Агромаркет

Повноцінне функціонування агропідприємств із прифронтових і деокупованих територій потребує багато часу, зусиль та знань

Відродження попри війну

Відродження попри війну

Повноцінне функціонування агропідприємств із прифронтових і деокупованих територій після гуманітарного розмінування, відновлення ґрунтів і пошкоджених об’єктів потребує багато часу, зусиль та знань.

 Аграрії всупереч війні не припиняють роботу, забезпечуючи світову продовольчу безпеку й лишаючись локомотивом української економіки. Проте сільгосптоваровиробники з деокупованих і прифронтових територій натрапляють на низку проблем, які доволі складно й навіть неможливо вирішити самотужки. Саме задля напрацювання рішень із найуразливіших питань у роботі агропідприємств GT Forum group та ГО «Шлях Країни» за підтримки Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН в Україні організували Форум «Відродження та розвиток агросектору попри війну» 

«Альфа» та «Омега» відновлення 

Відновлення роботи агропідприємств стоїть на трьох китах — гуманітарному розмінуванні, оцінюванні збитків унаслідок російської агресії й власне стягуванні компенсації з країни-окупантки з метою повноцінного функціонування господарства. Про усі ці аспекти йшлося на форумі, який відбувся у форматі живого спілкування, коли сільгосптоваровиробники розпитували спікерів про найпроблемніші й найчутливіші аспекти тієї чи іншої процедури. 

Зокрема, учасникам події нагадали, що у Балканських країнах після понад 20 років завершення війн досі триває гуманітарне розмінування. До того ж воно потребує значних вливань, зокрема від міжнародних донорів. 

Проте голова офісу FAO в Україні П’єр Вотьє нагадав, що ФАО запровадила програму допомоги сільським господарствам «сірих» зон у знищенні вибухових об’єктів. Також у 2023 році ЄС виділив фінансування 25 млн євро. До програм гуманітарного розмінування долучаються й країни НАТО. Але ж і Україна докладає зусиль і запроваджує власні інновації. Так, Олександр Приходченко розповів про практику застосування безпілотних наземних комплексів розмінування Efarm.Pro для агросектору. Про українські реалії щодо розмінування доповіли присутнім і представники Міноборони та ДСНС. 

Відновлення родючості ґрунтів там, де йшли запеклі бої, також потребує кількох десятків років. Власне тому на форумі представниця «Біолайтс та Партнери» Ольга Мартиненко наголосила на важливості лабораторного аудиту сільськогосподарських ґрунтів. Адже залежно від мікробіологічних показників можна застосувати ефективні рішення, що пришвидшать відновлення ґрунту в господарстві. Своєю чергою, в ДП «ДГ “Великі Клини”» акцентують на інтегрованому керуванні природними ресурсами в деградованих ландшафтах. 

А ось про світовий досвід і реальні проєкти та кейси з відновлення агроінфраструктури учасникам заходу розповів CEO міжнародної інжинірингової компанії Miyamoto International Ukraine Павло Похальчук, яка є провідним експертом із відновлення інфраструктури та житла після збройних конфліктів і стихійних лих. 

Крок за кроком 

Оцінювання збитків — можливо, одна з найскладніших й найактуальніших тем, що викликала особливий інтерес в учасників форуму. Воно й не дивно, адже захід відвідало багато агровиробників із регіонів, де точилися активні бойові дії. Були на події й аграрії, господарства яких і досі перебувають на тимчасово окупованих територіях. Від кожної розповіді про зруйноване, повністю знищене чи «віджате» окупантами господарство в присутніх краялося серце. Проте українські аграрії навіть під час війни не опускають руки й, попри усі виклики, намагаються відновитися і після Перемоги отримати від рф компенсацію за завдані збитки. Але, як свідчить практика, оцінити завдану агропідприємствам шкоду без підтримання професіоналів доволі складно. 

Виконавчий директор ТОВ «БМВСЕксперт», яке спеціалізується на проведенні судових експертиз, Роман Сиромятніков розповів учасникам заходу, що перед проведенням фахового оцінювання збитків власники постраждалих від російської агресії агропідприємств мають звернутися до Нацполіції та ДСНС. 

Правоохоронці зафіксують пошкодження, викрадення, псування або знищення майна у відповідному акті й відкриють кримінальне провадження. Рятувальники ж обстежать майно на вибухонебезпечні предмети й за потреби за допомогою піротехніків проведуть розмінування. Після цього вони мають надати висновок, що територія безпечна. А ось далі розпочинається етап повноцінних збирання й фіксації збитків. 

«Це непростий процес, який потребує опанування великої кількості документів і методик. Потрібно зібрати щонайменше 15 документів, і якщо людина хоче цього робити, це буде доволі складно. Ба більше, навіть якщо представники поліції, ДСНС або місцевої влади зафіксували руйнування об’єктів, а людина додала відповідні фото, на жаль, для суду цього буде недостатньо. Для Феміди основною доказовою базою у справі є висновок судової експертизи», — зауважив Роман Сиромятніков, додавши, що таку експертизу мають право проводити тільки акредитовані Мін’юстом фахівці. 

Комплексний підхід 

Виходячи з досвіду роботи з постраждалими внаслідок війни агропідприємствами, у ТОВ «БМВС-Експерт» переконані, що кожен об’єкт індивідуальний і потребує належного комплексного оцінювання. Адже господарство — це не просто певна кількість споруд, ступінь руйнування може бути різним, а тварини, техніка, агропродукція тощо… 

Зокрема, у висновку експерта за результатом проведення судової оціночно-будівельної експертизи може бути встановлена вартість об’єкта будівництва, що було знищено або пошкоджено внаслідок воєнної агресії. 

«Наші фахівці, виїжджаючи на об’єкти, неодноразово бачили, що замість споруди після прильоту С-300 є тільки вирва завширшки 40 м та завглибшки 6–7 м. І тільки завдяки технічному паспорту вони можуть довести, що на місці цієї воронки розташовувався певний об’єкт, і визначити його габарити», — зазначив Роман Сиромятніков.

 У висновку за результатом проведення судової товарознавчої експертизи може бути встановлена вартість матеріальних цінностей, зокрема зерна, обладнання, інших харчових продуктів, тваринництва тощо. У висновку експерта за результатом проведення судової автотоварознавчої експертизи може бути встановлена вартість автомобілів й інших транспортних засобів, які знищили, викрали або пошкодили представники країни-агресорки. Також фахівці ТОВ «БМВС-Експерт» проводять і судову економічну експертизу, за допомогою якої може бути встановлено розмір завданого збитку для підприємства з урахуванням втраченої вигоди, що виник внаслідок воєнної агресії. 

«Наприклад, на підприємстві внаслідок ворожих обстрілів пошкоджено дійне поголів’я корів. Вивчаючи документацію ферми за останні 5–7 років, ми чітко бачимо, скільки худоби там було до повномасштабної війни, які прибутки були в господарстві, й обраховуємо середній розмір втраченої вигоди. Або в людини заміновано поле, і вона банально не може ані зібрати врожай, ані посіяти. У цьому разі також можна легко порахувати, скільки втрачає аграрій. У кожному випадку є свої нюанси, і якщо їх не ураховувати, підприємство може не отримати компенсацію за збитки внаслідок війни повною мірою», — уточнив Роман Сиромятніков. 

Він також додав, що фахівці ТОВ «БМВС-Експерт» дистанційно допомагають і агропідприємствам, які наразі перебувають під тимчасовою окупацією. Зокрема, було проведено початкове збирання документації втрачених активів і розпочато процес із підрахування збитків. 

«Після нашої Перемоги росія має заплатити за все! Наше завдання — робити все можливе, щоб на українській землі панував мир і добробут», — підсумував Роман Сиромятніков. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ