Овочі-Ягоди-Сад

Харківські секрети броколі та цвітної капусти

ТОВ «АРТИКА+», розташоване в селі Руські Тишки біля Харкова, на поливних землях вирощує зелень та броколі, брюсельську й цвітну капусту, які є ключовими елементами для заморожених овочевих сумішей.

ТОВ «Арті» у Харківській області виробляє заморожену овочеву та ягідну продукцію, яку продають під власною торговою маркою «Артика», а також під брендами замовників. Щоб забезпечити підприємство сировиною, компанія співпрацює з постачальниками плодоовочевої продукції по всій Україні. Частину овочів вирощують у власному господарстві ТОВ «Артика+».

На переробному підприємстві впроваджена і застосовується система менеджменту якості, що відповідає вимогам ISO 9001:2015 та системі вимог FOOD SAFETY SYSTEM CERTIFICATION 22000. Продукція щороку перевіряється в зарубіжній лабораторії, де аналізується приблизно за чотирма сотнями параметрів. Тож у власному господарстві ТОВ «Артика+» ретельно слідкують за якістю з поля, оскільки відповідають за екологічність продукції перед покупцями.

Мета — більший урожай

Різні види капусти в господарстві «Артика+» вирощують протягом багатьох років. Площі під ними розширювали поступово, щороку додаючи по 1–2 га. Для капусти вкрай важливий полив, тож ділянки обладнані крапельним зрошенням.

Агроном ТОВ «Артика+» Анатолій Зубрицький

Цього року в господарстві посадили 4 га цвітної капусти, 10 га броколі та 2 га брюсельської капусти. Культивують гібриди цвітної капусти Гохан F1 і Альмагро F1, гібриди броколі — Бесті F1, Монрело F1 і Монако F1, гібриди брюсельської — Абакус F1 і Профітус F1, усі від компанії Syngenta.

Харківщина — складний регіон для вирощування капусти: тут сухий клімат з високими літніми температурами, які складно переносить ця культура. Високі врожаї «Артика+» отримує завдяки підбору продуктивних гібридів і термінів їх висаджування.

– Ми намагаємося розрахувати час висаджування рослин так, щоб достигання капусти припало на осінній період з прохолоднішими температурами, меншою кількістю сонячних променів, під якими цвітна капуста стає кремово-жовтою, а броколі починає жовтіти й зацвітати, — поділився досвідом агроном господарства Анатолій Зубрицький. Поточний рік був складним для вирощування багатьох культур, у тому числі й капусти. Після холодів і рясних дощів у травні й на початку червня раптово прийшла спека та посуха.

За денних температур понад 30 °С і теплих ночей складно було проводити обробки засобами захисту рослин. За липень випало всього 5 мм опадів.

Пізніше клопотів додали різкі стрибки температури від 30 °С удень до 12 °С уночі.

Протягом сезону вегетації посіви атакували кила капусти, капустяна муха та капустяний білан. Але хвороби та шкідники були подолані, рослини вистояли й станом на другу половину вересня мали непогані прогнози на врожай, хоча й достигли раніше запланованих строків.

Броколі для східного степу

Для рівномірного збирання врожаю броколі протягом вересня-жовтня у власній теплиці виростили розсаду трьох гібридів з різними термінами вегетації. Висаджували її також у різний час, щоб мати конвеєрне збирання.

Найбільш ранній гібрид — Бесті F1, стійкий до високих температур, достигає за 55–60 днів від висаджування розсади, формує компактні, щільні голівки.

Монако F1 — середньостиглий гібрид, що має найвищу якість серед гібридів для заморожування і формує стабільний урожай у будь-яких умовах. Він стійкий до фузаріозу, толерантний до бактеріозу. Період вегетації Монако F1 становить 75–80 днів від висаджування розсади. Це компактні рослини із сильною кореневою системою.

Останнім достигає Монрело F1. Це стійкий гібрид, що не перестоює в полі, має період вегетації 80–85 днів від висаджування розсади. Формує щільні, вирівняні головки.

Перше збирання броколі провели 1-го вересня. Вага головок сягала 300–400 г, що непогано для цього екстремального літа.

– З кожної рослини за три-чотири рази зберемо ще приблизно таку ж масу пасинків, — розмірковує агроном. — Додаткові витрати на збирання окупляться вартістю продукції.

Гібриди Syngenta формують пасинки, які майже не потрібно розбирати на суцвіття, що економить ресурси під час переробки. Вся продукція — товарна, йде як перший сорт.

Агроном ТОВ «Артика+» Анатолій Зубрицький та менеджер з продажу компанії «Сингента Україна» Ігор Ніколаєнко

Цвітна капуста з доброю укривністю головок

У вирощуванні цвітної капусти вирішили зосереди тися на двох гібридах: відомому Гохан F1 та перспективному Альмагро F1.

Гохан F1 має надзвичайно сильну кореневу систему, що надзвичайно важливо в посушливих погодних умовах. Гібрид характеризується відмінною здатністю до самовкривання. Це дає можливість отримувати білосніжний колір головки, який так цінують споживачі. Форма головки, до речі, теж зручна для переробки на заморожування та продажу на свіжий ринок. Капуста має період вегетації 80–85 днів після висаджування розсади.

Схожий за своїми властивостями й гібрид Альмагро F1. Достигає на 10 днів раніше, ніж Гохан F1, має високу силу росту навіть у стресових умовах. Він також добре вкритий листям, яке щільно облягає білосніжні головки. Ці головки вагою до 3–4 кг потім легко розбираються на суцвіття.

– Для заморожування це найкращий варіант, адже менші витрати праці дають найнижчу собівартість, — наголосив Анатолій Зубрицький.

З гектара в господарстві «Артика+» збирають приблизно 30 тонн цвітної капусти.

– Чимала заслуга в цьому належить компанії Syngenta, адже вона забезпечує нас гібридами з високими характеристиками стійкості, врожайності й товарності, – вважає агроном ТОВ «Артика+» Анатолій Зубрицький.

Геннадій Гнип

www.syngenta.ua/ovochevi-kulturi

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ