Елеватор

Що хоче знати агробізнес про найсучаснішу технологію сушіння від шведського бренду

Ви питали про TORNUM…

Ви питали про TORNUM…

Що хоче знати агробізнес про найсучаснішу технологію сушіння, пропоновану іменитим шведським брендом.

Олександр Холод

Правду кажуть, що турбулентні часи вимагають швидких рішень і таких самих швидких результатів. Утім, у такій важливій справі, як зернозберігання, має значення кожен чинник — собівартість, продуктивність обладнання, його безпечність, енергоефективність, екологічність, а ще, звісно, здатність максимально убезпечити процеси від впливу людського чинника. Тож у компанії TORNUM дбають і про ідеальний інжиніринг своєї продукції, і про вигоду для користувача. «АгроМаркет» разом із керівником ТОВ «Торнум» Олександром Холодом вибрали 10 найпоширеніших запитань щодо роботи й обслуговування розумних зерносушарок.

У ЧОМУ ПЕРЕВАГИ ОБЛАДНАННЯ TORNUM?

Головною цінністю обладнання TORNUM є його технологічний концепт. Сьогодні компанія випускає сушарки кількох типів, однак найбільший попит мають шахтні сушарки безперервної дії зі змішаним повітряним потоком. Секрет їх популярності полягає в тому, що розроблена конструкція зернової колони зі спеціальною геометрією дозволяє сушильному агенту проникати крізь зерновий шар рівномірно в різних напрямках. Ця конструкція дає змогу досягти однорідної кінцевої вологості зерна за значної економії пального, порівнюючи із зерносушарками інших типів. З обладнанням TORNUM аграрії можуть ефективно сушити зерно за будь-яких погодних умов.

Моделі нового покоління (серія TORNUM Rex) розраховані на роботу з кожною зерновою культурою й пристосовані для різних енергоносіїв (природний газ, пропан-бутан, дизельне пальне, котли на альтернативному паливі). Обладнання ще й мінімізує викиди зернового пилу в атмосферу. Передбачено також додаткові функції, що забезпечують вищу ефективність сушіння зерна.

ЯКІ ФУНКЦІЇ ДОДАЮТЬ СУШАРЦІ ЕФЕКТИВНОСТІ?

Зовні сушарка TORNUM Rex обшита сендвіч-панелями, що виконують функції теплоізоляції: дозволяють уникнути тепловтрат, а також перешкоджають утворенню конденсату на внутрішніх стінках. Щоб запобігти нагромадження на них бруду, їх роблять гладкими (збільшуються інтервали профілактичного очищення сушарки). Проходження зерна через камеру попереднього нагрівання покращує сушіння й заощаджує витрати тепла в основний робочій зоні. Функція рекуперації тепла (повторного повернення в роботу із зони охолодження зерна після сушіння) дозволяє заощаджувати до 30% теплової енергії, а отже, і знижує витрати енергоносія. У разі перевищення допустимої температури агента сушіння система Fire detection system автоматично вимкне роботу зерносушарки. Обладнання працює із застосуванням алгоритмів штучного інтелекту.

НАВІЩО ЗЕРНОСУШАРЦІ ШТУЧНИЙ ІНТЕЛЕКТ?

Наявність інтелектуальної системи керування TORNUM IDC дає змогу запобігти пересушуванню зерна, а отже, надлишкової витрати енергоносіїв. Точність розрахунків дуже висока, оскільки датчики на вході й виході вимірюють вологість зерна. Щоб запустити процес, операторові зерносушильного обладнання потрібно тільки вказати сільськогосподарську культуру та її бажану кінцеву вологість — і система (читай: алгоритм штучного інтелекту) автоматично бере на себе керування відповідно до заданих параметрів.

ЯКИЙ ПРАКТИЧНИЙ РЕЗУЛЬТАТ ІННОВАЦІЙ?

Власник може відстежувати весь процес із персонального комп’ютера, планшета чи смартфона. У будь-який момент можна з’ясувати показники вологості, відстежити динаміку, а також отримати повну інформацію щодо конкретного дня роботи обладнання. Інтелектуальне програмне забезпечення сприяє точності аналізу параметрів для оптимальних рішень. Інтерфейс, до речі, перекладено українською.

Із системою IDC TORNUM власник обладнання заощаджуватиме на точному сушінні значні кошти, бо не перевищується обсяг витрат теплоносія й надлишково не «губиться» вага зерна. Уникаючи втрат ваги й заощаджуючи на газі, інтелектуальна сушарка TORNUM здатна заощадити на сушінні 9000 т кукурудзи — до 18 000 євро.

ЯК ПРАВИЛЬНО ВИБРАТИ ПРОДУКТИВНІСТЬ СУШАРКИ?

Підбір сушарки за продуктивністю — один із найважливіших кроків. Перш за все, підбирати слід для найвологішої й найбільш високоврожайної культури (зазвичай це кукурудза з вологістю 24–28%). Варто звернути увагу на корисний обсяг камери сушіння й показники температури теплового агента. TORNUM рекомендує сушити кукурудзу за температури теплового агента від 95 до 115 градусів за Цельсієм. За вищих температур показники якості різко погіршуються, хоча й зростає продуктивність.

ЯКОЮ МАЄ БУТИ ПРОФІЛАКТИКА?

Усі механізми й електронні системи сушарок TORNUM сконструйовані так досконало, що можуть прослужити довго. Однак певні експлуатаційні операції, передбачені інструкціями, треба обов’язково здійснювати. Наприклад, після завершення сезону почистити сушарку і накрити газовий пальник кришкою — щоб усередину не потрапили конденсат і пилюка. Відтак, навесні чи влітку сервісні інженери здійснюють регламентне тестування обладнання та його профілактику, щоб не довелося оперативно втручатися в сезон. Уваги вимагають не тільки кабелі. У газових пальниках можуть накопичуватися відкладення, що надійшли з газом. Дуже важливий для подальшої роботи сушарки стан фільтрів.

У ЧОМУ ПОЛЯГАЄ СЕРВІСНИЙ СУПРОВІД КОМПАНІЇ?

Передусім це вчасна профілактика зерносушильного обладнання у міжсезоння й регулярне підвищення кваліфікації персоналу. В разі нестандартної ситуації втручаються сервісні інженери — з електричного й електронного обладнання, а також механічного монтажу й обслуговування (а вони мають справу з обладнанням TORNUM уже понад десятиліття). З діагностикою на сушарці з дистанційним керуванням допоможе IT-фахівець. За потреби безпосереднього втручання інженер виїжджає на своєму авто до клієнта з комплектом запчастин зі складу в Україні, або ж запчастина може бути оперативно доставлена через DHL-express.

Сервісним супроводом компанії-виробника — коли про обслуговування механізмів та електроніки дбають фахівці TORNUM — користується вже третина підприємств, що придбали обладнання цього бренду. Ідеться не про гарантійне обслуговування, що здебільшого триває 1–2 роки, а про окремо укладену угоду на такий сервіс.

ЯК УДОСКОНАЛИТИ ЯКІСТЬ СУШІННЯ?

Якість сушіння зерна залежить від низки чинників — температури й вологості повітря, швидкості розвантаження й вивантаження зерна із зерносушарки, температури сушіння. Оскільки умови зовнішнього середовища змінити неможливо, параметри роботи обладнання мають бути оптимальними: слід контролювати стабільність температури сушіння й повітряний потік (відповідні рекомендації є в інструкціях). За великого перепаду температур (ззовні й усередині) на внутрішніх стінках сушарки може з’являтися конденсат, що спричиняє налипання відходів. Тому для стабільності повітряного потоку обладнання потрібно регулярно чистити.

ЯК УНИКНУТИ ПОМИЛОК У РОБОТІ З ОБЛАДНАННЯМ?

Базову інформацію власники сушарок можуть отримати на фахових навчаннях, які проводить TORNUM. Сервісні інженери звертають увагу на поширені помилки й пояснюють, як їх уникати. Приміром, як домогтися однорідності вологості вхідного потоку кукурудзи, що йде через сушарку, або як не пересушити зерно, ввімкнувши обладнання після тривалої зупинки.

Попри те, що сучасна сушарка обладнана системами автоматизації та комп’ютеризованого керування, робота з нею вимагає відповідної кваліфікації операторів і технологів. Уникнути багатьох помилок операторам допомагає комп’ютер, сигналізуючи про відхилення. Є чимало рекомендацій, які чітко описані в інструкціях. Утім, із коментарями практиків процес іде швидше.

ЯКА ПОТУЖНІСТЬ СУШАРОК TORNUM?

Усі моделі зерносушарок TORNUM, незалежно від їх розміру, виготовлено з високоякісних сучасних матеріалів. Розраховані вони як на малого фермера з продуктивністю від 10 тонн на годину, так і на зерносховища великих підприємств чи елеваторів. Скажімо, найпродуктивніша шахтна сушарка нового покоління залежно від умов навколишнього середовища і вхідної вологості зерна може обробляти до стандартних показників до 300 т зерна на годину. У серії Rex є різні моделі як за висотою, так і за потужністю. Тож практично кожне середнє або велике підприємство з доробки та зберігання зерна може знайти потрібну за продуктивністю машину й випробувати найсучаснішу технологію сушіння, пропоновану іменитим шведським брендом.

ТОВ «ТОРНУМ», м. Київ, вул. Назарівська, 11, оф. 39, тел. +38 (067) 443-16-02

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ