Овочі-Ягоди-Сад

Міравіс® — досвід використання в сезоні-2023

Міравіс® — досвід використання в сезоні-2023

Яблучний сезон 2023–2024 років можна вважати вдалим, адже попит і ціна на яблука в Україні не знижується. Особливо задоволені виробники якісної продукції — ті, хто, незважаючи на минулі сезони, не економив на добривах та ЗЗР, слідував усім технологічним процесам у вирощуванні врожаю преміумкласу. В цьому контексті варто зауважити, що наявність препаратів групи SDHI (інгібітори сукцинатдегідрогенази) в технології захисту яблуні стала вже обов’язковим елементом. Одним із таких продуктів є Міравіс®. З особливостями застосування цього фунгіциду у вирощуванні якісного врожаю яблук і поділились агрономи.

По-перше, садоводи відмічають широкий спектр контролю основних хвороб (парші, борошнистої роси, альтернаріозу) при превентивному застосуванні, а також пролонговану дію фунгіциду Міравіс®. Це обумовлено як біохімічними властивостями Адепідину® — діючої речовини препарату, так і самим механізмом розподілу по рослині. Після швидкого проникнення в рослину Адепідин® накопичується у восковому шарі та неспішно вивільняється у тканини рослин і ксилемну систему. Такий розподіл забезпечує захист від 10–14 днів.

Також агрономи відмічають як перевагу препарату Міравіс® наявність однієї діючої речовини, що не тільки знижує ціну на нього, а й дає фахівцеві можливість використовувати більш ефективні суміші для контролю певних хвороб. Наприклад, при контролі парші вносили суміш Міравіс® зі Скор®, яка забезпечувала як профілактичну, так і лікувальну дію проти патогену. Крім того, при погоді, що сприяла розвитку борошнистої роси, застосовували Міравіс® у суміші з Топаз®, забезпечуючи в такий спосіб не тільки профілактичну дію проти парші та борошнистої роси, а й лікувальний ефект від останньої.

Доцільно використовувати Міравіс® на початку та/або відразу після цвітіння, тобто у найбільш важливі фази захисту саду. Саме в цей період розвивається первинна і вторинні інфекції парші та борошнистої роси, альтернаріозу. Найчастіше у фазу початок цвітіння застосовувалася суміш Міравіс® і Скор® як надійний захист від парші та профілактика від борошнистої роси. Зважаючи на те, що після цвітіння в саду, крім парші та борошнистої роси, починає свій розвиток альтернаріоз, внесення Міравіс® в суміші з Циделі™ Топ забезпечувало відмінний контроль цих патогенів на різних стадіях їх розвитку.

Міравіс® використовувався і для стримування епіфітотійного розвитку парші. Саме сприятлива погода, зокрема висока температура й дощі, стимулює інтенсивний розвиток хвороби. На Вінниччині після дощу внесли Циделі™ Топ у нормі 0,7 л/га з контактним препаратом, а наступну обробку після опадів провели Міравіс® (0,25 л/га) у суміші зі Скор® (0,25 л/га) і в такий спосіб попередили неконтрольований розвиток парші та отримали якісний урожай. На Буковині ж у 2023 році ситуація склалася таким чином, що через суху погоду з різкими коливаннями температури почався масовий розвиток борошнистої роси, і здавалось, що препарати не працюють. Це пояснюється тим, що за сприятливих умов розвиток поверхневого міцелію борошнистої роси відбувається протягом 4–6 днів і, в разі значних перерв між обробками, не переривається життєвий цикл гриба. Однак використання Циделі™ Топ (0,7 л/га) з Топаз® (0,4 л/га) і через 5–6 днів Міравіс® (0,25 л/га) з Топаз® (0,4 л/га) вирішують цю проблему.

Надалі в захисті яблуні обов’язковою умовою є зміна триазольного класу на інший для уникнення резистентності. Це ж саме стосується і всіх SDHI препаратів, на які поширюється правило: не використовувати SDHI препарати частіше ніж 4 рази за сезон, якщо в системі захисту саду менше ніж 16 фунгіцидних обробок.

Застосування препарату

Дмитро Тимошенко, менеджер з технічної підтримки засобів захисту спеціальних культур та винограду, компанія «Сингента»

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ