру шкідників, тому рекомедуємо не економити і в кожну обробку рослин ріпаку додавати препарати проти шкідників: Дестрой® (імідаклоприд, 250 г/л + лямбда-цигалотрин, 80 г/л) у нормі 0,1-0,15 л/га або Ріфос® – 0,5-0,6 л/га.

Період цвітіння озимого ріпаку 25-35 днів. В цей час, щоб не нашкодити бджолам, обробки пестицидами не проводяться. Тому необхідно «спіймати» фазу закінчення бутонізації ріпаку і провести захисне обприскування рослин баковою сумішшю: інсектицид Ріфос®0,5-0,6 л/га, фунгіцид Арбалет® (азоксистробін, 200 г/л + флутріафол, 120 г/л) у нормі 0,6-1,0 л/га та мікродобриво Калій Фреш® (гіберелін 10 г/кг, азот 5%, фосфор 15%, калій 38% та мікроелементи) 1,0 кг/га, Бор Маджестик® та ПАР Флокс® Експерт у нормі 0,1 л/100л робочого розчину.

В разі заселення рослин ріпаку попелицею після цвітіння потрібно додатково провести обробку інсектицидом Дестрой® у нормі 0,1-0,15 л/га. Якщо Ви вже «влізли» в посіви, то було б добре додати в бакову суміш мікродобриво Калій Фреш® – 1,0 кг/га та ПАР Флокс® Експерт – 0,1 л/га. У момент наливу, всі олійні культури споживають багато калію, його додаткове внесення може дати 5% прибавки урожаю за рахунок збільшення натурної ваги насіння.

6. Чим більше потенціал урожаю ріпаку, тим більша різниця у вологості насіння по ярусах стручків. Різниця в часі дозрівання призводить до того, що одна частина стручків пересихає і починає розтріскуватися, насіння обсипається, а друга ще волога. Для рівномірного дозрівання насіння озимого ріпаку ми пропонуємо обробку посівів за 2 тижні до збирання, при побурінні 70% стручків, десикантами системної дії Вулкан Плюс® (гліфосат у формі ізопропіламінної солі, 480 г/л) у нормі 3 л/га + ПАР Флокс® Експерт у нормі 0,15 л/100л розчину або Деліт® (калійна сіль гліфосату , 613 г/л, у кислотному еквіваленті, 500 г/л) – 1,5-2,0 л/га з ПАР Флокс® Профі 0,15 л/100л робочого розчину. При обробці рослин гліфосатом слід звертати особливу увагу на рН води для обприскування. Десиканти краще працюють при рН розчину 5,5-6,5. Окислити воду можна додаванням карбаміду, сульфату амонію, лимонної або оцтової кислоти.

Сподіваємося, що наші поради були корисні. Бажаємо Вам високих врожаїв.

Ігор Шаблико, науковий співробітник з агрономії компанії Agrosfera

Замовити товар та отримати кваліфіковану консультацію можна за телефоном гарячої лінії: 0 800 20 42 42

або на нашому сайті.

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ