Техніка

Як правильно налаштувати комбайн для збирання кукурудзи у вологих умовах

Як зібрати вологу кукурудзу

Як зібрати вологу кукурудзу

Восени часто доводиться збирати кукурудзу у вологих умовах із відповідними налаштуваннями комбайна.

Коли в центральній Україні в середині вересня розпочалося збирання кукурудзи, вологість зерна була в межах 18–22%, і врожай вимагав мінімального досушування. Проте така ситуація не є типовою. Зазвичай кукурудзу починають молотити на тиждень-два пізніше, і збирають її аж до морозів і снігу, а в декого комбайни працюють і у березні. Жовтень і листопад завжди характеризувалися прохолодною погодою з підвищеною вологістю повітря. Навіть за відсутності дощу в таких умовах зерно починає набирати вологу, умови роботи молотильно-сепарувальної системи комбайна змінюються й потребують відповідних налаштувань. 

Вивчаємо інструкцію 

Про окремі налаштування під кожну культуру сьогодні знає будь-який механізатор. Однак досить часто можна спостерігати таку картину: комбайн налаштовується один раз за рекомендаціями в інструкції, і далі ніхто нічого не змінює. Тому що не хочуть, бояться, що зроблять щось не так або просто не вірять, що можуть досягти кращих результатів. Хоча навіть незначні зміни в роботі систем обмолоту й сепарації могли б зменшити витрати пального та підвищити якість і чистоту зерна. Для умов підвищеної вологості потрібні окремі налаштування, але й тут немає універсального рецепта, бо фізико-механічні характеристики зерна різних гібридів кукурудзи можуть суттєво відрізнятися. І що для твердих буде добре, м’яким взагалі протипоказано. Тільки індивідуальний підхід до налаштувань дасть оптимальні характеристики витрат і якості зерна. Кожен із виробників комбайнів на такі випадки має власні алгоритми дій, і хоча вони здебільшого схожі, через певні технологічні особливості машин існують розбіжності. 

Для кукурудзи з вологістю 22–28% і за умов високої врожайності AGCO пропонує зробити три налаштування. Перших два стосуються системи очищення, бо велика кількість зерна потребує особливих умов роботи. Для початку слід максимально відкрити отвори нижнього решета або взагалі зняти його. Верхнє решето має пропускати велику кількість вологого зерна, а для мінімізації втрат оператор повинен знайти правильну швидкість руху, щоб завантаження системи обмолоту було оптимальним. 

У компанії Case IH також уважають, що для кукурудзи вологістю понад 22% потрібні особливі налаштування. Цілісність качана є ключовою умовою для успішного обмолоту. Тобто коли качан надто м’який, відокремлення зернин відбуватиметься менш ефективно, і качан розламуватиметься на шматки. Це, у свою чергу, призведе до збільшення втрат. 

Починати найкраще з попередньо встановлених налаштувань: швидкість обертання ротора, зазор підбарабання, швидкість повітряного вентилятора та регулювання решіт має відповідати рекомендаціям в інструкції. Потім, після початку роботи, оператор може (і повинен) ретельніше підійти до контролю якості зерна й втрат і за потреби змінити певні параметри. Нові налаштування можна зберегти в бортовому терміналі та використовувати їх на інших полях і навіть в наступних сезонах. Наприклад, якщо певний гібрид найкраще обмолочується за налаштувань, які оператор підібрав саме для нього, варто зберегти конфігурацію, щоб застосовувати її під час збирання цього самого гібрида на інших полях або в наступні сезони. 

Більшість комбайнів Case IH оснащено стандартним підбарабанням із меншими отворами в передній частині та великими — у задній. Для кукурудзи з підвищеною вологістю можна встановити підбарабання з великими отворами в передню частину ротора. Замовити такі підбарабання можна в дилера. Також для серії Case IH 250 пропонується система AFS Harvest Command, яка дозволяє машині змінювати налаштування в процесі роботи для оптимізації продуктивності. 

Однією з головних переваг комбайнів Lexion є можливість окремого регулювання швидкості обмолоту та сепарації. Це дає змогу ефективніше адаптуватися до мінливих умов, щоб запобігти пошкодженню зерна в молотильному апараті. Коли комбайни розпочинають роботу, зазор підбарабання встановлюють за рекомендаціями виробника й потім регулюють із кроком 1–2 мм. Зазвичай розмір зазору має бути на 3 мм більшим від діаметра качана. Швидкість ротора потрібно встановити на рівні 360 об./хв та поступово збільшувати (з кроком 10 об./хв), щоб знайти оптимальний режим роботи для мінімального пошкодження зерна. У разі з подвійними роторами початкова швидкість має становити 400 об./хв і так само підвищуватись із кроком 10 об./хв. 

Залишати врожай до весни небезпечно через погіршення якості зерна

Щоб зібрати кукурудзу з високим умістом вологи, спеціалісти John Deere радять переконатися, що всі підбарабання, решета й повітряний вентилятор відкалібровано та виставлено в нульові положення. Це потрібно для того, щоб параметри, які змінюватимуться під час налаштувань, відповідали цифрам на комп’ютері. Наприклад, якщо зазор підбарабання встановлюють на 40 мм, необхідно щоб це справді було 40 мм, а не 45 або 37. Обдув треба спрямувати на передню частину решіт для кращого видалення листя й іншого легкого сміття. Щоб качани в жодному разі не травмувалися, слід відрегулювати зазор між приймальними пластинами жатки та встановити шнек у нижнє положення. 

Автоматичні налаштування 

Більшість виробників як опції або навіть в стандартній комплектації пропонують системи, що можуть самостійно налаштовувати комбайн до фактичних умов збирання. Наприклад, Combine Advisor на машинах John Deere серії S700 може самостійно коригувати налаштування, якщо умови змінюються. 

Компанія New Holland на своїх машинах CR Revelation Twin Rotor, оснащених функціями IntelliCruise та IntelliSense, забезпечує зміну налаштувань і швидкості руху залежно від умов. Оператору потрібно залучити обидві системи, і все відбуватиметься в автоматичному режимі. Система IntelliSense використовує датчики тиску та зернову камеру і, спираючись на інформацію, отриману від них, змінює налаштування систем обмолоту та сепарації. IntelliCruise аналізує споживання енергії двигуна, жатки, втрати за ротором і решетами, щоб визначити належну швидкість руху для досягнення встановлених оператором цілей (якості зерна, продуктивності). 

Система Dynamic Flow Control завдяки регульованим лопатям на подвійних 22-дюймових роторах забезпечує чи не найвищу продуктивність під час збирання вологої кукурудзи. І саме з неї починає змінювати налаштування система IntelliSense, коли втрати за роторами збільшуються. Уповільнюючи лопатки або зменшуючи їх кут атаки вдається збільшити час перебування матеріалу в роторах, сприяючи правильному обмолочуванню та відокремленню кукурудзи з високою вологою. В результаті покращується якість зерна в бункері, зменшуються втрати, швидкість руху встановлюється відповідно до умов, і все це робиться автоматично. 

Коли волога перевищує 30% 

Що робити, якщо кукурудза має 30% вологи або й більше? Чи можливо налаштувати комбайни таким чином, щоб отримувати зерно прийнятної якості? 

Спеціалісти AGCO стверджують, що збір урожаю з вологістю понад 30% є проблематичним і представляє однакові проблеми для будь-якої комбайнової платформи. Однак налаштування, які встановлюють для вологості від 24 до 28%, в цьому разі також можна використовувати. Оператору достатньо змінювати швидкість руху для контролю втрат. 

Позиція Case IH схожа, бо якісний обмолот надто вологої кукурудзи є справді складним завданням, але кілька окремих порад інженери компанії також дають. Спочатку вони радять звернути увагу на налаштування, що пропонує інструкція. Потім рекомендують зупинити комбайн й оцінити продуктивність і втрати. Варто подивитися на стан качанів, які залишаються за комбайном, і визначити, чи відповідає зазор підбарабання фактичним умовам збирання. Якщо качани сильно побиті, то це означає, що надто малий зазор підбарабання. В таких умовах виникає велика ймовірність пошкодження зернин. Якщо ж на качанах за комбайном є зерно, зазор підбарабання або швидкість обертання ротора завеликі. На комбайнах Claas Lexion надто вологі умови долаються шляхом поступового збільшення швидкості обертів ротора з кроком 10 об./хв. Це може потребувати незначного збільшення зазору підбарабання, щоб компенсувати збільшення продуктивності. В цьому разі також потрібно змінювати налаштування з кроком 1–2 мм, доки не буде досягнуто оптимальних параметрів. В умовах підвищеної вологості кукурудзи, спричинених морозом, м’які качани легше обмолочувати. Однак зазор підбарабання має точно відповідати діаметру качана, щоб мінімізувати пошкодження зерна та досягти більшої ефективності. 

Рекомендації John Deere практично нічим не відрізняються від тих, що призначені для кукурудзи з вологістю 25%. Однак за екстремально вологих спеціалісти компанії радять зробити різку зупинку, щоб перевірити, як працюють системи обмолоту та сепарації. Для цього робиться аварійна зупинка під час роботи з робочим завантаженням, коли практично в один момент зупиняються всі системи комбайна. Після цього треба відкрити боковий щиток і витягти з ротора кілька качанів, перевірити якість обмолочення та наявність ознак стиснення. Якщо качан цілий, це добре, але якщо його розламати, то всередині мають бути ознаки стиснення. Таким чином можна пересвідчитись у правильності налаштування підбарабання. Сильно подрібнений качан свідчитиме про надто малий зазор. Далі слід пошукати ознаки втрат за комбайном і за жаткою. Дуже важливо визначити джерело втрат, бо від цього залежать подальші налаштування. 

Для перезволоженої кукурудзи New Holland пропонує особливі підбарабання. В них перетинки розташовані не вздовж осі ротора, а спіралеподібно, відповідно до руху рослинної маси. Це дає можливість самоочищатися, бо матеріал проходить уздовж отворів. За таких умов волога кукурудза добре обмолочується «зерно об зерно» і значно швидше проходить крізь отвори в підбарабанні. 

Володимир Огійчук

журнал The Ukrainian Farmer, листопад 2019 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернетсторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону УкраїниПро авторське право та суміжні права”.
Використання
інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ