Агрономія

Ефективне господарювання з компанією VITAGRO PARTNER

Працюємо на Перемогу!

Працюємо на Перемогу!

Ефективне господарювання з компанією VITAGRO PARTNER

Нині перед багатьма господарствами як ніколи гостро постало питання: як провести посівну, зменшити собівартість продукції в умовах тотального здорожчання засобів виробництва і здешевлення кінцевої продукції, яку до того ж практично стало неможливо реалізувати. Як вибрати якісне насіння, ЗЗР, добрива і не переплатити за них? Відповідями на ці запитання з аграріями радо поділилися в компанії VITAGRO PARTNER під час Дня поля «Поля ПЕРЕМОГИ» в с. Лісоводи Хмельницької області.

Три в одному

Утім, розповідь про інноваційні рішення, які пропонує VITAGRO PARTNER, за журналістською традицією хотілося розпочати із сенсації. Цієї осені компанія планує ввести в експлуатацію власний, найпотужніший в Україні, завод із виробництва ЗЗР Bayton.

Нагадаємо, що Група компаній VITAGRO вже має у своєму арсеналі насіннєвий завод Semelita, де виробляє насіння під цим брендом. А цього року розпочато будівництво другого насіннєвого заводу Semelita — потужностей першого бракувало для задоволення попиту аграріїв. Тут також буде встановлено сучасне обладнання Cimbria та використовуватиметься технологія Care seeds, буде поліпшена технологія очищення та калібрування завдяки передовим технологіям оптичного сортування у широкому кольоровому та геометричному спектрі, що дає змогу обробляти насіння, не травмуючи його, та підвищити якість посівного матеріалу.

Ольга Курбан, директор з розвитку бізнесу Vitagro Partner

Окрім того, у 2020 році компанія на власному заводі налагодила виробництво мікродобрив EnerGreen Premium, також розширивши торік його потужності — через зростання попиту на засоби листкового живлення, антистресанти й стимулятори росту.

І ось виробництво компанії поповнилося ще одним промисловим гігантом. Таким чином, VITAGRO PARTNER стане першою і єдиною в Україні компанією, яка поєднала виробництво основних засобів — насіння, добрив і ЗЗР.

Тож які рішення пропонує VITAGRO PARTNER напередодні посівної, ми дізналися, побувавши на заході «Поля ПЕРЕМОГИ».

Вдалі комбінації

Нові вітчизняні реалії, бажання оптимізувати витрати змушують нині багатьох аграріїв міняти підходи до вибору фунгіциду — щоб і урожай зберегти, і не переплатити. Як це можна зробити, розповів кандидат біологічних наук, доцент кафедри мікології та фітоімунології Харківського національного університету ім. В. Н. Каразіна Олександр Акулов.

Олександр Акулов, канд. біол. наук, доцент кафедри мікології та фітоімунології Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна

— Нині ринок фунгіцидів представлено трьома базисними групами препаратів — триазолами, стробілуринами й карбоксамідами, або ж SDHI-вмісними продуктами. Окрім того, є додаткові препарати, що мають стимулювальну функцію, — розповів Олександр Акулов. — Попри «поважний вік» триазолів, вони є ефективними фунгіцидами, які контролюють розвиток справжніх грибів, мають виражений рістрегуляційний ефект, уповільнюють розвиток надземної частини рослини. Щоправда, триазоли не контролюють несправжні гриби, наприклад, переноспору і фітофтору, а також патогени, у яких виникла мутація резистентності, наприклад, борошнисту росу. Перевагою азолів є відсутність перехресної резистентності. Таким чином, заміна одного азолу на інший усуває проблему в полі. Тому азоли й досі мають попит на ринку, якщо правильно підібрати комбінації.

Утім, слід пам’ятати деякі правила застосування азолів. Наприклад, важкі азоли, тобто ті, що здатні чинити на рослину фітотоксичну дію, застосовують на пізніх фазах розвитку — тоді рослина менше від них потерпає. М’які ж азоли, наприклад, пропіконазол і дифеноконазол застосовують навіть для протруєння насіння бобових, які є чутливими до хімічних сполук. Незважаючи на те, що тритіконазол чи дифеноконазол не чинять фітотоксичної дії навіть у великих концентраціях, їх завжди додають у протруйники, адже вони чудово контролюють сажкові хвороби.

На відміну від триазолів стробілурини — сполуки природного походження. Вони також мають два ефекти — фунгіцидний і рістрегуляторний, або озеленювальний. Поєднуючи препарати з різним механізмом дії — контактним, трансламінарним, системним, можна надійно захистити рослину. Але діють вони також по-різному: або превентивно, або з лікувальною метою. На це також треба зважати.

— Застосовуючи стробілурини, слід зважати на кілька важливих моментів, — акцентує Олександр Акулов. — Оскільки вони мають грін-ефект, їх не завжди варто застосовувати після цвітіння, коли рослини переходять до етапу фізіологічного старіння. Це стосується, наприклад, пшениці. Окрім того, стробілурин не слід вносити, коли рослина перебуває в стані стресу — вона може просто вигоріти. Але головна проблема стробілуринів — формування резистентності з боку багатьох патогенів. Тому нині стробілурини комбінують з азолами або SDHI.

Тож з огляду на перелічені властивості Олександр Акулов уважає азольні комбінації найвигіднішими з цих трьох хімічних груп, бо перехресної резистентності патогенів до азолів не існує.

Слід зазначити, що компанія VITAGRO PARTNER значно розширює лінійку продуктів Bayton наступного року та додає більш ніж 10 нових продуктів, серед яких препарати триазольної та стробілуринової груп, а також нові інсектициди та гербіциди.

Стоп-ефект

Ефективність, відсутність фітотоксичності, тривалий період дії, сумісність з іншими препаратами — за таким принципом радить обирати гербіциди доктор сільськогосподарських наук, професор, член-кореспондент НААН України Микола Доля. Лінійка гербіцидів компанії VITAGRO PARTNER повністю відповідає цим критеріям.

Для боротьби зі шкідниками в портфелі VITAGRO PARTNER інсектициди різного механізму дії: контактно-системний Bayton Шокер з акарицидними властивостями, системний Bayton Ацентам контактно-шлункової дії, дозволений до застосування навіть у період цвітіння, високоефективний Bayton Енсіс контактно-шлункової дії групи синтетичних піретроїдів, двокомпонентний контактний Bayton Суфрон із чітко вираженою системною дією, акарицидними та репелентними властивостями.

Микола Доля, доктор с.-г. наук, професор, член-кор. НААН України

— Застосовуючи систему захисту, ми повинні дбати про рослину, — наголосив Микола Доля. — Відтак слід зважати на резистентність препаратів, діяти профілактично, проводити технологічний моніторинг, особливо актуальний у короткоротаційній сівозміні. Засоби захисту найкраще поєднувати з рідкими формами добрив, а бакову суміш препаратів слід застосовувати на початкових етапах розвитку культур.

Недоступне — доступне

Отримати дружні сходи останнім часом стає все проблематичніше — через брак вологи. Але природа здатна допомогти людині й у цьому, адже резерви її справді нескінченні. Так виникла ідея використати властивості гриба Glomus intraradices для мікоризації коренів рослин. У результаті за допомогою мікрокорінців, які гриб формує на культурній рослині, вона може діставати з ґрунту навіть важкодоступну вологу, а також фітогормони, які стимулюють її ріст і забезпечують біофунгіцидну дію. Реалізували таку ідею в британській лабораторії Legume Technology (до речі, під час Дня поля відбувся прямий ефір з лабораторії), а VITAGRO PARTNER нині є ексклюзивним постачальником в Україну мікоризного інокулянта MycoFix на основі гриба Glomus intraradices.

Василь Жмура, керівник служби агрономічної підтримки VITAGRO PARTNER

— MycoFix дає можливість збільшити врожай унаслідок доступу рослини до вологи, фосфору, адже препарат є потужним фіксатором фосфору, переводить його недоступні форми в доступні, — розповів керівник служби агрономічної підтримки VITAGRO PARTNER Василь Жмура. — Таким чином, ми можемо економити на фосфорних добривах, а також на фунгіцидах і гормонах росту. Препарат придатний для обробки насіння всіх польових культур, за винятком хрестоцвітих і гречки, бо вони мають власні кореневі виділення. Особливо технологія потрібна для органічного виробництва. Найбільшу прибавку врожаю ми отримали на соняшнику, а також на кукурудзі.

Менші витрати — більші прибутки

На Дні поля VITAGRO PARTNER аграрії мали змогу переконатись у дієвості технологій і якості роботи препаратів, які пропонує компанія, а також оглянути демоділянки з ексклюзивними та новими сортами насіння ріпаку, пшениці, ячменю ТМ Semelita. Прикметно, що сортову лінійку насіння гостям представили оригінатори та партнери VITAGRO PARTNER — компанії Limagrain, Saaten Union, RAGT, Selgen a.s. та Cejet plante foredling, I.C. Адже кому, як не авторам найкраще знати про переваги своїх продуктів!

Так, на відміну від гібридів, сорти ріпаку озимого повільніше розвиваються восени, а це означає, що менше доведеться витрачатися на рістрегуляцію. Тож тільки зважаючи на цю економічно вигідну характеристику варто вирощувати ранньостиглий сорт Рескатор, середньоранні Кортез і Снєжка та пізньостиглий сорт Орекс. А їхня висока врожайність на рівні гібридів ще більше зміцнить позиції господарства на ринку.

Ранні сорти пшениці ТМ Semelita дають можливість не лише отримати високий якісний урожай, а й вчасно звільнити поле під сівбу озимого ріпаку. Йдеться про ультраранній напівкарликовий високоврожайний сорт Semelita Авеню, середньоранні інтенсивні та високопотенційні сорти Semelita ЛГ Анері, ЛГ Керамік та Леммі.

Жвавий інтерес учасників «Поля ПЕРЕМОГИ» викликала й презентація нових середньостиглих хлібопекарських сортів Semelita Батерфляй і Лінус.

Загалом у лінійці сортів пшениці озимої ТМ Semelita представлено 15 сортів, з яких п’ять нових і п’ять уже відомих аграріям, по яких VITAGRO PARTNER є ексклюзивним дистриб’ютором в Україні. Сортова лінійка підібрана під різні технології, потреби, різні ґрунти та різну кліматичну зональність.

У лінійці озимого ячменю особливої уваги варті нові сорти інтенсивного типу: дворядний Semelita Каліфорнія (оригінатор Limagrain) та шестирядний Semelita Люсьєн (оригінатор Saaten Union).

Олександр Акулов
Микола Доля
Василь Жмура

P.S. Кожне господарство будує власну технологію — залежно від умов господарювання, ресурсів, кваліфікації працівників тощо. Нині з огляду на складну економічну ситуацію в державі звичні технології зазнають змін. Але не завжди зміни — погано. Як кажуть, в умілих руках будь-яка проблема — це можливість стати кращим. Разом із VITAGRO PARTNER цього цілком реально досягнути.

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ