Овочі-Ягоди-Сад

Врятувати каштани — місія здійсненна!

13 вересня компанія Syngenta в Україні презентувала нове комплексне рішення для боротьби з каштановою мінуючою міллю — ін’єкції спеціально розробленого препарату Revive. Спеціалісти компанії з Великої Британії, Швейцарії та України розповіли про обладнання, процес обробки каштана, препарат та наочно показали його результативність.

В Києві та інших українських містах в останні роки листя каштанів поступово жовтіє на початку літа і в серпні воно, жовто-іржаве, опадає. Одна з причин — каштанова мінуюча міль, що уражує листя, послаблює захисні сили дерева і потенційно призводить до його загибелі.

Зліва необроблене дерево, справа — оброблене. Ефект очевидний

Самка молі відкладає яйця на листі кінського каштана. Гусінь проникає під шкірку листка і харчується соком і тканинами. Каштанова мінуюча міль в Україні дає три -чотири покоління. До кінця літа каштан може повністю втратити листя. Це дуже впливає на життєздатність дерева, спричиняє осіннє цвітіння, розвиток інших інфекцій.

Зрештою, Київ може повністю втратити дерево, що символізує місто.

У київському ботанічному саду ім. Миколи Гришка учасники презентації на власні очі пересвідчилися в ефективності рішення проблеми з каштановою міллю від Syngenta. Оброблені каштани мали велике, здорове зелене листя, тоді як необроблені дерева майже втратили листяний покрив.

Компанія Syngenta розробила ексклюзивну технологію внесення препарату Tree care. У стовбурі дерева свердляться 10-міліметрові отвори. За допомогою спеціального апарату з контейнера вводиться готовий препарат. Робітники з препаратом не контактують. Отвір гігієнічно пломбується захисними втулками із біорозкладного матеріалу. Насадка апарату після обробки кожного дерева дезинфікується.

Апарат для мікроін’єкцій деррев

Препарат транспортується судинною системою дерева, проникає у листя, яке стає непридатним для харчування шкідників.

При цьому немає загрози людському здоров’ю, тварин та інших живих організмів, включаючи тих мікроорганізмів, які живуть на поверхні листя і кори дерева.

Так виглядає контейнер з препаратом

Препарат розроблений на основі інсектициду природного походження і пройшов незалежні випробування щодо безпеки людей, навколишнього середовища, здоров’я дерев і корисних комах.

Програму захисту дерев за допомогою препарату Syngenta вже запровадила в Хорватії, Іспанії, Франції, Великій Британії, Швейцарії. Препарат застосовують на пальмі, дубі, каштанах, пальмі та інших видах дерев.

Світлана Ромашко

«Revive може бути використаний для боротьби з дубовим похідним шовкопрядом, червоним довгоносиком-стрибуном пальмовим, смарагдовим жуком-пильщиком. В Україні ми плануємо одержати реєстрацію препарату для застосування на кінському каштані, що потребує захисту від мінуючої молі», — розповіла керівник напряму «Захист городу, саду, газону» компанії «Syngenta Україна» Світлана Ромашко.

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ