Агромаркет

Врятувати каштани

Врятувати каштани

Київ, як і багато інших українських міст, неможливо уявити без каштанів. А свічки та листки цього прекрасного дерева давно стали неофіційними символами міста. Каштани дають нам тінь у спекотні дні й очищують повітря. В останні роки «зелені легені» жовтіють: вони уражені каштановою мінуючою міллю. Ураховуючи те, що у містах заборонено використовувати будь-які пестициди, інсектициди або фунгіциди, дерева-красені рубають. Такі правила. Щоправда, п’ять років тому в Україні з’явилось рішення від компанії Syngenta, яке рятує каштани.  

Підступна міль

Ураження каштанів мінуючою міллю – це не тільки про естетику, хоча вона є дуже важливою компонентою міста. Каштани, уражені міллю впродовж декількох років, зазвичай гинуть.

В Україні каштанова мінуюча міль за вегетаційний період дає 3–4 покоління. Зимуюча стадія — лялечки в мінах в опалому листі каштанів. Проте їх особливість полягає у тому, що частина лялечок (3,6 %) першої і другої генерацій залишається на зимівлю.

За словами cпеціаліста НДЦ «Зелена Клініка» Сергія Федорова, листя уражених міллю каштанів жовтіють вже у липні й доволі часто опадають до кінця вегетаційного періоду, не отримавши достатню кількість поживних речовин, необхідних для вдалої перезимівлі. Внаслідок чого деякі дерева можуть загинути взимку.

«Ба більше, уражаючи листя, міль відкриває шлях для інфекцій та хвороб, зокрема, іржі, фітофтори тощо», – зазначив він.

Даються взнаки й кліматичні зміни. Окрім збільшення кількості генерацій поколінь пом’якшення клімату провокує збільшення кількості шкідників. Беручи до уваги  проблему недостатнього контролю за посадковим матеріалом, в останні роки на деревах спостерігаються нові, нетипові для них види інвазійних шкідників.

«Головна проблема полягає в тому, що цей шкідник знаходиться в межах життя людей, тому ми не можемо контролювати його звичними способами. Замінити хворе дерево новим, дуже дорого. Проте у компанії Syngenta з’явилось рішення, яке вже широко використовується у європейських країнах, а 5 років тестується і в Україні. Мова йде про технологію захисту каштанів від шкідників TreeCare», – розповів керівник напряму Професійні Рішення компанії Syngenta Сергій Кіщенко.

Ін’єкція для дерева

Інноваційне рішення Syngenta складається з двох компонентів: препарату Ривайв™з діючою речовиною емамектинбензонат  і способу його внесення.

Ривайв™ –  інсектицид природного походження на основі авермектинів, що є безпечним для людей і навколишнього середовища.
Препарат вносять безпосередньо у стовбур дерева за допомогою спеціального мікроін’єкційного аплікатора, який сам розрахує необхідну кількість препарату й нагадає про те, скільки мікродоз у стовбур вже внесено, а скільки ще потрібно внести. Оператору потрібно лише обміряти ширину стовбура, ввести ці параметри в аплікатор й просвердлити необхідну кількість 10-міліметрових отворів, яку розрахує прилад. Ці отвори потім заповнюються речовиною і гігієнічно пломбуються захисними втулками, здатними до повного біологічного розкладання протягом 7-10 років. Щоправда, такі ін’єкції можливі тільки коли обхват стовбура дерева становить щонайменше 15 см. Якщо молоде деревце уражене мінуючою міллю, краще дати йому час для укорінення й досягнення ним необхідної ширини стовбура.

Препарат вносять безпосередньо у стовбур дерева за допомогою спеціального мікроін’єкційного аплікатора

Після ін’єкції продукт мігрує у верхню частину дерева, в листя або крону, через ксилему рослини: рух вниз до коренів рослини неможливий, що унеможливлює проникнення препарату до ґрунту.

Краще ін’єкції проводити навесні, але доведено, що навіть якщо внести препарат у вересні, ефект можна буде побачити вже наступного року.

Сергій Федоров переконаний: ефективна боротьба з каштановою мінуючою міллю прибирає один з основних факторів стресу для рослини в місті.

Дереву не потрібно буде витрачати додаткову енергію для боротьби за виживання.

«Зізнаюсь, я дуже люблю дивитися на результати нашої роботи й щиро радію ним. Доволі часто я згадую каштан на вулиці Франка у Києві. Коли я його вперше побачив, у мене було доволі скептичне ставлення щодо можливості його вилікувати. Але пройшло три роки після ін’єкції. І коли я проїжджаю біля цього каштана, я не вірю своїм очам, настільки він красивий та зелений», – поділився Сергій Федоров.

За його словами, фітопатологи «Зеленої аптеки» вивчають кожен окремий випадок, роблять висновки з метою ефективного лікування дерев.

Сергій Кіщенко уточнив, що вартість обробки одного дерева коливається від 55 до 85 доларів залежно від товщини його стовбура.

Рекомендовано проводити обробку  раз на 3-4 роки

Наочний результат

Керівник напряму Професійні Рішення компанії Syngenta розповів, що технологія TreeCare понад 10 років успішно використовується у країнах Східної та Західної Європи для обробки каштанів та пальм. Наприклад, щодо пальм – тільки у Франції до 2022 року проводилися близько 16000 обробок щорічно, після 2022 трохи менше – близько 11000 на рік.

В Україні ця програма працює усього декілька років й наразі у нас в країні оброблено близько 800 дерев у Києві, Херсоні, Черкасах, Дніпрі. Але фактично це крапля в морі, адже тільки в столиці налічується близько 1,5 млн каштанів.

Оброблені дерева видно одразу. На відміну від більшості каштанів із пожухлим жовтим листям вони стоять зелені, навіть плоди у них більш оформлені.

Наочна демонстрація дії технології TreeCare у Національному ботанічному саду ім. М.М. Гришка: зліва – оброблені Ривайв каштани, справа – дерева, на яких не застосовували препарат

І хоч рекомендовано проводити обробку  раз на 3-4 роки, у Національному ботсаду ім. Гришка у Києві каштани прекрасно себе почувають, хоча з моменту «вакцинації» пройшло вже п’ять років.

Також наочно побачити ефект дії препарату можна на Берестейському проспекті, де цього року провели обробку каштанів.

За словами  Сергія Федорова, наразі фахівці «Зеленої клініки»  тестово застосовують технологію TreeCare для боротьби з такими шкідниками, як ясенева смарагдова златка (Agrilus planipennis), сосновий шовкопряд (Thaumetopoea processionea), райдужна кипарисова златка, соснова стовбурова нематода (Bursaphelenchus xylophilus) та верхівковий короїд (Ips acuminatus). І таке лікування вже дає позитивні результати.

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ