Агрономія

За складних погодних умов правильний вибір гібридів відіграє визначальну роль

Якість на 100%

Якість на 100%

За складних погодних умов правильний вибір гібридів відіграє визначальну роль.

Цей рік для ярих просапних культур — соняшнику, кукурудзи — видався складним, як ніколи: через безсніжну зиму, холодну затяжну весну вони потерпали від браку і вологи, і тепла. У такій ситуації у виграші опинилися ті з виробників, хто правильно вибрав гібрид і дотримувався технології.

Віталій Білоус, головний агроном ФГ «Дзялів»

Як, наприклад, у ФГ «Дзялів», розташованому в Жмеринському районі Вінницької області. Про результати сезону 2019-2020 розповів головний агроном господарства Віталій Білоус.

— Пане Віталію, якими видалися погодні умови у вашій зоні? Як ви оцінюєте результати сезону?

— Вінниччина вважається доволі благополучним регіоном з погляду забезпечення вологою, але третій рік поспіль у нас її також бракує. Причому дощі йшли нерівномірно: то за день випадала місячна норма, то два місяці було сухо. Від цього культури зазнають стресу, що позначається на врожайності. Ми на 3 тис. гектарів вирощуємо пшеницю та ячмінь озимі, кукурудзу, соняшник, сою і ріпак. Цього року пшениці та ячменю зібрали близько 6 т/га, хоча зазвичай маємо до 8 т/га. Соняшник молотимо з урожайністю 3,5 т/га, сою щойно почали молотити, але вже маємо 3—3,5 т/га,
що за таких умов доволі непогано. А от ріпак цього року не вирощуємо, бо восени дощів не було, тож ми не ризикнули його сіяти.

— Як ви затримуєте вологу в ґрунті, щоб забезпечити нею культури?

— Навесні намагаємося закрити вологу якомога раніше. Восени ж стараємося сіяти, щойно змолотили попередник. Систему обробітку ґрунту застосовуємо різну — оранку, дискування, мінімальний обробіток, навіть пробуємо сіяти відразу в стерню. Все залежить від стану ґрунту, культури, попередника тощо.

— Цього року в багатьох господарствах не вродила кукурудза — забракло вологи, щоб сформувати качан. Яка ситуація у вас?

— Кукурудзу ми ще не молотимо, тож про врожайність нічого не можу сказати. Проте рослини мають гарний вигляд — качани сформувалися, листя на сонці добре сохне, але не скручується. Це ознака того, що вологи їй достатньо і від посухи вона не потерпає.

Взагалі кукурудза є дуже важливою культурою в нашій сівозміні, найбільш рентабельною. Тому в структурі посівних площ їй належить третя частина. І на 70% цих площ цього року ми висіяли один гібрид — середньостиглий P9074 (ФАО 330) бренду Pioneer® від компанії Corteva Agriscience. Його ми вирощуємо вже третій рік і задоволені своїм вибором.

Загалом обираємо гібриди з ФАО 310—330: така кукурудза легше витримує посуху, що нині особливо актуально. Гібриди різних компаній випробовуємо на демоділянці, а потім — у товарних посівах. За складних погодних умов найкраще себе зарекомендував P9074 — він не зазнав стресу за відсутності дощів й показав добру врожайність. До речі, це можна сказати про всі гібриди бренду Pioneer®. У товарних посівах P9074 забезпечував у середньому 10 т/га
у сухому зерні.

Вологовіддача P9074 нас також влаштовує. Це гібрид зубоподібного типу, тому вологу віддає швидше, ніж гібриди, в яких зерно кременистого чи кременистоподібного типу. 

— А як щодо соняшнику? Як він себе показує?

— Соняшник потроху молотимо. Маємо врожайність, не меншу за 3,5 т/га, якою загалом задоволені. На площі, відведеній під цю культуру, висіяли один гібрид під технологію ExpressSun®P64LE25 бренду Pioneer®. Він також добре витримав складні погодні умови, адже посуха була значною і ми непокоїлися, що забракне вологи. Сіяли згідно з рекомендаціями компанії, коли ґрунт прогрівся до +10°С на глибині загортання насіння. Заміряли температуру, Торговий агент, який нас супроводжує, сказав що можна сіяти, — і ми вийшли в поле.

Соняшник Pioneer® вирощуємо п’ятий рік. Чесно кажучи, ризикували, коли вперше сіяли, бо на той час не мали якісних сівалок — були лише старі радянські, і ми боялись змарнувати насіння соняшнику. Тому мусили купити нові імпортні сівалки — спершу користувалися простішими, згодом перейшли на більш швидкісні.

Щоправда, ризикували не тільки через сівалки. Тоді ще не вміли вирощувати соняшник, кілька років узагалі його не сіяли. Все через дуже велику забур’яненість на полях — ці землі десятиліттями не оброб­ляли, росли лишень лобода, свиріпа, будяки. За 15 років, звісно, лад навели, але ще не всі площі виробили. Тільки завдяки технології ExpressSun® змогли подолати бур’яни — раніше по-різному з ними боролися, втім, соняшник вони пригнічували ще на початкових фазах, тож ні про яку врожайність не могло бути мови. Поступово відбирали найкращі гібриди — більш врожайні, посухостійкі, стійкі до хвороб і врешті-решт зупинилися на P64LE25. Так, цього року він у нас виявився єдиним на всій площі, але вирощуємо його протягом п’яти років.

Нині всі площі під соняшником більш-менш стабільні, вирівняні — ми задоволені. І його стійкість до хвороб чудова. Цього року, наприклад, на сусідських полях була склеротинія, у нас же — ні.

У нашій місцевості P64LE25 гарно себе зарекомендував. Сусіди, які спробували вирощувати цей гібрид, теж постійно вводять його у сівозміну. Кажуть, що, відколи почали його сіяти, стали заробляти.

— Як ви почали співпрацювати з компанією Corteva Agriscience?

— Це було близько п’яти років тому. Тоді ще компанія DuPont Pioneer порадила нам програми страхування посівів ріпаку від вимерзання, пропонуючи компенсацію за витрати на насіння ріпаку у вигляді насіння соняшнику чи кукурудзи. Так ми познайомилися з іншими культурами компанії, згодом почали вирощувати соняшник і кукурудзу ТМ Pioneer — в складних умовах вони показували гарний результат.

Випробовуємо гібриди на демоділянках, фахівці компанії постійно нас консультують, приїздять майже щотижня. Вони дуже професійні, тож ми навчаємося правильно працювати з їхніми гібридами. Також, хочу зазначити, що вони добре оснащені — фотографують посіви з дронів. На цих знімках чітко видно, де хвороби, де шкідники, і менеджери дають нам рекомендації, як їх позбутися.

— Минулого року компанія Corteva ­Agri­science перейшла на пряме постачання продукції бренду Pioneer® безпосередньо сільгоспвиробникам. Як ви оцінюєте таку інновацію?

— Усе просто чудово. Подзвонили Торговому агенту агенту з продажу насіння ТМ Pioneer, зробили заявку — і товар у господарстві. Раніше ми купували в дилерів, то, бувало, продукцію постачали невчасно або не в повному обсязі. Багато часу займав вибір постачальника, бо ж хочеться дешевше купити. А тепер усе просто, швидко і зручно.

Насіння отримуємо гарної якості, добре відкаліброване — і соняшник, і кукурудза, причому незалежно від країни походження. Сівалка у нас показувала якість сівби 99%, а це дуже добрий показник.

Говорить експерт

Вадим Шевчук,
Торговий агент з продажу насіння ТМ Pioneer:

— Фермерське господарство «Дзя­лів» я знаю з  2016 року. До­помагаю господарству навіть із вибором техніки, налаштуванням сівалки. Завдяки доброму оснащенню, а саме наявності дрону, можу з повітря досліджувати посіви, визначаючи проблеми на полі. Тобто забезпечую супровід від продажу насіння і до збирання врожаю.

Минулого року компанія Corteva ­Agri­science перейшла на прямі продажі насіння соняшнику та кукурудзи Pioneer®, через що стало легше працювати господарствам. Тепер між господарством, Торговим агентом та компанією Corteva Agriscience немає посередників, тому господарство обирає не те, що є у дистриб’ютора, а те, що йому потрібне. Суттєво підвищилася оперативність постачань. Так, ФГ «Дзялів» тричі замовляло насіння соняшнику та кукурудзи, бо збільшувало площі під ці культури — протягом однієї доби продукція вже була на полі. Така оперативність постачання насіння є результатом досконало сформованої логістики та мережі регіональних складів. Якістю насіння господарство задоволене — адже отримали все насіння відповідно до узгоджених домовленостей.

Загалом за роки нашої співпраці ФГ «Дзялів» зміцніло і технічно, і технологічно. І в цьому є частка заслуги компанії Corteva Agriscience.

Людмила Степанчук

Більше на www.pioneer.ua

™ ® Торгові марки Corteva Agriscience та її афілійованих структур. ©2020 Corteva

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ