Агрономія

У якості й стабільності біопрепаратів компанії БТУ-ЦЕНТР пересвідчуються дедалі більше аграріїв

За здоровий урожай!

За здоровий урожай!

У якості й стабільності біопрепаратів компанії БТУ-ЦЕНТР, що оздоровлюють ґрунти, водойми, ­поля, сади та, врешті-решт, людей, пересвідчуються дедалі більше аграріїв. Чимало з них уже мають оптимістичні результати відповідального господарювання без шкоди для довкілля.

Сучасне органічне землеробство дедалі більше руйнує міфи й упередження. Сучасні «органіки» застосовують інтенсивну технологію виробництва сільськогосподарських культур, а до їхніх послуг — інноваційні біологічні препарати, стимулятори росту, засоби захисту рослин та інший арсенал речовин, дозволених в органічному виробництві. Завдяки накопиченню знань і практичного досвіду відбувається швидкий обмін даними. Відтак аграрії мають щораз більше варіантів для ухвалення ефективних рішень і, зважаючи на умови конкретного поля й визначені господарством цілі, удосконалюють технології вирощування культур загалом. По суті, в органічному землеробстві конкретно визначені принципи, правила і вимоги, а от щодо інструкцій — тут агровиробник має повну свободу дій.

Відповідальність у пріоритеті

Урожайність і якість вітчизняної органічної продукції зростає, зокрема, завдяки біопрепаратам. Переваги їх застосування очевидні, оскільки такі препарати безпечні й екологічні, діють тільки на конкретних шкідників і патогенні організми, ефективні на всіх стадіях їх розвитку й не спричиняють резистентності, на відміну від хімічних. Більшість біопрепаратів мають комплексну дію: запобігають хворобам чи шкідникам і разом із цим зміцнюють імунітет рослини. Та й застосовувати їх можна з ранньої весни і до осінніх заморозків.

Новачкам фахівці радять усвідомити, що біопрепарати — це не панацея, а один з елементів технології вирощування. Тому високу ефективність біопрепарати матимуть тільки за умов правильного застосування, зважливого підходу до розробки системи підживлення та захисту культур. У цьому надзвичайно важливу роль відіграють фахові консультації й супровід посівів — агрономами (з різною спеціалізацією), ентомологами, фітопатологами. Концептуальна співпраця науковців й аграріїв починається з демоділянки чи дослідного поля, де народжується новий біопрепарат, а після аналізу отриманих результатів добирають найефективнішу технологію.

Такий підхід — запорука здорової екосистеми. Відроджуючи її, вже понад два десятиліття український виробник БТУ-ЦЕНТР створює, досліджує й запроваджує в агрономічну практику нові мікробіологічні препарати й технологічні карти на їх основі. Ними сьогодні користуються не лише наші співвітчизники, а й фермери з Німеччини, Болгарії, Литви, Казахстану, Сербії, Молдови та інших країн світу. Дедалі більше агропідприємств нині активно розмірковують щодо переходу до землеробства із застосуванням біологічних ЗЗР. А тим часом понад сотня органічних виробників України вже напрацювали дуже оптимістичні результати щодо відповідального господарювання без шкоди для довкілля.

Практичний досвід Півдня

Компанія «Барбет» виробляє свою продукцію в органічних господарствах одразу в трьох областях: Херсонській, Кіровоградській і Миколаївській. Вирощують зернові, зернобобові й технічні культури з 2014 року, мають 4–5­пільну сівозміну, у якій частка бобових становить 20%.

У своїй роботі господарства зіткнулися з низкою викликів, які потребували ефективних рішень щодо боротьби з бур’янами, шкідниками й хворобами, забезпечення оптимальним живленням культур, покращення родючості та водно­фізичних властивостей ґрунту, а також зняття стресів, спричинених природними аномаліями (посухою, різкими перепадами температур, заморозками, пошкодження градом). І якщо з бур’янами дають раду тільки механічним способом, то для решти проблем на всіх етапах вирощування органічної продукції застосовують продукцію ТМ «Жива Земля» від БТУ-ЦЕНТР.

Олександр Гож, головний агроном компанії «Барбет»

«Ми користуємося цими біопрепаратами вже понад шість років, — розповідає Олександр Гож, головний агроном компанії «Барбет». — Почали їх застосовувати, щоб підвищити якість урожаїв органічної продукції та покращити родючість ґрунту».

Усі новинки ТМ «Жива Земля» агропідприємство тестує на своїх полях, додаючи згодом у технологічні карти. Ось, наприклад, мікоризоутворювальний препарат Мікофренд® на ринку недавно. Проте всі господарства компанії «Барбет» обов’язково застосовують його, обробляючи ним насіння. Інший препарат Гуміфренд® (на основі гумінових і фульвокислот) також взяли «на озброєння» і застосовують для позакореневого підживлення уже два роки поспіль. Співпраця з БТУ-ЦЕНТР, як кажуть у компанії, дала змогу отримувати стабільні врожаї органічної продукції високої якості. Вона має певний попит за кордоном і купується за вищими цінами.

Захист культур. У захисті від хвороб агропідприємство застосовує тільки біопрепарати компанії БТУ-ЦЕНТР. З біофунгіцидів у період вегетації культур — Фітохелп®, Фітоцид® і Мікохелп®, а для обробки насіння — Мікофренд®, Фітоцид® і Мікохелп®. З біоінсектицидів у період вегетації культур вносять Актоверм формула®, Бітоксибацилін­БТУ® і рідке калійне мило Біофренд®. Для зняття стресів застосовують програму STOP Стрес (комплекс з комплексного біодобрива Органік­баланс® + стимулятору росту Азотофіт® + біоприлипача Енпосам®). У позакореневому живленні чудово спрацьовують біопрепарати з мікроелементами марки Хелпрост®, гумінові кислоти Гуміфренд®. Для покращення родючості, водно­фізичних властивостей ґрунту й забезпечення макроелементами беруть біодеструктор Екостерн® і мікробіологічне добриво Граундфікс®. Азотфіксацію в бобових культур забезпечують біопрепарати Біоінокулянт­БТУ®, Різолайн® і Андеріз®.

Асортимент дуже потужний і на перший погляд від такого різноманіття голова йде обертом. Утім, біотика ґрунтів така складна й так розрізняється в різних регіонах, що агрономи разом із науковими консультантами розробили оптимальні технології для кожного з господарств компанії «Барбет». Так, на пшениці та ячмені застосовували в період вегетації біопрепарати Мікохелп® 1,5 л/га (кущення), Фітохелп® 1 л/га (прапорцевий листок), Фітоцид® 1,2 л/га (після цвітіння). «У боротьбі з такими поширеними й небезпечними хворобами, як борошниста роса, септоріоз, плямистості, фузаріоз, препарати спрацювали відмінно», — наголошує Олександр Гож.

У посівах гороху проводили боротьбу з попелицею гороховою і зерноїдом гороховим, застосовували у два заходи в період бутонізації — початок цвітіння з інтервалом 5 діб — Актоверм формула® 7 + 5 л/га + рідке калійне мило Біофренд® 1 + 0,7 л/га. Ефективність системи захисту становила 85%.

Підживлення культур. Під сівбусоняшнику використовують для внесення в ґрунт біодеструктор Екостерн® 2 л/га після збирання попередника + за два тижні до сівби під культивацію вносять мікробіологічне добриво Граундфікс® 8–10 л/га.

У період вегетації проводять два позакореневих підживлення мікроелементами Хелпрост® Соняшник 2 + 1 л/га і Хелпрост® Бор 1 + 2 л/га. За такої схеми врожайність на 20–30% вища за контрольні ділянки.

Деструктор стерні. На сьогодні господарства «Барбет» застосовують тільки деструктор Екостерн®, який має різносторонню дію. «Починали працювати з препаратом Біодеструктор стерні®, але, зважаючи на жорсткі умови вирощування, перейшли на Екостерн®», — пояснює головний агроном підприємства. — Після внесення Екостерну завжди спостерігаємо кращий фітосанітарний фон, меншу кількість хвороб на культурах, краще виражена мікробіологічна діяльність ґрунту, ефективно працює біота, висока водоутримувальна здатність ґрунту, хороший фізичний стан ґрунту.

Прилипачі. «Ми завжди працюємо комплексно, використовуючи кілька препаратів із різним спектром дії, — зауважує Олександр Гож. — Використовуючи біопрепарати, додаємо обов’язково прилипачі для кращої фіксації робочого розчину й пролонгованої дії».

Виробляйте комплексний підхід

Дедалі більше сільгоспвиробників сьогодні цікавляться біотехнологіями й намагаються запровадити якісь їх елементи у свою щоденну роботу, зменшуючи використання хімічних засобів. Агроном компанії «Барбет» радить передусім зважати на репутацію виробника, а перед застосуванням у промислових масштабах обов’язково досліджувати ефективність і порівнювати дію бодай кількох подібних препаратів.

Ще одна порада — вирощуючи органічну продукцію, слід виробити свій власний комплексний підхід. Зокрема, послідовно працювати з ґрунтом. З метою профілактики слід не лише на кожному етапі росту й розвитку культури, а ще й до сівби (завчасно) застосовувати деструктор, за потреби — біофунгіциди й обов’язково мікробіологічне добриво Граундфікс®. До бакової суміші з до біопрепаратами доцільно додавати біоприлипачі Енпосам® або Липосам®.

«Біопрепарати — це живі продукти, під час зберігання яких треба чітко контролювати відносну вологість і температуру, освітлення, — зауважує Олександр Гож. — Якщо немає можливості належно зберігати, тоді працюйте з необхідною кількістю. З доставкою в компанії все дуже просто: протягом двох діб після замовлення біопрепарати вже в господарстві».

Агроном переконаний: дуже важливо не лише створити якісний продукт і реалізувати його, а й контролювати ефективність на всіх етапах. «Компанія БТУ-ЦЕНТР дуже добре це розуміє і чітко виконує свої обов’язки», — наголошує пан Олександр. Висококваліфіковані спеціалісти протягом сезону здійснюють моніторинг органічних посівів у господарствах «Барбет», визначаючи фітосанітарний стан, і вносять корективи в технологічні карти вирощування для отримання найбільшої ефективності застосування біопрепратів і отримання максимального врожаю. Для прикладу Олександр Гож розповів про самовіддану роботу в господарстві агронома­ентомолога компанії БТУ­ЦЕНТР. Аби підвищити ефективність захисту посівів гороху від горохової попелиці, він протягом семи днів обробляв їх різними комбінаціями біоінсектицидів і контролював уплив на розвиток шкідника. В результаті вдалося встановити найефективнішу комбінацію застосування препаратів і популяцію шкідника було знищено.

Ефект перевірили в полі

Величезне майбутнє мають ті підходи до землеробства, що дають змогу господарювати ощадливо. Відтак агрономи приходять до розуміння важливості застосування дієвих мікробіологічних препаратів.

Сергій Козін, головний агроном ПП «Агроекологія»

«Ще донедавна я не надто довіряв органічним засобам захисту культур, оскільки до роботи в „Агроекології” працював в інтенсивному господарстві й мав досвід ефективності традиційних препаратів», — розповідає Сергій Козін, головний агроном ПП «Агроекологія» (підприємство працює в органічному землеробстві не одне десятиліття й експортує свою продукцію до різних країн світу). Втім, за словами фахівця, торік саме біопрепарати дали змогу ефективно захистити культури.

Підприємство почало застосовувати препарати компанії БТУ-ЦЕНТР для захисту культур тільки минулого сезону — коли у сівозміну ввели ріпак. Ця рослина дуже приваблює шкідників. «Розуміючи, що ми заходимо на невідому територію, вирішили звернутися по допомогу у вибудовуванні системи захисту ріпаку до фахівців БТУ-ЦЕНТРУ, як до виробника препаратів, сертифікованих в органіці», — каже Сергій Козін.

Виробник препаратів запропонував не лише засоби захисту, а й системи захисту і підживлення. Торік «Агроекологія» зібрала перші врожаї озимого та ярого ріпаку й переконалася, що запропонована технологія спрацювала ефективно. «Якщо дію бору чи мікроелементів неможливо побачити візуально, то ефективність інсектициду Актоверм® ми оцінили — шкідники загинули», — розповів головний агроном підприємства.

Тому нинішнього року, вирощуючи ріпак, «Агроекологія» скористалася їхньою технологією захисту і підживлення, за якої поєднують препарати в одній баковій суміші й застосовують в одній технологічній операції.

Підживлення + захист. Насіння ріпаку не обробляють, а працюють тільки по листку. Восени внесли бор, який допомагає рослинам перезимувати без стресів і травм, обійтися без розривів кореневої системи, і зменшити кількість загиблих рослин. Навесні двічі застосували рекомендований комплекс препаратів — бакові суміші, серед яких був препарат від шкідників: перед цвітінням культури та в кінці цвітіння. Завдяки триразовій обробці посівів зібрали 2,7 т/га
ріпаку.

Захист­2020. Цьогоріч «Агроекологія» тільки один раз обробляла посівів ріпаку засобами захисту, адже через холодну весну розвиток шкідників був менш активний.

Ще один вдалий приклад ефективної співпраці з компанією БТУ­ЦЕНТР: рекомендований фахівцем препарат Актоверм формула® активно спрацював проти чортополохівки, яка «тероризувала всю Україну», особливо посіви сої.

Урожай має бути не лише щедрим, а й здоровим — такою є візія компанії БТУ-ЦЕНТР. І навколо неї згуртувалася потужна спільнота небайдужих партнерів, котрі мають такі самі цінності й теж мислять екологічно. Виробники мікробіологічних препаратів пропонують ринкову концепцію біологічних методів вирощування, в основі якої — якісний і стабільний продукт, що оздоровлює ґрунти, водойми, поля, сади та, врешті­решт, людей. Уже нині біопрепаратами ТМ «Жива Земля» від БТУ-ЦЕНТР охоплено 3 млн гектарів ріллі. І цей потужний поступ свідчить про те, що застосування дієвого біологічного захисту рослин має неабиякі перспективи.

Компанія БТУ-ЦЕНТР відкрита до обговорення проєктів з біологізації виробництва. Ми віримо, що разом нам вдасться не тільки отримати великі прибутки, а зробити українську землю здоровішою та родючішою, а отже — кращим місцем для життя!

Спеціально задля підтримки аграріїв, які вирощують за органічною технологією, фахівці БТУ-ЦЕНТР розробили особливу програму лояльності, яка включає знижку на всі групи товарів незалежно від обсягів замовлення, безкоштовну доставку та пакет аналізів в Інституті прикладної біотехнології.

Детальніше за телефоном: +38 097 286 53 03

btu-center.com

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ