Елеватор

Завдяки сучасним технологіям можна убезпечити зерно від шкідливих комах навіть у непристосованих сховищах

Урожай без шкідників

Урожай без шкідників

Завдяки сучасним технологіям можна убезпечити зерно від шкідливих комах навіть у непристосованих сховищах.  

Більшість українських аграріїв і досі не може продати вирощений урожай через очевидні причини — ускладнений експорт, обмежений попит і відверто низькі ціни, що пропонують покупці. Оптимальний варіант — засипати зерно на зберігання й дочекатися поліпшення ситуації. 

Окрім того, фітосанітарні вимоги щодо наявності карантинних організмів за експорту до ЄС й інших країн ніхто не скасовував і виконувати ці вимоги потрібно із суворим дотриманням правил щодо граничного вмісту хімічних речовин у зерні. 

Ситуація така, що на додачу до наявних зерносховищ практично всі доступні приміщення використовують як тимчасові сховища. Своєю чергою, по вінця засипають зерном металеві силоси й ангари, незрідка — поспіхом і без належної післязбиральної доробки. 

Форсунка здійснює оброблення в головці норії

Такий стан речей спричиняє підвищені ризики псування зерна під час зберігання, і надто — ураження його численними видами хлібних шкідників. Без належної обробки зернової маси до весни господарство може втратити внаслідок пошкоджень шкідливими комахами від 5 до 10% зерна, а в окремих випадках — ледь не половину. 

Як відомо, існують різні види дезінсекції зернової маси та способи їх застосування. Головним чином, їх поділяють на фізико-механічні, такі як проморожування чи сепарування, та хімічні. 

Розпилювач Тенор 90 S у роботі

Фізико-механічні засоби переважно є застарілими й дуже трудомісткими для виконання, окрім того, вони здебільшого не усувають проблему, а відкладають її на пізніше. Серед хімічних засобів найвідоміші — це обробка за допомогою рідких інсектицидів і фумігація, тобто обробка зерна отруйними для комах газами. Але цей метод має низку очевидних недоліків. Так, приміщення сховища або місткість, у якій проводять фумігацію, мають бути добре герметизованими, щоб не допустити витоку отруйних газів назовні. До того ж, щоб фумігація була ефективною, вона має тривати від 7 до 15 днів (включно з дегазацією), впродовж яких допуск людей на об’єкти перекривають і зерно не можна відвантажувати. Окрім того, ця технологія дуже залежна від температурних і гігрометричних (вологість) умов та стану зерна і навколишнього повітря й практично не ефективна за низьких температур. Відповідно, дегазація приміщень і місткостей після завершення обробки також має здійснюватися за суворими правилами. До того ж усі роботи з фумігації — від початку й до самого завершення — повинні виконувати спеціально навчений і підготований персонал. Якщо ж фумігацію провести неякісно, то ефективність захисту зерна від комах буде знижена, а на самій продукції можуть лишитися токсичні речовини, що може спричинити відмову в прийманні та повернення експортної партії. 

Натомість в Україні протягом останнього десятиліття дедалі ширше запроваджують сучасні способи захисту зерна у сховищах від шкідників. Головним чином, мова про французьку компанію Sojam, котра вже понад 60 років розробляє ефективні технології захисту зернової маси. Саме технологія Sojam — небулізації (розпилення рідких інсектицидів) сьогодні посідає чільне місце на ринку знезараження зерна в Україні. На сьогодні нею послуговуються понад 300 великих вітчизняних зерносховищ. 

Обладнання стаціонарного типу

Основою технології Sojam є інсектициди «Пірігрен50, ХТ» (на основі піріміфос-метилу для обробки ранніх зернових і кукурудзи), а також новинка — інсектицид «Гранпротек, КЕ» (на основі дельтаметрину, застосовується для обробки кукурудзи на експорт у ЄС). 

Обидва препарати є безпечними у використанні, відмінно знищують шкідників і не лишають шкідливих домішок на зерні. Саме тому врожай, котрий пройшов Sojam — небулізації, можна безперешкодно експортувати, включно і до ЄС з його жорсткими вимогами щодо безпеки продовольства та екологічності. 

Ця технологія захисту зерна передбачає холодне розпилення (небулізацію) препарату на зерно зі 100-відсотковим покриттям кожної зернини. Інсектицид наносять таким чином, щоб в жодному разі не завдати шкоди людині й не погіршити товарні якості зерна. Навіть у момент обробки гранична концентрація не перевищує нормативні вимоги й становить 4 мг/кг для Пірігрену та 0,5 мг/кг — для Гранпротеку, що забезпечує більш ніж достатній запас (5 і 2 мг/кг відповідно), щоб не перевищувати встановлені максимально допустимі концентрації (МДК) в зерні. Відповідно, Sojam-небулізацію активно застосовують для захисту  від шкідників найделікатніших видів продукції, наприклад, пивоварного ячменю чи пшениці вищого класу для хлібобулочних виробів. 

Доступна тара: каністра 25 л, бочка 200 л, контейнер 1000 л

До того ж зерно для обробки не потрібно спеціально пересипати чи щось вигадувати — технологія Sojam — небулізації дає змогу обробляти зерно в процесі перевантаження, не знижуючи продуктивність роботи елеватора. Так само не потрібно чекати, коли препарат подіє, чи проводити дегазацію — відразу після внесення препарату врожай можна переміщувати за призначенням чи лишити на зберігання. 

ВІДГУКИ КОРИСТУВАЧІВ

Анатолій ІВЧЕНКО, директор ТОВ «Лихачовський елеватор» 

Користуємося стаціонарним обладнанням французького виробництва від компанії SOJAM. Адаптували його до нашого елеватора, приєднали до автоматики й постійно застосовуємо його під час перевалювання, щоб не допускати зараженості й зниження якості партії. Поки що змінювати систему чи постачальника не плануємо. Час покаже. Наразі чогось кращого і вигіднішого на ринку не бачили. 

Максим ТЕТЕРЧУК, компанія АТК 

Ми працюємо із «Сожам» уже сім років, продукти в них якісні й ефективні. Дуже важливо — оперативність доставлення, особливо в наш час. Часто звертаємося до них із проханням привезти «на вчора» — вони завжди йдуть назустріч і виручають нас, коли потрібно. 

Андрій БОНДАРЕНКО, директор ПрАТ «Березинський ХПП» 

У нас уже достатньо тривала співпраця з філією «Сожам». Вони надійні й відповідальні. Обслуговують обладнання самі. Часто дають поради, як оптимально вибрати дозування, зважаючи на погодні умови чи стан партії. Я їх рекомендував нашим філіям в інших регіонах. 

Євген ФОМІЧОВ, ТОВ «Долинський елеватор» 

Порекомендували цю компанію наші сусіди по зерносховищах. Ми перший сезон користуємося технологією небулізації, й вона задовольняє і ціною, і роботою з нею персоналу. Хлопці з технічної служби «Сожам» завжди на зв’язку, доставляють вони також оперативно.  

ДОВІДКА

Пірігрен 50, ХТ 

Піріміфос-метил уражує шкідливих комах трьома способами: через шкіру, органи дихання й органи живлення комах. Діюча речовина однаково добре знищує як дорослі особини комах, так і личинки — вже через 72 год після внесення можна бути певними, що їх ліквідовано. Дія якісного інсектициду проти хлібних шкідників повинна тривати до 12 місяців і зберігатися навіть після переміщення партії зерна та ймовірного повторного зараження.

Гранпротек, КЕ

Гранпротек, КЕ 

Піретроїдний інсектицид на основі дельтаметрину забезпечує майже миттєве ураження комах. Це концентрат емульсії для розведення водою та подальшого розпилення. Засіб забезпечує тривалий захист зерна під час зберігання, а також ним можна обробляти складські приміщення або обладнання. Рекомендують застосовувати, наприклад, для боротьби зі шкідниками зерна кукурудзи, що експортується. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ