Агрономія

Уникнути підробленого насіння можна дотримуючись простих правил

Як не потрапити на гачок шахраїв

Як не потрапити на гачок шахраїв

Уникнути підробленого насіння можна, дотримуючись простих правил

Ринок насіння в Україні невпинно зростає, а разом з ним і обсяги підробленого чи контрафактного продукту. На жаль, досить багато наших аграріїв, незважаючи на можливі ризики і негативні наслідки, свідомо чи несвідомо купують посівний матеріал, оригінальність якого викликає сумніви. Забуваючи, що з придбанням контрафактного чи підробленого насіння короткострокова економія сьогодні обов’язково обернеться розчаруванням та збитками завтра! Користуючись такими продуктами, аграрій ризикує не лише частково або повністю втратити очікуваний врожай, а й значно витратитися на внесення додаткових добрив та застосування інших ресурсів й технологій, марно намагаючись виправити ситуацію. 

Уникнути таких проблем можна, якщо, купуючи насіння, дотримуватися простих правил, які дадуть змогу захиститися від підробок. 

Підозріло приваблива вартість. Звичайно, ціна не може бути основним критерієм якості, але принаймні необхідно враховувати, що справжнє та висококласне насіння не може бути дешевим і занижена ціна — це завжди підозріло! Кожен продукт компанії «Євраліс» має свою рекомендовану вартість, про яку ви можете дізнатися, завітавши до офіційних дистриб’юторів або сертифікованих дилерів. 

Місце купівлі. У зв’язку з тим, що реалізація посівного матеріалу відбувається виключно через офіційну дилерську мережу компанії, уберегти свої поля від насіння невідомого походження ви можете, співпрацюючи з офіційними дилерами та дистриб’юторами. 

Безготівковий розрахунок. Купуйте посівний матеріал тільки за безготівковий розрахунок, зберігаючи всі чеки та квитанції. У такому випадку ви будете чітко розуміти, у кого саме його придбали, а також у разі отримання неякісного або фальсифікованого товару завжди матиме неспростовні докази щодо факту купівлі. 

Сертифікат якості. Купуючи посівний матеріал, обов’язково вимагайте від продавця належним чином завірені копії сертифікатів, що засвідчують посівні якості насіння, та копії сертифікатів, що засвідчують його сортові якості (такі сертифікати видаються на кожну партію насіння окремо). 

Пам’ятайте! Копії сертифікатів обов’язково мають бути засвідчені оригінальними (мокрими) печатками офіційних дилерів (дистриб’юторів) та оригінальними підписами осіб, що їх засвідчили. Не погоджуйтесь перераховувати кошти за товар лише на підставі незасвідчених копій таких сертифікатів (у тому числі надісланих лише в електронному вигляді). 

Відповідність даних. Обов’язково звертайте увагу на відповідність даних щодо сортових та посівних показників якості насіння, зазначених на пакованні (етикетці центру сертифікації та експертизи  сільськогосподарської продукції) з даними, вказаними у сертифікатах якості. Вони обов’язково мають бути тотожними! 

Ретельний огляд пакування допоможе уникнути підробок. Обов’язково слід звернути увагу на його цілісність і відсутність видимих пошкоджень

Огляд паковання зовні. Обов’язково зверніть увагу на цілісність паковання і відсутність видимих пошкоджень. Огляньте дно паковання на предмет наявності слідів його попереднього розпаковування або переклеювання. Огляньте верхню частину паковання та переконайтеся у цілісності швів та стібків. Зверніть особливу увагу на відсутність додаткових отворів від попередніх заводських швів (у разі, якщо трапляється використання фальсифікаторами оригінального, але вживаного паковання попередніх сезонів). Переконайтеся в тому, що контрольна лінійка, розташована в правому верхньому куті тильного боку паковання, має всі десять ділень. 

Захисні елементи QUALITY CONTROL by EURALIS SEMENCES

Наявність захисних елементів. Паковання будь-якого посівного матеріалу компанії «Євраліс» має обов’язкові захисні елементи у вигляді прихованих круглих печаток з написом QUALITY CONTROL by EURALIS SEMENCES, що розташовані з обох боків паковання безпосередньо під логотипом EURALIS. Захисні елементи проявляються лише в умовах ультрафіолетового випромінювання, тому для перевірки вам знадобиться будь-який пристрій для генерації ультрафіолетового світла. 

Індивідуальний номер на етикетці. Зверніть увагу, кожна етикетка центру сертифікації та експертизи сільськогосподарської продукції, яка кріпиться до паковання, окрім номера партії та інших сортових показників насіння, має свій унікальний серійний номер, який ніколи не повторюється! Таким чином можна з легкістю встановити, чи виготовлялася та чи інша посівна одиниця, рік врожаю, гібрид, фракцію та інші властивості насіння. На жаль, іноді трапляються випадки, коли фальсифікатори копіюють номери попередніх років і вказують їх на етикетках-підробках, але зазвичай усі номери підроблених етикеток однієї і тієї ж парті повторюються, що дає змогу легко ідентифікувати підробку. 

Огляд паковання зсередини. Обов’язково перевіряйте вміст паковання. У випадковому порядку оберіть та огляньте поверхню паковання зсередини. Зазвичай з метою імітації протруєння підроблене насіння фарбується неякісною фарбою та пакується ще у вологому стані, через що фарба частково осипається, потрапляючи на дно мішка у вигляді пилу, а також забарвлює внутрішні стінки мішка, залишаючи на них кольорові плями у вигляді відбитків насінин. 

Оригінальне насіння завжди однакової фракції, без домішок і з однорідним забарвленням

Огляд насіння. Звичайно, навіть технологу на виробництві не вдасться на 100% встановити походження та справжність насіння лише за його візуальним оглядом (це можливо виключно у лабораторних умовах), але принаймні виявити різнобій фракції, наявність домішку сторонніх частинок у вигляді сміття рослинного походження та вкрай неякісне фарбування цілком можливо й неозброєним оком. 

УВАГА! Круглі голограми з написом Quality control by Euralis не є захисними елементами паковання та не мають певних стандартів щодо місць їх розміщення (можуть розташовуватися у будь-якій частині паковання). Зазвичай такі наліпки використовуються на виробництві лише з метою заклеювання невеличких отворів після відбирання проб якості. 

УВАГА! Не довіряйте шахраям, які на запитання, чому насіння дешевше, ніж в офіційних дилерів, розповідають, що в них нібито є знайомі митники та контрабандисти, які переправляють якісний та оригінальний посівний матеріал через державний кордон без сплати відповідного мита (що є повною брехнею, тому що у всіх країнах світу, де реалізовується продукт «Євраліс», компанія намагається тримати ціни на одному й тому самому рівні, незважаючи на транспортні та інші супутні витрати). 

УВАГА! Не довіряйте шахраям, які розповідають, що якісне й оригінальне насіння, яке вони пропонують до продажу, було викрадене під час транспортування або зі складів виробника чи дистриб’юторів, тому його ціна суттєво знижена (таке виправдання теж суцільна брехня, тому що це також неможливо). 

Якщо ви все ж таки виявили підробку, радимо невідкладно звернутися до регіональних представників компанії, які миттєво скерують вашу заявку до служби безпеки для проведення відповідного розслідування. 

Не економте на якості насіння, купуючи підробку, — краще скористайтеся доступними програмами лояльності. 

Людмила Степанчук

журнал The Ukrainian Farmer, лютий 2021 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернетсторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону УкраїниПро авторське право та суміжні права”.
Використання
інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
2
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ