Тваринництво

Вакцинація поросних свиноматок — дієвий спосіб боротьби з діарейними захворюваннями підсисних поросят

Від свиноматки до поросятка

Від свиноматки до поросятка

Вакцинація поросних свиноматок — дієвий спосіб боротьби з діарейними захворюваннями підсисних поросят 

Розлади шлунково-кишкового тракту в підсисних поросят — явище поширене, що потребує особливої уваги ветеринарного лікаря, адже в результаті можуть призвести до тяжких наслідків. Збудниками д іарейних захворювань поросят до та після відлучення є віруси й бактерії, які спричиняють кишковий колібактеріоз (Escherichia coli), ротавірусний ентерит (Rotavirus suis серотип А), вірусний гастроентерит свиней (Coronavirus), геморагічний ентерит (Clostridium perfringens), кокцидіоз свиней (Izospora suis). Перелічені хвороби є найпоширенішими в господарствах, які обов’язково треба профілактувати. Утім, нерідко поросята хворіють на сальмонельоз, дизентерію, аденовіроз, ентеровіроз, криптоспоридіоз, стронгілоїдоз. Окрім того, трапляються захворювання неінфекційного, аліментарного типу, які пов’язані з годівлею. 

Найбільша загроза 

Найпоширенішими кишковими інфекціями підсисних поросят із найсерйознішими економічними наслідками є колібактеріоз і ротавірусний ентерит. Колібактеріоз — гостра інфекційна хвороба, що проявляється профузним проносом, ознаками тяжкої інтоксикації та зневоднення. Поросята найчастіше хворіють у перші 10–12 днів життя. Відразу після народження хвороба може перебігати в септичній, ентеритній і ентеротоксемічній формах. 

Збудника Escherichia coli можна розділити на дві групи: ентеротоксигенні та ентеропатогенні штами, перші з яких є найнебезпечнішими для поросят до відлучення. Бактерія здатна виробляти термолабільні (LT) і термостабільні (ST) ентеротоксини, які місцево впливають на кишківник свиней. 

Ротавірусний ентерит — висококонтагіозна хвороба, що характеризується симптомами гострого ентериту, діареєю, дегідратацією організму. Розрізняють чотири серогрупи ротавірусу свиней (А, В, С, Е), які виживають у фекаліях до дев’яти місяців. Поросята найчастіше інфікуються у віці 7–14 днів. Ротавіруси причетні до діарейних захворювань свиней приблизно в 14%, причому цілковито переважають штами серогрупи А

Лікарі ветеринарної медицини, зважаючи на практичний досвід, можуть констатувати, що ротавірусний ентерит свиней не такий агресивний, як колібактеріоз — у більшості випадків він перебігає субклінічно з малим відсотком ентеритів. І це справді так: згідно з науковими даними, захворюваність у поросят-сисунів становить 20–40%, а летальність — 10–40%. 

Ситуація значно ускладняється, коли ротавірусні інфекції діють одночасною з ентеропатогенними штамами бактерії Escherichia coli. А такі випадки непоодинокі. Тоді смертність зростає до понад 50%, а господарство зазнає великих економічних збитків. 

Профілактика й лікування 

У випадку колі-інфекцій підсисних поросят вирішальним заходом є дворазова вакцинація свиноматок, адже поросята народжуються з мінімальним імунітетом проти колі-інфекції. Натомість вакцини працюють за принципом колострального імунітету, який формується в новонародженого поросяти завдяки молозивним імуноглобулінам протягом перших 24–36 год життя.  

Микола Вищепан

Господарствам , які тільки починають роботу або оновили поголів’я, вакцинальну схему потрібно складати за результатами діагностики в лабораторних умовах. Але навіть якщо господарство вже кілька років працює з поголів’ям, застосовуючи певні вакцини, виявити наявність певного збудника — бактерію чи вірус — не зайве. Попередньо з’ясувати це можна за допомогою скринінг-тесту. Потрібні тільки пробірка, дистильована вода та лакмусовий папір. Два-три грами свіжих екскрементів слід помістити в пробірку з 2–3 мл дистильованої води, збовтати й, зануривши на 3 с лакмусовий папірець, за кольоровою гамою лакмусу виміряти розчину. Якщо рівень pH становить 1–4, тобто лужне середовище, отже, у калі є вірусна інфекція. Рівень 6–9 свідчить про змішане середовище, у якому є віруси й бактерії. У кислому середовищі (рН 10–13) розвиваються бактерії. Але точно поставити діагноз можна тільки в лабораторії. 

Нарешті, після проведеного аналізу і встановленого збудника можна обирати вакцину. Основним критерієм має бути безпечність вакцини, відсутність алергічних реакцій у тварин. За ці характеристики вакцини відповідає ад’ювант — речовина, що в комбінації з антигеном індукує посилення імунної відповіді. 

Компанія Bioveta застосовує кілька ад’ювантів у своїх розробках, але основний — олійний розчин Montanide ISA 25VG. Він містить емульгатор, отриманий із манітола й очищеної олеїнової кислоти рослинного походження. Рекомендований для чутливих тварин (свині, коні) та мінімізує виникнення системних і місцевих реакцій. Дозволений Комітетом із лікарських засобів для ветеринарного використання Європейського агентства з лікарських засобів. 

Команда «Біовета Україна» працює для вас

В Україні зареєстровано дві вакцини компанії Bioveta проти колібактеріозу й проти ротавірусної інфекції. Роковак Нео — інактивована вакцина проти кишкових колі-інфекцій поросят-сисунів, яка містить основні ентеропатогенні штами Escherichia coli з продукуванням термолабільного ентеротоксину та Rotavirus suis inact. (серотип A). Відтак вакцина ефективна проти ротавірусної інфекції та колі-інфекції поросят. У цьому її ексклюзивність. Першу дозу слід уводити свиноматці за 6–4 тижні до опоросу, другу — за 2–4 тижні (щонайпізніше за два тижні до очікуваного опоросу), наступна ревакцинація регулярно завжди за 4–2 тижні перед наступним опоросом. 

Вакцину Роковак Нео можна використовувати у схемах вакцинації з вакцинами інших виробників, які містять збудник клостридіозу. Таким чином можна одночасно провакцинувати свиноматок проти ротавірусної, колібактеріозної та клостридіальної інфекцій. 

Колізін Нео — інактивована вакцина проти колібактеріозу, що містить ентеропатогенні штами Escherichia coli, призначена для вакцинації супоросних свинок і свиноматок перед опоросом. Як і в разі Роковак Нео, першу дозу вводять за 6–4 тижні до опоросу, другу — за 2–3 тижні (щонайпізніше за два тижні до очікуваного опоросу). Наступна ревакцинація регулярно завжди за 3–2 тижні перед наступним опоросом 

Для лікування та запобігання діарейних захворювань поросят інфекційного типу компанія рекомендує застосовувати антибіотик Амоксицилін Біовета 15% ЛА. Основне, що його відрізняє від інших амоксицилінів, — дозування 1 мл на 15 кг ваги (практично всі амоксициліни мають дозування 1 мл на 10 кг), що досягається за рахунок розчинника. Погодьтеся, застосування такого препарату досить вигідно для господарства. 

Препарат Гафервіт — єдиний на ринку, який допомагає профілактувати й боротися з ентеритами поросят, адже містить імуноглобулін сироватки крові свиней з умістом комплексу гаммаі бетаглобулінів, що стимулюють захисні функції організму (постачає в організм пасивним шляхом неспецифічні антитіла), а також декстран заліза, мідь, кобальт, вітаміни групи B. Гафервіт варто застосувати для підтримання імунітету поросятам, які відстають у рості в комплексі з вакцинацією. 

Отже, варто зазначити, що за останні роки світова ветеринарна фармація значно просунулася вперед щодо розробок новітніх препаратів проти захворювань свиней. Менше з тим, профілактика хвороб шляхом вакцинації є найефективнішим рішенням для подолання більшості з них. Практикою доведено, що вакцинація заощаджує гроші й час на лікування свиней і поросят, водночас збільшує приріст ваги тварин та знижує рівень падежу. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ