Овочі-Ягоди-Сад

Захист цибулі-порею

Захист цибулі-порею
Захист цибулі-порею

 

Цибуля-порей має великий попит у Європі й належить до найцінніших овочевих культур. У нас порей поки що не надто поширений, проте це дуже перспективна й невибаглива овочева рослина. Вважють, що цей вид цибулі мало уражається хворобами й заселяється шкідниками. Проте це не зовсім так. Вивчаємо систему захисту цибулі-порею.

 

За нашими спостереженнями, на пореї часто трапляються сисні шкідники, наприклад, тютюновий трипс. Останні два роки спостерігалося масове розмноження цибулевої листоблошки. Цей шкідник раніше траплявся дуже рідко й особливої небезпеки не становив. Із хвороб ми виявляли борошнисту росу й альтернаріоз. Крім того, не треба забувати, що цибуля-порей може пошкоджуватися тими самими шкідливими організмами, що й інші цибулеві рослини.

 

 

Борошниста роса

 

На листках з’являється рясний борошнистий білий наліт. Уражені листки передчасно відмирають, що призводить до зменшення товарної частини врожаю. Хвороба активно розвивається за високих температур (понад +27 °С ) і браку вологи.

 

Уражає широке коло рослин-господарів цієї хвороби — понад 1000 видів із різних родин. З овочевих культур крім цибулі джерелом інфекції можуть бути пасльонові рослини, найчастіше — томати.

 

Зберігається збудник в уражених рослинних рештках.

 

Для захисту рослин від цієї хвороби важливо проводити оранку рослинних рештків для їх швидкого перегнивання та знищення запасу інфекції. Не допускаються повторна сівба цибулевих культур. Повертати на те саме поле порей можна мінімум через один рік. Слід уникати надмірного одностороннього внесення азотних добрив. Для підвищення стійкості рослин до несприятливих умов середовища й ураження хворобами можна застосовувати регулятори росту, наприклад, Біоцин-Ф (50 мл/10 л води), яким проводять позакореневе трикратне підживлення рослин із інтервалом у 7 днів. Не забувайте про регулярні поливи, адже рослини, які потерпають від браку вологи, сильно уражуються борошнистою росою. За появи ознак хвороби на листках можна провести дворазове обприскування рослин Квадрісом (0,6 л/га) або Топсіном М (0,8–1 кг/га) з інтервалом у 7–10 днів.

 

Альтернаріоз

 

Хвороба поширена повсюдно. Найшкідливіша у теплу й вологу погоду. Найактивніше розвивається на рослинах, що уражені й іншими хворобами — пероноспорозом, борошнистою росою, фузаріозом тощо, а також у разі надмірного внесення азотних добрив. Відмерлі листки покриваються рясним чорним нальотом спороношення гриба, який пришвидшує загибель спочатку листків, а потім й усієї рослини.

 

Джерелом інфекції є рослинні рештки, а на насіннєвих ділянках — насіння.

 

У захисті від цієї хвороби необхідно дотримуватися високого рівня агрофону сівозміни, розміщати насіннєві ділянки від товарних на відстані не менше ніж 500 м.

 

Важливо систематично оглядати рослини й не забувати про своєчасну боротьбу з основними хворобами. У разі необхідності можна застосувати фунгіциди, рекомендовані для ріпчастої цибулі: Акробат, Квадріс, Консенто, Курзат, Орда, Сігнум. Насіння доцільно протравити препаратом Іншур профі.

 

Якщо є загроза поширення бактеріальних хвороб, то в систему захисту обов’язково вводять мідьвмісні препарати. Із цієї групи на цибулі дозволений фунгіцид Орда. Його можна застосовувати не більше ніж тричі за сезон із нормою витрати 3 кг/га.

 

 

Цибулева муха

 

Зі шкідників великою небезпекою для цибулі-порею може бути цибулева муха. Тому важливо розміщати поля цибулевих культур подалі один від одного. Сівбу ліпше проводити в ранні терміни.

 

Зауважте, що цибулеву муху відлякує запах моркви. Тому, якщо вирощувати порей поряд із морквою, то можна зменшити застосування препаратів.

 

Хімічний метод боротьби треба застосовувати на початку вегетації. Молоді рослини обприскують інсектицидами: наприклад, Коннект (0,4–0,5 л/га) буде ефективним проти комплексу шкідників, зокрема кліщів, також можна застосовувати піретроїдний препарат Вантекс 0,15–0,2 л/га.

 

У кінці липня народжується друге покоління мух, тому треба буде ще раз обробити.

 

Своєчасний захист рослин від ґрунтових шкідників, насамперед мух, попередить розвиток гнилей на помилкових цибулинах цибулі-порею.

 

Цибулева листоблошка

 

 

Вона вражає багато овочевих культур, зокрема цибулевих, різних бур’янів. Заподіює не лише пряму шкоду внаслідок свого харчування на рослинах, а й сприяє поширенню хвороб, зокрема вірусних.

 

Зимують дорослі особини шкідника в ґрунті під рослинними рештками. Виходять із місць зимівлі й починають харчуватися на рослинах за температури понад +10 °С. Яйцекладка починається з кінця травня. Яйця стеблисті, численні, по них легко розпізнати цього шкідника. За харчування шкідника на листках утворюються солодкі виділення, на яких розвивається грибок сажки. Пошкоджені рослини покриваються темним нальотом, який порушує нормальний перебіг процесу фотосинтезу. Ріст рослин затримується, врожайність знижується. У південних районах може розвиватися до 5 поколінь шкідника.

 

Для захисту від листоблошки в період вегетації в разі виявлення дорослих особин, яєць шкідника слід провести обприскування препаратом Карате Зеон (0,2 л/га) — обробку треба повторити через тиждень. Або можна внести Конфідор (1 л/га) через систему крапельного поливу.

 

У подальшому продовжують спостерігати за станом рослин і в разі відродження личинок шкідника повторюють інсектицидну обробку через тиждень. Важливо побороти перше покоління шкідника, яке є найшкодочиннішим для рослини. Крім того, ці обробки стримуватимуть одночасно й розвиток тютюнового трипса.

 

 

Наталія Валєєва, доцент кафедри захисту рослин, Південний філіал Національного університету біоресурсів і раціонального природокористування «Кримський агротехнологічний університет»

журнал Плантатор, травень 2014 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі Плантатор та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
При використання інформації з подальшим будь-яким відтворенням, републікацією, поширенням, переробкою, перекладом, включенням її частин до інших творів обов’язкове посилання на журнал Плантатор з гіперлінком https://agrotimes.ua/journals.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ