Агрономія

Застосування новітніх ПАВ і ад’ювантів NANDO у сільськогосподарському виробництві

Взяти своє

Взяти своє

Застосування новітніх ПАВ і ад’ювантів NANDO у сільськогосподарському виробництві — запорука отримання оптимальної продуктивності

Ми живемо в умовах глобальних змін клімату, які з кожним роком тільки посилюються. Рослини сільськогосподарських культур відчувають на собі стреси контрастної погоди, що спричиняє зниження врожайності. Чи можуть аграрії нівелювати ці ризики? Так, бо такі наслідки свідчать про недосконалість технологій вирощування й про необхідність їх адаптувати під реалії сьогодення. 

Одним із важливих рішень у захисті культур є застосування поверхнево-активних речовин (ПАВ). Вони забезпечують ефективну роботу ЗЗР не внаслідок високої їх норми, а завдяки ефективнішому проникненню діючої речовини, збільшенню площі контакту пестицидів із рослиною, а тому — допомагають рослинам пережити несприятливі чинники з меншими втратами, а, отже, забезпечити оптимальну продуктивність. 

Компанія «Агро Експерт» прагне дати вітчизняним агровиробникам тільки найефективніші у світі рішення. Продукти європейського виробника Nando знають і використовують на різних континентах, а тепер вони є і в України. 

Чому Nando 

Литовська компанія Nando добре відома аграріям усього світу завдяки постійним дослідженням і розробкам продуктів для сільського господарства. Вона експортує свою продукцію до багатьох країн Європи, на ринки Близького Сходу, Африки та Південної Америки. 

NANDO має найбільший приватний науково-дослідний центр ад’ювантів і мікробіології у Європі, співпрацює з понад 10 всесвітньо відомими дослідницькими центрами, університетами й інститутами в США та Європі. До цього списку партнерів потрапив й український заклад — Уманський національний університет садівництва. Наразі тривають дослідження щодо застосування продукції на різних культурах в умовах України. 

В асортименті Nando — понад 50 найменувань, ще близько 20 позицій нині на стадії дослідження й розробки для різних кліматичних умов. Тільки торік компанія провела понад 380 досліджень у 70 дослідницьких центрах. Додам, що крім виробництва власних продуктів під власним брендом компанія розробляє ад’юванти й мікробіологічні продукти для відомих світових брендів. Виробничі потужності компанії розташовані в Литві, тому вся продукція, що потрапляє на ринок, високої якості. 

В Україні продукти Nando, а саме — ад’юванти та мікробіологічні продукти — презентує наша компанія. Ми маємо досить вагомі аргументи для агрономів щодо доцільності застосовувати саме ці препарати. Щоб пояснити детальніше, поговоримо про… воду. 

Придивіться до краплі 

Вода є обмежувальним чинником на території Україні. Тому нею треба користуватися правильно й ощадливо, отримуючи максимальний прибуток. 

Аграрії знають, що рослини деяких культур досить важко зволожити, зокрема, через дуже гладку поверхню листка, з якої вода швидко стікає. Оскільки вода в бакових сумішах становить левову частку, то й внесенні препарати на посівах затримуються ненадовго. 

Крім того, вода, як і будь-яка рідина, має поверхневий натяг — це фізичне явище, суть якого полягає в прагненні рідини скоротити площу своєї поверхні, не змінюючи об’єм. Тобто вода вилітає з оприскувача у вигляді краплі й лишається на поверхні у вигляді напівкульки. 

Переваги органосилікону 

Для підвищення ефективності засобів захисту рослин потрібно, щоб кожна крапля розтікалася на максимальну площу. Чи можливо забезпечити це, зменшивши норму виливу води, не втрачаючи ефективність ЗЗР? 

Фото. Додавання до суміші продуктів на основі органосилікону сприяють розтіканню рідини на значно більшу площу поверхні

Один із механізмів для досягнення цієї мети — застосування ад’ювантів. Вони сприяють розтіканню краплі по поверхні листка та підвищують якість покриття й, відповідно, засоби захисту, якими обробляють, працюють значно краще. 

Численні дослідження доводять, що додавання до суміші продуктів на основі органосилікону сприяють розтіканню рідини на значно більшу площу поверхні (фото 1, а, б і в). На фото 1, в — результат застосування ад’юванта Perofolis компанії Nando (peri — для, folis — листя). Завдяки йому крапля має найменший статистичний поверхневий натяг і, відповідно, найбільше розтікання. А чим більша площа контакту засобів захисту з рослиною, тим вища ефективність дії препаратів. 

Nando в Україні 

Perіfolis — це перший продукт компанії Nando, який ми представляємо українським аграріям. Він має кілька переваг. По-перше, за додавання Perifolis робочий розчин через 30 хв після внесення не змивається навіть за випадання опадів. 

По-друге, завдяки розтіканню краплі й кращому змочуванні — ефективність пестицидів підвищується до 30%. Отже, за використання продуктів на основі органосилікону, що забезпечують краще вкриття та контакт, швидше проникнення, усувається потреба використовувати великі дози засобів захисту рослин. У будь-якому підручнику з гербології чи землеробства зазначено, що робота з максимальними дозами ЗЗР не завжди виправдана, особливо в умовах браку води, коли рослини вже перебувають у стані стресу. Внесення підвищених норм ЗЗР ще сильніше пригнічує рослини. Це особливо актуально для господарств, які користуються генеричними продуктами, що не вирізняються високою якістю та в стресових для рослин умовах можуть спрацювати проти них. 

По-третє, застосування Perifolis дозволяє зменшити використання норми води до 30%. Уявляєте, яка це економія ресурсів і як пришвидшиться робота механізаторів, особливо в холдингах? Ми маємо численні підтвердження високої ефективності ад’юванту за використання з різними ЗЗР за умови зменшення норми використання води. 

Доволі часто від виробників ЗЗР можна почути запевнення, що формуляції їх препаратів містять усе необхідне, щоб забезпечити їх ефективну дію. Практика доводить, що навіть продукти світових брендів не можуть однаково добре працювати в різних ґрунтово-кліматичних умовах. Ефект ЗЗР можна підвищити, використавши поверхнево-активні речовини. 

Periterra — це продукт на основі органосилікону з додаванням комплексу інших активних речовин. Застосування цього ґрунтового ад’юванта знижує поверхневий натяг розчину й забезпечує більш рівномірне вкриття й змочування ґрунту. Продукт має антидрифтінгову дію, внаслідок якої ґрунтові гербіциди більш рівномірно розподіляються по поверхні. Важливим є те, що застосування означеного продукту зменшує міграцію гербіциду в нижні горизонти ґрунту. 

Торік препарат дуже добре проявив себе на полях, розташованих на території Східної та Південної України. Його застосовували за досить несприятливих умов для землеробства: відсутність опадів і дефіцит вологи в ґрунті, пилові бурі й неякісно підготовлений ґрунт. Тому надзвичайно приємно було почути відгуки агрономів про ефективне застосування препарату на кукурудзі в сумішах із ґрунтовими гербіцидами. У новому сезоні господарства замовили ад’ювант на всю площу посівів. 

Ми отримали чудові результати досліджень препарату в посівах цукрових буряків у Литві з повною та зменшеною нормою гербіциду. На моє переконання, ми маємо підтверджувати ефективність продукту в українських реаліях, зокрема, в регіонах, де фермери відмовляються від ґрунтових гербіцидів. PH WATER Power — це кондиціонер води. У Литві він здобув досить серйозне визнання, став продуктом року. Чим корисний цей препарат аграріям? Щоб пояснити це, потрібно знову згадати про властивості води, цього разу — про лужність (pH) і жорсткість. 

З практики відомо, що вода з відкритих джерел — ставка, річки, озера — зазвичай має pH більший за 8% за середнього чи низького ступеня жорсткості. А от вода із закритих джерел, як правило, має pH на рівні 7–7,5% і характеризується високим ступенем жорсткості. Обидва варіанти негативно впливають на засоби захисту рослин, бо препарати містять речовини, чутливі до лужного гідролізу. За використання такої води період напіврозпаду деяких продуктів становить від 1 до 7 хв, після чого пестицид втрачає ефективність. Ми знаємо господарства, які в умовах Сходу використовують воду з жорсткістю 1500 ppm і навіть більше. Витрачаючи кошти на ЗЗР, вони не отримували бажаного результату через якість води. 

PH Power містить активні речовини, що зв’язують іони, в результаті цього знижується pH води та її жорсткість. Тому ці показники води більше не впливають на ефективність пестицидів. Також до складу PH Power входить індикатор кольору, що дозволяє візуально оцінити рівень pH без застосування приладу, окрім того, активні речовини продукту покращують сумісність ЗЗР і захищають фільтри й форсунки обприскувача від забруднення. 

SMART CONTACT — унікальний на ринку України продукт, що містить силіконову й акрилову суміші (подібний препарат застосовують тільки у США). Завдяки акрилу ад’ювант утворює захисну плівку й тому добре слугує для використання з контактними гербіцидами й інсектицидами. 

Також його можна застосовувати для запобігання розтріскування стручків ріпаку. 

Foamex — це силіконовий піногасник, важливий і необхідний продукт у сільськогосподарському виробництві, тому що багато діючих речовин утворюють піну. А піна — це не що інше, як діюча речовина, яку ви втрачаєте. 

Препарат застосують дуже маленькими нормами: 50–100 мл/т води — і піни немає. Він зменшує поверхневий натяг розчину, його можна змішувати з усіма пестицидами й добривами. 

EMUNDO — продукт для промивання обприскувачів. Певно, всі натрапляли на фітотоксичну дію ЗЗР через неякісно промитий обприскувач. Щоб запобігти цьому, треба дуже якісно промивати обприскувач. Препарат EMUNDO нейтралізує залишки пестицидів, підготує обприскувач до наступного використання, очистить форсунки обприскувача й забезпечить рівномірне внесення ЗЗР. 

Препарати в черзі 

Підсумовуючи, зазначу, що ад’юванти на 1–2 дол./га здорожчують технологію вирощування культур. Натомість вони дають можливість оптимізувати норму використання води та ЗЗР і забезпечують їх кращу роботу, що на виході дає приріст урожайності й істотні заощадження. Тому, збільшивши витрати на старті, під час збирання врожаю ми отримаємо вигоду. 

Згадані вище продукти вже можна придбати на вітчизняному ринку. Цього року буде доступним ще один продукт — деструктор стерні. Родзинка препарату в тому, що він не містить живих організмів, а тільки продукти їх синтезу. Тобто його ефективність значно вища проти інших деструкторів стерні. 

На етапі реєстрації нині й мікробіологічний продукт для інокуляції насіння культур зернової групи. Він містить мікоризу та комплекс бактерій, які сприяють перетворенню недоступних форм у доступі таких елементів, як фосфор, калій, кремній. 

Настав час змінюватись. Оцінюйте ризики та ухвалюйте ефективні й економічно вигідні для вас рішення. 

Олександр Карнаух, продакт менеджер відділу добрив і мікродобрив ТОВ «Агро Експерт»

журнал The Ukrainian Farmer, березень 2021 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернетсторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону УкраїниПро авторське право та суміжні права”.
Використання
інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ