Овочі-Ягоди-Сад

Мульчування ґрунту відіграє важливу роль у створенні сприятливих умов для вирощування овочів

Замульчувати, укласти, посадити

Замульчувати, укласти, посадити

Мульчування ґрунту відіграє важливу роль у створенні сприятливих умов для вирощування овочевих культур. Для мульчування органічними й полімерними матеріалами на ринку представлено багато відносно недорогих машин, які можна агрегатувати із сівалками або розсадосадильними комплексами.

МУЛЬЧУВАННЯ З ПОКРИВНИМИ МАТЕРІАЛАМИ ТА БЕЗ

Мульчування ґрунту різноманітними матеріалами сприяє зменшенню втрат вологи та її рівномірному розподілу в кореневмісному шарі ґрунту, перешкоджає проростанню бур’янів та потраплянню їх насіння в ґрунт, зменшує температуру в міжряддях, зберігає структуру ґрунтів (на поверхні не утворюється кірка, відтак відпадає потреба в механічному розпушуванні).

Способи мульчування ґрунту

Мульчування без покривних матеріалів полягає у створенні захисного дрібногрудкуватого шару ґрунту на поверхні поля. До цієї групи агрозаходів належить ранньовесняне боронування зябу, ранньовесняне боронування озимих і багаторічних трав, культивація пару, шарування міжрядь просапних культур, знищення ґрунтової кірки після дощів. Ефект досягається в результаті руйнування капілярів, які підтягують вологу з нижніх горизонтів до поверхні. Утворюється мульча з дрібних часток ґрунту та знищуються паростки бур’янів у фазі білої ниточки, руйнується ґрунтова кірка.

Машини для мульчування моделей RS-01 (а), RS-16/B (б)

Наступним способом мульчування є накривання ґрунту органічними та полімерними матеріалами.

Із органічних матеріалів для мульчування зазвичай використовують солому зернових і зернобобових культур. Мульчування рослин соломою дозволяє скоротити випаровування вологи з ґрунту, позбутися від значної частини шкідливих бур’янів. Використання соломи для мульчі сприяє активізації ґрунтової біоти у верхньому шарі і збільшує кількість дощових черв’яків. Обробка солом’яної мульчі азотофіксуючими бактеріями сприяє накопиченню біологічного азоту. Мульчування соломою поліпшує відсоток використання рослинами поживних речовин та ефективність застосування азотних добрив на 55–65%, а фосфорних і калійних — на 15–20%. Крім того, що використання органічного матеріалу позитивно позначається на якості отриманих плодів, воно також запобігає їх забрудненню, оскільки мульчувальний матеріал виключає контакт плодів і ягід з ґрунтом.

Барабанні подрібнювачі соломи моделей Tomahawk 5050 (а), Kverneland KD 806 (б)

Серед полімерних матеріалів найпопулярнішими є плівка та агроволокно.

Можливе як суцільне мульчування ґрунту, так і мульчування рядів або міжрядь. Оскільки реалізація технологій суцільного мульчування потребує значних витрат на підготовку, зберігання, транспортування і внесення мульчі, в овочівництві та ягідництві суцільне мульчування застосовують рідко, частіше обмежуються мульчуванням рядів або міжрядь.

ПОДРІБНЮВАЧІ СОЛОМИ

Польська фірма MCMS Warka пропонує машини для мульчування моделей RS-01, RS-16/B, призначені для укладання соломи між рядами ягідних та овочевих культур, таких як суниці садові, томати, огірки, малина тощо.

Машини складаються з подрібнювальної камери, різального диска, трьох вихідних отворів, опорно-ходових коліс та механізмів приводу робочих органів. Машина моделі RS-01 також оснащена майданчиками для тюків соломи. За допомогою різального ротора та трьох вихідних каналів машини можуть розкидати подрібнену солому одночасно в три смуги між рядами.

Машина RS-01 подрібнює солому в прямокутних тюках, а RS-16/B — у рулонах циліндричної форми (таблиця).

Для мульчування міжрядь овочевих культур також застосовують барабанні подрібнювачі соломи, наприклад моделі Tomahawk 5050 та Kverneland KD 806.

ПЛІВКОУКЛАДАЧІ

У промисловому овочівництві широко використовують синтетичні мульчувальні покриття: поліетиленову плівку, агроволокно тощо.

Для укладання плівки застосовують плівкоукладачі. Зазвичай ці машини здійснюють укладання пластикової плівки з поліетилену, матеріалів, які розчиняються під дією бактерій або целюлози. При цьому машина присипає плівку (чи інший матеріал) ґрунтом з боків за допомогою регульованих за висотю й за шириною лемешів. Плівкоукладачі можуть комплектуватися пристроями для укладання водопроводів для систем крапельного зрошення.

Плівкоукладачі FP фірми Ferrari (а) та Mixer + Thomas фірми Fedelе

На ринку представлені плівкоукладачі виробництва фірм Checchi & Magli, Ferrari тощо. Виробники пропонують машини, які можуть покривати плівкою одну-три гряди. Фірма Fedelе та інші продукують грядоутворювачі-плівкоукладачі з активним приводом робочих органів, які за один прохід формують гряду і укладають та присипають з боків мульчувальну плівку і можуть вносити мінеральні добрива.

КОМБІНОВАНІ АГРЕГАТИ

Для висаджування розсади на закритих плівкою грядах фірми Hortech та Fedelе представляють розсадосадильні машини декількох моделей, які обладнані вертикальними садильними апаратами.

Машини моделі Due Manual фірми Hortech обладнуються пристроєм для розкладання плівки, обладнанням для укладання стрічки крапельного зрошення та туковисівним апаратом для внесення добрив. Машина за один прохід може висаджувати розсаду і одночасно мульчувати (накривати) ґрунт плівкою або покривним матеріалом, укладати трубопроводи крапельного зрошення та вносити добриво.

Розсадосадильні машини Mах, Max-Duo, Max-M фірми Fedelе Mario можна використовувати в поєднанні з плівкоукладачем Thomas, що дозволяє за один прохід по полю виконати укладання плівки і висаджування розсади.

Розсадосадильна машина моделі Easy укомплектована дисками, що формують у міжряддях невеликі гребені (6–7 см  заввишки). Потім на гребені укладають плівку, в результаті чого виходить маленький парник, що дозволяє рослинам розвиватися швидше на 5–10 днів.

Відмінною особливістю моделі Over є відсутність сошників на висаджувальних елементах, завдяки чому висаджування розсади може бути проведене в замульчований ґрунт. Розсадосадильна машина може бути агрегатована з плівкоукладачем для мульчування і висаджування розсади за один прохід.

РОЗСАДОСАДИЛЬНІ МАШИНИ FERRARI

Для садіння розсади в рядок, накритий плівкою, фірма Ferrari пропонує розсадосадильні машини моделей FPA Evolution, FPA Multipla та FPA Flash, які оснащуються вертикальним садильним апаратом. Машини обладнуються барабанним розподільником розсади (що дозволяє збільшити продуктивність їх роботи) і системою поливу водою для ліпшого приживання рослин. Машина FPA Flash оснащена плівкоукладачем та пристроєм для укладання водопроводів крапельного зрошення.

Фірма Ferrari також виготовляє розсадосадильну машину моделі FPC, яка здатна укладати пластикову плівку, закріплюючи її на ґрунті, пробивати плівку і висаджувати розсаду із земляними грудками у вигляді пресованих кубиків в напівавтоматичному режимі, з середньою продуктивністю приблизно 5000 рослин на годину на ряд.

Система висаджування розсади складається з похилої стрічки та захвату з перфоратором. Під час виконання технологічного процесу розсада подається стрічкою у нижню частину машини, де захоплюється захватом. Захват через отвір, виконаний перфоратором, укладає її в борозенку, утворену сошником, який у цей час працює під плівковим полотном. Операцією керує синхронізована система захоплень. Новизною цієї машини є те, що вона має високу продуктивність завдяки загальному електронному керуванню, а також завдяки можливості задавати крок посадки з цифрової клавіатури.

КОМБІНОВАНА МАШИНА SMP SPAPPERI

Для сівби насіння овочевих культур під плівку європейські виробники пропонують сівалки спеціальної конструкції та комбіновані машини.

Комбінована машина моделі SMP від італійського виробника Spapperi складається з пневматичної сівалки і плівкоукладача, що дозволяє за один прохід замульчувати ґрунт пластиковою плівкою або покривним матеріалом, пробити отвори в плівці, висіяти насіння (діаметром від 4 мм) через ці отвори й прикоткувати їх зверху. Додатково може бути обладнана пристроєм для укладання стрічки крапельного зрошення під плівку.

Загальний вигляд (а) та конструкційна схема (б) комбінованої машини моделі SMP: 1 — передній каток, 2 — центральний ролик, який укладає на ґрунт плівку, 3 — бічні колеса, 4 — загортачі, що присипають краї плівки ґрунтом з кожного боку для надійної фіксації, 5 — висівні колеса сівалки зі спеціальними трубками, 6 — бункери з насінням, 7 — маленькі прикочувальні колеса, 8 — центробіжний вентилятор

У процесі роботи передній каток вирівнює ґрунт і готує насіннєве ложе, центральний ролик укладає на ґрунт плівку, яку утримують бічні колеса, а загортачі присипають краї плівки ґрунтом з кожного боку для надійної фіксації. Після цього висівні колеса сівалки зі спеціальними трубками, до яких присмоктується насіння з бункерів, пробивають плівку і, коли кожна труба досягає вертикального положення, укладають насіння в ґрунт. Вакуум всередині висівних коліс створюється за допомогою центробіжного вентилятора. Маленькі прикочувальні колеса ущільнюють ґрунт у зоні рядка під плівкою.

СІВАЛКА MODULA FORIGO

Сівалка Modula компанії Forigo здійснює сівбу насіння овочів різної фракції у мульчувальну плівку. Висівний апарат кожної із секцій має автономний електромеханічний привід. Основу висівного апарату становить дозувальна котушка зі змінними комірками.

Розкладання насіння в рядку здійснюється за допомогою висівних стаканчиків. Електродвигуни приводу дозувальної котушки A та диска висівних стаканчиків B синхронізовані так, що насіння надходить у висівний стаканчик C, коли його верхня частина знаходиться під випускним отвором висівного апарату. Для адаптування сівалки до висіву насіння різних культур, які різняться за розмірами і формою, передбачено комплект змінних сопел дозувальної котушки.

Загальний вигляд сівалки Modula

Сівалка Modula оснащена дисплеєм, який дозволяє контролювати і програмувати систему безпосередньо з місця водія. Елементи взаємодіють один з одним через протокол зв’язку Canbus.

Паралелограмна підвіска дозволяє копіювати поверхню ґрунту і забезпечувати рівномірну глибину загортання насіння. М’яке переднє колесо ущільнює ґрунт. Висівні стаканчики пробивають плівку, утворюють отвір у поверхневому шарі ґрунту, в який укладається насіння. Заднє колесо закриває отвір після здійснення висіву насіння. Глибина загортання насіння регулюється зміною положення заднього колеса гвинтовим механізмом.

На ринку також представлені сівалки для висіву насіння під плівку, які здатні одночасно здійснювати сівбу насіння, розпилювати гербіциди по поверхні ґрунту й укривати засіяний ґрунт плівкою з біорозчинних матеріалів.

Василь Думич, Львівська філія УкрНДІПВТ ім. Л. Погорілого

журнал “Плантатор”, березень 2021 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі “Плантатор” та інтернет-сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ