Агрономія

Завдяки системі прямих продажів насіння господарство може бути впевненим у його якості

Урожай без посередників

Урожай без посередників

Завдяки системі прямих продажів насіння господарство може бути впевненим у його якості.

Минулого року компанія Corteva Agriscience запропонувала  ринку нову комерційну стратегію — систему прямих продажів сільгоспвиробникам насіння гібридів кукурудзи та соняшнику бренду Pioneer®.

Чимало господарств уже скористалися цією можливістю, зокрема ТОВ «СП «Агропромтехніка» — одне з найпотужніших у Хмельницькій області. Про те, як «пряма» співпраця з компанією впливає на результати  виробництва, розповів голов­ний агро­ном господарства Олег Стаднічук.

– Пане Олеже, нещодавно завершилася посівна. Як вона пройшла у вашому господарстві?

– Загалом добре. Сівбу кукурудзи та соняшнику розпочали вчасно і завершили до 1 травня на всій площі. А це чимала територія — маємо в обробітку 25 тис. га у Хмельницькому, Городоцькому, Ярмолинецькому та Волочиському районах області, де вирощуємо пшеницю озиму, соняшник та кукурудзу  у рівних частках. Маємо достатньо якісної техніки, щоб за 7–8 днів посіяти одну культуру. Кукурудза та соняшник зійшли дуже добре, тепер маємо доглядати за посівами.

А з озиминою ситуація склалася гірше — через заморозки, різкі перепади температур у пшениці вторинна коренева система була дуже слабо розвинена,  близько місяця рослини зазнавали стресу.

Половину площ під кукурудзою засіяли гібридами бренду Pioneer® — ми працюємо з ними вже п’ять років, і вони нас ніколи не підводили. Спочатку брали гібриди на досліди, а коли переконалися, що вони варті уваги, почали висівати на більших площах. У 2018-му цими гібридами засіяли всю площу під кукурудзою, наступного року плануємо знову збільшити частку кукурудзи ТМ  Pioneer.

Цього року ми вперше закупили насіння кукурудзи та соняшнику безпосередньо в компанії та пересвідчилися, що це дуже зручно й вигідно. Маємо справу тільки з торговим агентом з продажу насіння ТМ Pioneer, будь-яке питання вирішуємо оперативно та ефективно. Прямі продажі гарантують якість виконання замовлень і якість самого насіння. Наприклад, для нас важливі певні параметри насіння — однакове калібрування, маса тисячі насінин, схожість тощо. Тепер наші вимоги задоволені на 100%.

Одне слово, приємно працювати, отримуємо і моральне задоволення, і фінансовий зиск.

Торговий агент з продажу насіння ТМ Pioneer у Хмельницькій області Іван Конончук – відповідальна, порядна людина, він надає якісний супровід на всіх етапах – від створення замовлення до супроводу в полях та збору врожаю. Нам дуже подобається така співпраця.

– Чому віддаєте перевагу саме гібридам кукурудзи ТМ Pioneer? Які характеристики вас приваблюють?

– Якість насіння, урожайність і ціна —
ці три основні позиції для нас важливі. У середньому ми збираємо 10 т/га
гібридів бренду Pioneer® у сухому зерні. До речі, на Хмельниччині ми вже другий рік поспіль посідаємо перші місця в рейтингу врожайності гібридів компанії, причому на величезних площах, тисячах гектарів.

Нас задовольняє стабільність гібридів кукурудзи, наприклад, П9175 ми вирощуємо чотири роки, плануємо його сіяти надалі. Гібриди П8816, П9074, П9234 AQUAMax®, П9241 AQUAMax® уперше висіяли в товарних посівах після випробувань на демоділянках, де вони показали найкращий результат. Взагалі у Хмельницькій області ці гібриди виявилися найбільш адаптивними до умов регіону, показують урожайність 12—15 т/га.

Усе більш затребуваними є гібриди лінійки Optimum® AQUAMax®, які характеризуються підвищеною посухостійкістю, здатністю розкрити потенціал урожайності за нестачі вологи. Ці гібриди мають добре розвинену кореневу систему, краще використовують доступну вологу, розкривають потенціал урожайності в умовах посухи.

– Наскільки для вас важлива вологовіддача гібридів кукурудзи?

 — Гібриди бренду Pioneer® вирізняються високою вологовіддачею, хоча для нас цей показник не є найкритичніший, бо маємо свої сушарки, тому починаємо збирати кукурудзу з вологістю 23–24%. В цьому є певні плюси. Кілька років проводили дослідження на одному полі, збираючи кукурудзу з різною вологістю – 24%, 20% і 16%, і переконалися: що менше вологи в зерні, то нижча врожайність і якість кукурудзи. Тому врожайність та якість компенсують роботу сушарок, ми навіть дві добудували. Та й ціна на газ трохи знизилася…

– Яку технологію на кукурудзі застосовуєте?

– Оскільки кукурудзу сіємо після різних попередників, то й технологій застосовуємо кілька. Залежить ще й від забур’яненості посівів та виду бур’янів.

Сьогодні основна проблема на Хмельниччині — волога. Тому ми змінили технологію обробітку ґрунту: намагаємося залишати на поверхні побільше пожнивних решток, щоб затримати вологу, а рано навесні закрити її і до сівби ґрунту не торкатися. 

На кукурудзі та соняшнику зменшили норми висіву — вони вже такі, як на Кіровоградщині чи Черкащині: 70–75 тис. насінин/га для кукурудзи, 60–67 тис. насінин/га для соняшнику. Сіємо в оптимальні строки.  

У захисті на всіх культурах застосовуємо препарати від компанії Corteva — їхня частка сягає майже 50%. І продукти хороші, і сервіс. Нашому господарству вже 10 років, і весь цей час співпрацювали з компанією — попередником Corteva Agriscience – компанією DuPont, щороку збільшуючи асортимент і обсяги продукції. Гербіциди Тітус® Екстра, Квелекс™, Ланцелот®, фунгіциди Абруста®, Танос®, Аканто®, Аканто Плюс® та прилипачі застосовуємо постійно.

– Нині соняшник усе впевненіше «прямує» на захід. Яким гібридам віддаєте перевагу?  

– Нам, зокрема, цікава технологія ExpressSun® — з її допомогою легше боротися з бур’янами. Минулого року випробували на досліді гібриди соняшнику. Так, добре показав себе П64ЛЕ25 — він адаптований до технології ExpressSun®, виявився найурожайнішим. Тож цього року засіяли ним 1 тис. гектарів. Внаслідок цього вирівняли сівозміну, подолали падалицю класичного соняшнику. Купували його також напряму в компанії.

Загалом у Хмельницькій області віддають перевагу класичним гібридам соняшнику ТМ Рioneer, а також гібридам, придатним для вирощування за технологією ExpressSun®. Усі вони високоврожайні, з високим вмістом олії, стабільні, стійкі до хвороб, зокрема до кореневого вилягання, а також до хвороб листя та кошика. У товарних посівах ExpressSun® гібриди П64ЛЕ25, P63LE113, П62ЛЕ122 та класичні – П63ЛЛ06, П62ЛЛ109, П64ЛЛ129, П64ЛЛ125 – забезпечують урожайність понад 4 т/га.

Нині популярні високоолеїнові гібриди соняшнику. Так, завдяки високій урожайності та вмісту олеїнової кислоти дуже затребуваний П64ГЕ118. Очікуємо на новинку — П64ГЕ144.

– Наостанок розкажіть, як добираєте гібриди для промислових посівів.

– Ми працюємо на випередження. Маємо дослідний центр, де щороку випробовуємо багато різних гібридів — з різною масою тисячі насінин, схожістю тощо. Висіваємо найкращі гібриди всіх компаній — одночасно 70–80 гібридів кукурудзи, 30 — соняшнику. Тестуємо їх в наших агро-кліматичних умовах. Адже погодні умови завжди різні. Наприклад, якщо минулий рік був для кукурудзи не дуже сприятливим, то 2018-й — ідеальним. Тож ми встановили, які гібриди за достатнього зволоження дають найбільший урожай, водночас відбираємо посухостійкі гібриди і плануємо їх у сівозміні. Таким чином мінімізуємо ризики, щоб менше залежати від примх погоди: якщо в посушливий рік не доберемо врожаю на вологолюбних гібридах, то візьмемо своє на посухостійких. І навпаки. І відразу замовляємо гібриди в компанії.

Коли купували через дистриб’юторів, перевіряли партії у своїй лабораторії, зокрема, масу тисячі насінин, схожість. І досі перевіряємо насіння деяких компаній. Бо може прийти десять партій з різною масою тисячі насінин, а це регулювання сівалки, переставляння дисків, що потребує багато часу і створює незручності. Цього року насіння ТМ Pioneer не перевіряли, адже приходить партія з однаковою масою тисячі насінин, однаковою схожістю. Тому ми дуже задоволені прямими продажами.

Іван Конончук, Торговий агент з продажу насіння ТМ Pioneer у Хмельницькій області :

– З ТОВ «СП «Агропромтехніка» співпрацюємо давно, відколи вони вперше випробували гібриди кукурудзи бренду Pioneer®. Це дуже високотехнологічне господарство, що є одним з лідерів сільгоспвиробництва області. Тут дуже відповідальна агрономічна служба, досвідчені агрономи, які ретельно стежать за дотриманням технології вирощування культур, підбором якісного насіння. Ми часто обмінюємось інформацією і навіть переймаємо їхній досвід. Важливо, що агрономічна служба має потужну підтримку керівництва господарства, що, відповідно, впливає на його успіх. 

З переходом на пряму систему продажів ми стали спілкуватися з господарствами ще тісніше. Ми можемо разом з агрономічною службою вибрати ті гібриди, які найкраще підходять до умов та технології вирощування. Втім, наша співпраця не обмежується вибором гібридів, адже я беру участь у всіх етапах вирощування: виїжджаю на поля, стежу за станом посівів, появою шкідників чи бур’янів тощо, щоб оперативно реагувати на проблеми.

Звісно, із запровадженням нової системи продажів для нас, торгових агентів, роботи додалося – ми укладаємо угоди з господарствами на поставку насіння, контролюємо, щоб поставки відбувалися вчасно. Проте зі збільшенням навантаження зросла і фінансова мотивація. Тому мені дуже подобається система прямих продажів.

Людмила Степанчук

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ