Агрономія

Пластичність і нижча собівартість виробництва роблять сортовий ріпак конкурентоспроможним

За сортом — майбутнє

За сортом — майбутнє

Пластичність і нижча собівартість виробництва роблять сортовий ріпак конкурентоспроможним на ринку

Сорт чи гібрид ріпаку? Кожен агроном має власну думку, підкріплену польовим досвідом. За останні 20 селекційних років гібриди стрімко вирвалися вперед, відвоювавши позиції в сортів. Утім, практика показує, що сортовий ріпак зарано скидати з рахунків. Своїми думками з цього приводу поділилися агрономи-консультанти компанії VITAGRO PARTNER, які працюють у трьох різних ґрунтово-кліматичних зонах України, а також агровиробники, що досягли успіху у  виробництві ріпаку. Їхній досвід підтверджує: за сортом — майбутнє.

Василь Жмура

Василь Жмура, агроном-консультант Волинського підрозділу компанії VITAGRO PARTNER

— Основна перевага сортів ріпаку проти гібридів — їхня ціна. Окрім того, дуже велике значення має здатність сортів краще витримувати критичні умови, краще відновлюватися після посухи, заморозків тощо. А це безпосередньо впливає на врожайність. Ми неодноразово помічали, що за спекотної погоди гібрид формує дуже дрібне насіння, тобто має малу масу 1000 насінин. Натомість сорт завдяки пластичності наливає більше насіння й перевершує за врожайністю гібрид.

Основна ж перевага сортів для Волині та для інших областей, де є бідні ґрунти, в тому, що їх можна посіяти густіше і за рахунок цього отримати врожай. Натомість гібриди потребують якіснішої підготовки поля та кращого захисту, хоч і мають більший потенціал урожайності.

Технологія вирощування сортів дещо відрізняється від технології вирощування гібридів. Сорти ми рекомендуємо сіяти раніше, бо в  них стартовий ріст повільніший, відповідно, є незначна перевага в рістрегуляції — кількість обробок та норми внесення можуть бути меншими, ніж для гібридів. Сорти потрібно сіяти густіше, бо вони гілкуються слабше, ніж гібриди. Для Волині оптимальною нормою висіву є 600–700 тис. насінин/га — тоді після перезимівлі лишається до 600 тис. рослин/га.

Утім, на Волині, де є і піски, і чорноземи, технологію варто коригувати. На пісках рекомендую починати сівбу ранніми сортами Semelita від компанії VITAGRO PARTNER. Зокрема вже з 1 серпня можна сіяти Semelita Рескатор, через 5–7 днів — Semelita Кортез, ще через 5–7 днів — Semelita Орекс. Відповідно, вони й дозріватимуть із різницею в тиждень. На чорноземах можна починати сіяти із середини серпня, бо в цих ґрунтах багато поживи, тож рослини будуть потужніше розвиватися. На пісках ми також рекомендуємо з осені доживлювати озимину, щоб сформувати якісну розетку. Окрім того, слід робити рістрегуляцію тебуконазолом (Bayton Фуріл, тебуконазол 250 г/л) — таким чином можна поборотися ще й із першими проявами хвороб; не забувати про внесення бору (EnerGreen Premium B) та стежити за шкідниками (Bayton Тор, лямбда-цигалотрин 50 г/л та Bayton Шокер, імідаклоприд 300 г/л + лямбда-цигалотрин 100 г/л).

Хочу наголосити: ми не відмовляємо господарства від гібридів. Але зазначаємо: якщо середня врожайність у вашому господарстві становить 3 т/га, то немає сенсу витрачатися на дороге насіння — варто сіяти сорти, бо вони мають кращу пластичність. Якщо господарство звикло отримувати 4,5–5 т/га, потрібно більше сіяти гібридів, хоч сорти також повинні бути в сівозміні — щоб уникнути погодних ризиків.

Юрій Мацьоха

Юрій Мацьоха, голова СВК «Слава» (Волинська обл.)

— Оскільки я працюю за технологією NoTill, сіяти гібриди нормою 3,5 кг/га не виходить, бо тоді дуже мала схожість насіння, а сіяти більшою нормою — дорого. Тож вирішив спробувати посіяти сорти й так уже п’ять років вирощую сорти Semelita компанії VITAGRO PARTNER. Технологія вирощування сортів і гібридів абсолютно однакова. Урожайність також фактично однакова: у сприятливий рік обидва родять за 4  т/га, у несприятливий — на рівні 2,7 т/га. Але внаслідок дешевшого насіння сорти виграють.

Дуже сподобався сорт Semelita Кортез — він добре родить і в загущеному посіві, і в зрідженому. Перевага сортів ріпаку VITAGRO PARTNER у тому, що вони мають дуже великий стручок і велику насінину, завдяки цьому й більша маса 1000 насінин.

Гібриди також сію, але небагато. Наприклад, цього року з 300 га ріпаку гібридами засіяно всього 80 га.

Олександр Мамалат

Олександр Мамалат, агроном-консультант Кіровоградського підрозділу компанії VITAGRO PARTNER

— Технологія вирощування сорту й гібрида ріпаку ідентична, але з огляду на дещо менший стартовий ріст сортів вони менше потребують восени рістрегуляції, що, відповідно, здешевлює технологію. За морфологічною будовою сорти ріпаку менш щільні, відтак краще продуваються та менше схильні до ураження хворобами. Надзвичайно важлива характеристика — стійкість до розтріскування стручків, що безпосередньо впливає на збереженість урожаю й також здешевлює виробництво, адже не потрібно застосовувати склеювачі.

Важливо, що сорти мають підвищену холодо- та зимостійкість, відтак менше потерпають від весняних приморозків, що особливо чітко проявилося. Відтак сорти можна сіяти пізніше за гібриди. Окрім того, сорти мають підвищену посухостійкість, що для нашої зони дуже важливо. Для порівняння, минулого року 15 серпня ми частину поля засіяли сортом Semelita Рескатор, частину — гібридом іншої селекції. Через несприятливі погодні умови сходи сорту отримали аж 10 жовтня і нині посів у чудовому стані, натомість гібрид взагалі не зійшов.

До усіх наведених переваг сортів ріпаку перед гібридами слід додати ще й цінову складову: середня ціна посівного матеріалу гібрида становить 40–70 євро/га, сорту — 14–15 дол./га, тобто різниця мінімум утричі.

Щоб сорт міг максимально розкрити свій потенціал урожайності, треба враховувати його особливості вирощування в певній кліматичній зоні. Так, для Кіровоградщини найпридатнішим для вирощування є ранній сорт Semelita Рескатор. Річ у тім, що в нашій зоні від середини червня встановлюється спекотна погода, температури перевищують 35°С, що призводить до зменшення маси 1000 насінин ріпаку. Натомість ранні сорти формують урожай до настання критичних температур і ефективно використовують осінньо-зимовий запас вологи. Норми сівби сортового насіння мають бути дещо вищими, ніж гібридного — 500–800 тис. насінин/га (оскільки сорти менше гілкуються), але в результаті економіка виробництва всетаки на користь сортів.

Микола Москаленко

Микола Москаленко, директор ФГ «Москаленко» (Кіровоградська обл.)

— Раніше ми завжди вирощували гібриди ріпаку, але торік уперше разом із гібридами посіяли сорт Semelita Рескатор компанії VITAGRO PARTNER. Через брак вологи сходів гібрида не отримали, натомість сортове насіння зійшло, рослини добре перезимували й нині перебувають у доброму стані. Розраховуємо отримати по 2,5–3 т/га. Тобто до наших умов недостатнього вологозабезпечення сорти більш пристосовані. Головне — отримати сходи, а далі з посівами можна працювати.

Андрій Димінський

Андрій Димінський, агроном-консультант Вінницького підрозділу компанії VITAGRO PARTNER

— Основний аргумент на користь сортів ріпаку — економічний, тобто ціна посівної одиниці. Так, гібриди можуть давати максимальні врожаї, але щоб отримати його, слід застосовувати тільки високоінтенсивну технологію — вносити максимальну кількість добрив, забезпечити максимальний хімічний захист. Сорти ж можна вирощувати і за інтенсивної, і за високоінтенсивної технології, проте вартість посівної одиниці вдвічі-втричі нижча від гібрида.

Перед гібридами сорти мають й інші переваги. Зокрема, більш сферичний габітус і менша висота рослин сорту дають змогу ефективніше провести десикацію, повністю накривши рослину зверху донизу десикантом контактної дії. Натомість усередину масивнішого гібрида дістатися «контактнику» складніше — він підсушуватиме тільки зовнішню частину рослини.

 Можу сказати з власного досвіду, що сорти ріпаку озимого Semelita Кортез і Рескатор, які представлені в портфоліо VITAGRO PARTNER, перевищують гібриди за стійкістю до склеротиніозу та фомозу.

Для наших вінницьких важких, багатих на гумус ґрунтів підходить уся лінійка сортів Semelita. Єдиний обмежувальний чинник  — волога. Але якщо отримали сходи, можна боротися за врожай. Був випадок в  одному господарстві, що сіяли насіння ріпаку озимого Semelita Кортез після дощів 20 липня. Сорт чудово перезимував і вродив по 3,8 т/га. Щоправда, довелося до зими тричі обробляти посіви регуляторами росту, бо тепла волога осінь сприяла потужному розвитку вегетативної маси. Врешті в зиму ріпак увійшов у фазу 10–12 листків.

Щодо особливостей технології виробництва сортового ріпаку, то слід ураховувати кілька моментів. Для сортів насамперед важлива густота стеблостою: якщо гібриди зазвичай висівають нормою 400–500 тис. насінин/га, то сорти — 700-800 тис. насінин/га. Глибина загортання насіння — 2–3 см. Якщо правильно підібрати ґрунтові гербіциди, проблема дводольних і деяких злакових бур’янів відпадає — посіви лишаються чистими навіть після перезимівлі. Восени обов’язково треба обробити посіви від хвороб і шкідників, унести макро- та мікроелементи, зокрема марганець, сірку, бор (в асортименті VITAGRO PARTNER мікродобрива EnerGreen Premium Manganum, Sulfurum, B).

Василь Лилик

Василь Лилик, головний агроном СВК «Маяк» (Вінницька обл.)

— Ми вирощуємо сорти ріпаку компанії VITAGRO PARTNER вже третій рік. Сіяли сорти Semelita Кортез, Рескатор, Орекс. Деякі розбіжності між сортами та гібридами за ці роки помітили: сорти краще перезимовують, швидко навесні відновлюють вегетацію, стійкіші до певних хвороб. Можу сказати, що за врожайністю вони не поступаються гібридам — збираємо по 3,8 т/га. Проте технологію застосовуємо абсолютно однакову. Але за рахунок більш дешевшого сортового насіння рентабельність вирощування сортів ріпаку вища.

Людмила Степанчук

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ