Агрономія

Застосування препаратів, які підвищують ефективність поглинання міндобрив зменшує витрати на виробництво кукурудзи

Яскрава економіка

Яскрава економіка

 Застосування препаратів, які підвищують ефективність поглинання міндобрив й активізують продуктивність фотосинтезу, зменшує витрати на виробництво кукурудзи.  

Беззаперечним лідером серед основ них польових культур, що культивують в Україні, за потенціалом продуктивності й прибутковості є кукурудза. Протягом останніх років посівні площі її суттєво зросли: якщо 2000 року під посівами цієї культури було 1,3 млн гектарів, то станом на 2021 рік — 5,5 млн, поступаючись тільки посівам пшениці. Особливим став тільки минулий 2022 рік — і не лише через воєнну агресію північного сусіда, а й унаслідок розбалансованості опадів, які змістилися на другу половину вегетації та значно подовжили час скидання вологи кукурудзою. Своєю чергою, це спровокувало поширення хвороб і потребу в доведенні зерна до стандарту досушуванням. Якщо додати сюди ще й подорожчання добрив і пального, падіння гривні, проблеми з логістикою, то очевидним стає питання перегляду загальної стратегії вирощування такої привабливої культури, якою була кукурудза ще пару років тому. 

Аналізуючи статистичні дані за останні роки, бачимо коливання середньої врожайності кукурудзи в сільськогосподарських підприємствах України в межах 6–8 т/га, хоча потенційна продуктивність цієї культури значно вища. Рекордсменом за врожайністю кукурудзи з незрошуваних плантацій став фермер із Північної Кароліни (США) Рассел Хендрік, Його кукурудза, вирощена за системою no-till, побила світовий рекорд двадцятирічної давності. Вона подолала «магічну» межу в 30 т/га, а рекорд урожайності 2022 року було зафіксовано на рівні 30,9 т/га. 

В Україні за умов застосування сучасних технологій і високопродуктивних гібридів урожайність зерна кукурудзи може стабільно сягати 10–12 т/га, що є пристойним результатом за умов розв’язання питання оптимізації витрат. 

Які недорогі інструменти є в наявності в аграрія, що дадуть змогу зменшити витрати та без зниження продуктивності отримати задовільні фінансові результати? Насамперед це всі складові, що підвищують ефективність поглинання мінеральних добрив й активізують продуктивність фотосинтезу — безплатного й дорогоцінного джерела енергії, яке, перетворюючись у рослинах на цукри та вуглеводи, живить мікробіоту ґрунту, формуючи додатковий потенціал доступності основних елементів живлення. 

Польові дослідження 

Цікаві результати отримав кандидат с.-г. наук Руслан Василенко в Інституті зрошувального землеробства НААН України протягом 2016–2018 рр. Під час дослідження висівали культури на фоні мінерального добрива N90 у вигляді аміачної селітри з унесенням у передпосівну культивацію. З рістстимуляційних препаратів застосовували Регоплант (нормою обробки насіння 250 мл/т та по вегетації дві обробки по 50 мл/га) у фазу 3–5 і 8–10 листків. А також листкове добриво Плантафол 30 (2 кг/га) у фазу 3–5 листків і Плантафол 10 (2 кг/га) у фазу 8–10 листків. За вегетаційний період було проведено сім поливів по 3200 м. дощувальною машиною ДДА100МА. 

Таблиця 1. Зернова продуктивність гібридів кукурудзи на зерно

За показниками зернової продуктивності найурожайнішим був гібрид Арабат — 9,1–12,5 т/га (табл. 1). До того ж гібрид Чонгар поступався врожайністю на 6–16%. У результаті досліджень виявлено позитивну дію застосування біологічно-активних препаратів на основні показники структури врожаю зерна кукурудзи (табл. 2)

Таблиця 2. Основні продуктивні ознаки гібридів кукурудзи на зерно

Отже, проведені дослідження показали, що за умов застосування препарату Регоплант вага зерна з качана збільшувалась у гібрида Чонгар на 24,2% і гібрида Арабат — на 19,4%, як порівняти з контролем. А за дії Плантафолу — відповідно на 13,1 й 14,0%. За результатами досліджень найбільшу врожайність зерна 12,9 т/га на зрошуваних землях мав гібрид Арабат із застосуванням біостимулятора Регоплант. Зазначено, що з обробкою рослин кукурудзи по вегетації препаратом Регоплант збільшується урожайність зерна до 32%, а застосування Плантафолу по вегетації рослин — до 28% проти контролю. 

Таким чином, застосування біологічно активних речовин сприяє отриманню додаткового врожаю кукурудзи та значно підвищує прибутковість її вирощування. А якщо зауважити, що витрати Регопланту не перевищують 220–250 грн на 1 га, то економіка відразу починає грати яскравими кольорами. 

Інші статті в цьому журналі
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
1
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ