Агрономія

Насіння — це не тільки посівний матеріал, а й надійний інвестиційний партнер

Насіння — це не тільки посівний матеріал, а й надійний інвестиційний партнер

Україна — аграрна держава, яка щороку б’є рекорди в аграрній галузі. Одним з пріоритетних її напрямів є вирощування олійних культур, а саме — соняшнику. Про це свідчить тенденція до збільшення посівних площ під цю культуру. Так, цього року соняшник був висіяний на близько 6,5 млн орних земель, і в наступному році аграрії не планують зменшувати площі. Позаяк, попри кліматичні ризики, українські землі щедрі на врожаї, а соняшник — високоприбуткова культура.  

Якщо говорити про прибуток, то він насамперед залежить від вдалої і доволі короткострокової інвестиції. Адже соняшник має досить короткий життєвий цикл тривалістю 5–6 місяців: посіяли у квітні– травні і вже у серпні–вересні підбиваємо фінансові підсумки. І, звичайно, кожен фермер хоче отримати максимум від тяжкої і ризикової справи. І тут основне питання: у що варто інвестувати для досягнення бажаного результату? Відповідь очевидна – у перевірену і потужну насіннєву генетику, яка забезпечить гарантовану окупність вашого інвестиційного проєкту. Обирайте надійні насіннєві бренди, що задовольнять потреби вашого господарства. 

Таким перевіреним партнером є насіннєвий бренд Pioneer® компанії Corteva Agriscience, який має у своєму портфоліо понад 20 конкурентних гібридів соняшнику, для всіх ґрунтово-кліматичних зон України, зокрема для регіонів, де склалася критична ситуація з поширенням вовчка соняшникового або несправжньої борошнистої роси (НБР). Кожен гібрид має свої переваги та особливості, що дає змогу агровиробникам обрати гібрид для конкретних умов, напряму і технології вирощування соняшнику. 

Тож що обирають аграрії і які гібриди щороку дивують своєю врожайністю? Наводимо огляд деяких гібридів соняшнику. 

ГЕРБІЦИДОСТІЙКІ ГІБРИДИ ДЛЯ ВИРОЩУВАННЯ ЗА ВИРОБНИЧОЮ СИСТЕМОЮ CLEARFIELD® PLUS 

P64LP130 та P64LP140 — ці гібриди доволі подібні і відносно нові у лінійці Pioneer®, але вже довели агровиробникам свою врожайність. Обидва гібриди мають вбудовану генетичну стійкість Pioneer Protector® до: 

• вовчка соняшникового 7 рас (А-G); 

• нових рас несправжньої борошнистої роси (НБР); 

• іржі. 

Завдяки високій посухостійкості середньостиглі гібриди P64LP130 та P64LP140  рекомендовані для вирощування в умовах сухого та жаркого клімату Степу, зокрема у регіонах значного поширення вовчка соняшникового. Вони вирізняються відмінними показниками врожайності та високим рівнем олійності. 

ГЕРБІЦИДОСТІЙКІ ГІБРИДИ ДЛЯ ТЕХНОЛОГІЇ EXPRESSSUN® 

Вони є особливою гордістю Pioneer®, адже селекціонери цього бренду першими винайшли гібриди, стійкі до гербіциду Експрес®, що стало своєрідною революцією у технології вирощування соняшнику. Доволі довго беззаперечним лідером на ринку є P64LE25 — середньоранній гібрид із високим потенціалом урожайності та гарною толерантністю до хвороб листя та кошика, що має генетичну систему захисту від НБР — Pioneer Protector®. Його рекомендується вирощувати в усіх ґрунтово-кліматичних умовах, на полях з помірним поширенням вовчка соняшникового раси G. 

Потужним підсиленням даного сегменту є високоадаптивний P64LE136, гібрид нового покоління, що має як стійкість до 7-ми рас вовчка, так і високу толерантність до основних хвороб соняшнику, що дає можливість сіяти його в більшості регіонів. 

Для раннього сегменту добре підійде P63LE113. Це ранній адаптивний гібрид чудового розкриває свій потенціал як в умовах жаркого та сухого клімату так і в північно-західних регіонах. 

В сезоні 2022 очікується реєстрація нового гібрида — P64LE137, ідеального рішення для умов Півдня та Сходу за технологією ExpressSun® завдяки високій посухостійкості та подвійній генетичній стійкості до вовчка соняшникового. 

КЛАСИЧНІ ГІБРИДИ З ЛІНОЛЕВИМ СКЛАДОМ ОЛІЇ 

Для посушливих умов Півдня та Сходу із значним поширенням вовчка соняшникового: 

PR64F66 — флагман серед гібридів для вирощування за класичною технологією, стійкий до вовчка соняшникового 7 рас (А-G), з відмінною посухостійкістю, високим рівнем толерантності до іржі та високим рівнем адаптивності. 

Середньоранній гібрид P64LL129 чудово розкривається у спекотних умовах. Він вирізняється стійкістю до 7 рас вовчка (А-G), відмінною посухостійкістю та стійкістю до полягання. 

Для умов Півночі та Заходу з високим рівнем хвороб і можливістю ранніх холодів: 

P62LL109 — відмінне рішення для умов континентальної зони, ранньостиглий гібрид з високим рівнем врожайності на рівні середньостиглої групи. Добре захищений від хвороб. 

В 2022 сезоні очікується новинка в ранньостиглому сегменті — P63LL156. Гібрид що прийде не заміну P63LL06, з більш високим рівнем толерантності до хвороб, доданою горизонтальною стійкістю до вовчка і рівнем врожайності нової генерації гібридів. 

Адаптивний гібрид P64LL125 відноситься до середньоранніх гібридів і чудово себе розкриває в усіх ґрунтово-кліматичних зонах України із помірним поширенням вовчка соняшникового раси G. Має високий рівень адаптивності особливо до посушливих умов і високий рівень толерантності до хвороб, що дає можливість використовувати його навіть в складних непередбачуваних умовах Центральної частини, де можлива як посуха, так і затяжні доці. 

ВИСОКООЛЕЇНОВІ ГІБРИДИ 

Для вирощування в умовах сухого та жаркого клімату Степу, навіть у регіонах значного поширення вовчка соняшникового, ми радимо високоолеїновий гібрид P64HH106, що є оптимальним рішенням для класичної технології в таких умовах. А також P64HH132, який підходить для більшості областей і умов вирощування внаслідок поєднання генетичної стійкості до 7 рас вовчка і нових рас НБР, а також високої толерантності до основних хвороб соняшнику, що є ідеальним рішенням для центральної частини України. Високий вміст олеїнової кислоти робить його привабливим для переробників і піднімає його базову премію. 

Для умов Полісся та Лісостепу добре підійдуть нові гібриди для класичної технології ранньостиглий P63HH142 та середньоранній P64HH150. Це нова генерація високоолеїнових гібридів які здатні показати вище 90% олеїнової кислоти при оптимальних умовах вирощування високоолеїнового соняшника. Добре захищені від хвороб за рахунок високого рівня толерантності. 

Якщо ви плануєте вирощувати високоолеїновий соняшник за технологією ExpressSun®, зверніть увагу на гібриди P64HE118 та P64HE144. Перший набув великої популярності серед виробників високоолеїнового соняшнику і входить до трійки бестселерів. Його виняткова адаптивність до умов вирощування, гарна толерантність до хвороб і генетична стійкість до НБР в поєднанні з гарною посухостійкістю дають йому змогу реалізовувати свій високий потенціал врожайності. 

P64HE144 — середньостиглий простий гібрид, який посилює P64HE118 і є альтернативою для інтенсивних умов вирощування. Гібрид має вищий вміст олеїнової кислоти, підвищений потенціал урожайності, високу олійність. Захищений від несправжньої борошнистої роси завдяки стійкості Pioneer Protector®, також має високу толерантність до вертицильозу. Обидва гібриди підходять для вирощування у всіх агрокліматичних зонах, за винятком полів, уражених вовчком раси G. 

Таким чином, гібридам Pioneer® є чим здивувати вас і ваших сусідів. Головне — визначте основні потреби вашого господарства та оберіть надійні гібриди на посівну 2022 року. А для впевненості зверніться до Торгового агента з продажу насіння Pioneer® у вашому регіоні та отримайте більше корисної інформації. Надійних вам партнерів та високорентабельних інвестицій у новому сезоні! 

ДОВІДКА

Гібриди бренду Pioneer®, окрім закладених на генетичному рівні високих показників продуктивності, вирізняються генетичною стійкістю до вовчка соняшникового і поширених на українських полях патогенів, таких як несправжня борошниста роса, іржа, біла гниль та інші. Також насіннєве портфоліо Pioneer® має гібриди для різних технологій вирощування: 

• класичні гібриди з лінолевим складом олії для вирощування за класичною технологією: P62LL109, P63LL06, P64LL125, PR64F66, P64LL129, P64LL138, P64LL155; 

• стійкі до гербіцидів лінолеві гібриди для вирощування за технологією ExpressSun® – P62LE122, P63LE113, P64LE25, P64LE119, P64LE136 та виробничою системою Clearfield® Plus – P64LP130, P64LP140; 

• високоолеїнові гібриди – як для класичної технології, так і стійкі до гербіциду Експрес®: P63HH142, P64HH150, P64HH106, P64HH132, P64HE118, P64HE144; 

• гібриди для годівлі птахів: P64BB01. 

Отже, аграріям є з чого обрати. 

І хоча жоден з років не схожий на попередній, досвідчені агровиробники вже восени починають задумуватися над посівною та обирають насіння. Як показує практика, вони віддають перевагу або перевіреному, або тому, що здивувало на полі сусіда. 

Більше на www.corteva.com.ua ™ ® Торгові марки Corteva Agriscience та її афілійованих структур. ©2021 Corteva 

Юрій Коняєв, категорійний маркетинг-менеджер з олійних культур Corteva Agriscience в Україні  

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ