Техніка

Клімат, економіка та війна змушують аграріїв шукати більш універсальну технологію вирощування культур

Упевненість у результаті

Упевненість у результаті

Клімат, економіка та війна змушують аграріїв шукати більш універсальну технологію вирощування культур.

Коли все частіше доводиться зазнавати збитків через посуху або затяжні дощі, будь-хто не витримає й почне шукати способи убезпечити себе від таких негараздів. На фоні загальної нестабільності воєнного часу аграрії змушені активніше реагувати на виклики. Про це розповів Олександр Ярошенко, директор компанії B.T.A Group, що представляє в Україні техніку Mzuri.

Олександр Ярошенко

Як змінилось ставлення аграріїв до новацій у воєнний період?

— В останні роки не так впливав клімат на успішність аграріїв, як ціноутворення на продукцію, вартість логістики та ціни на світових ринках. Кожен із чинників пригнічував будь-яку активність, але нині ситуація є сприятливішою і ринок оживає. Технологія смугового обробітку стає дедалі популярнішою, оскільки усуває кілька глобальних проблем, з якими аграрії стикаються по всій території України. Це нестабільна ситуація із забезпеченням вологою, собівартість виробництва і навіть кадровий дефіцит. Відомо, що смугова технологія дає змогу за один прохід підготувати ґрунт і посіяти. Це значною мірою скорочує витрати пального та зменшує витрати на робочу силу, збільшуючи врожайність.

Чи стали аграрії більше звертати увагу на ефективність і прогнозованість виробництва?

— Коли ціна на пальне зросла в кілька разів, багато хто почав шукати способи зменшення витрат. Звісно, що насамперед це стосується технології обробітку ґрунту, оскільки саме тут можна отримати відчутну економію. Проте аграрії хочуть отримати результат одразу, а не через роки, тому не всі альтернативні технології для них підходять. Смуговий обробіток уже з першого року показує суттєвий приріст урожайності й помітну економію на обробітку ґрунту.

Крім того, одразу можна помітити зниження залежності від опадів. Брак продуктивної вологи й несвоєчасність опадів суттєво впливають на результативність у рослинництві. Смугова технологія забезпечує гарантовані сходи й робить агровиробництво більш прогнозованим.

Смугова технологія гарантує дружні сходи і зменшує собівартість продукції

Для яких регіонів смуговий обробіток є найдоцільнішим?

— Насправді немає різниці, де застосовувати технологію смугового обробітку. В Україні Південь і Схід першими почали використовувати агрегати Mzuri, оскільки природно-кліматичні умови там спонукають до пошуку альтернативи. Однак нині смугову технологію успішно застосовують в усіх регіонах, оскільки й посуха, й надмірна зволоженість для агрегатів Mzuri не є проблемою. Навіть у несприятливих умовах вони здатні виконувати підготовку ґрунту і сівбу. Що означає посіяти в задані терміни без затримок — знає кожен агроном.

Які переваги смугового обробітку можна назвати найвагомішими?

— Насамперед — це збереження вологи завдяки рослинним решткам, що на поверхні ґрунту. Також відновлюється родючість ґрунтів, оскільки 2/3 поля є не обробленими. І що найцікавіше у теперішній час — це економіка. Якщо впродовж сезону витрати пального на гектар становлять 14–15 л, це у 2–4 рази менше, ніж за класичного обробітку. Також можна зменшити норму внесення мінеральних добрив, оскільки їх вносять локально, у рядок, і діють вони ефективніше. Загалом економія на гектарі може сягати 100 доларів, і це без урахування амортизації техніки й економії оплати праці внаслідок меншої кількості робітників, залучених на сівбі, як порівняти з традиційною технологією.

Які є підводні камені у впровадженні смугової технології? Де саме аграрії припускаються помилок?

— Як і в переважній більшості випадків причиною помилок є людський чинник. Однак слід розуміти, що смугова технологія Mzuri вимагає певного рівня розвитку господарства. Наприклад, якщо сіяти шосту репродукцію пшениці, не варто сподіватись на хороший урожай. Краще продати таке насіння як товарну пшеницю і замість нього купити якісне насіння й посіяти з меншою нормою. Схожа ситуація з добривами — дорожчі та якісні за меншої норми внаслідок особливості внесення безпосередньо під культуру допоможуть отримати кращий результат. Такий підхід гарантовано забезпечує дружні сходи й стабільне повноцінне живлення рослин. Також зменшуються витрати на логістику, скорочується час на завантаження. Отже, смугова технологія Mzuri є логічним продовженням технологічного розвитку підприємства, коли початковий етап пройдено і «дитячі» помилки виправлено.

Збереження вологи навіть в умовах посухи дає змогу стабільно вирощувати ріпак

Ураховуючи, що в кожному підприємстві умови відрізняються, спеціалісти Mzuri ретельно вивчають усі аспекти роботи й надають власні рекомендації щодо впровадження смугової технології. Цей процес нерідко триває й після початку експлуатації агрегатів Mzuri, що дає змогу уникати більшості помилок і отримувати хороші результати.

Що саме пропонує компанія Mzuri для переходу на смуговий обробіток?

— Усе починається зі збирання попередника — комбайн має якісно подрібнити рештки й розподілити їх по поверхні поля. Це є запорукою якісної сівби. Аби зменшити ризики й закрити вологу, Mzuri радить використовувати власну штригельну борону Rezult, яка розподіляє рослинні рештки, закриває вологу і частково провокує проростання падалиці. Перед сівбою бур’яни та падалицю знищують гліфосатом. Якщо комбайн не подрібнив рештки, слід обробити поле мульчером. Адже головне завдання пожнивних решток за технології Mzuri Pro-Til — це збереження й накопичення вологи, а отже, добрий урожай у майбутньому.

Розкажіть про особливості агрегатів MZURI PRO-TIL?

— Починаючи з 2020 року, було запроваджено нові опції до цих агрегатів, а саме — системи точного висіву, які реалізовано в приставці Exact. Таким чином, агрегати Mzuri стали універсальними й можуть сіяти всі без винятку культури. Це мрія агронома й інженера, коли один агрегат робить усі операції. Після того, як агрегати відпрацювали в Україні певний час, 2022 року виробник зміцнив раму, «пальці», посилив ступиці. Для 6-метрового агрегата став доступним бункер на 6,5 т, а для 3- і 4-метрових агрегатів замість 3,5-тонного бункера можна замовити більший — на 5,4 т, який розділено на чотири секції. Для кожної секції реалізовано окреме розподілення матеріалу, тож існує можливість вносити різні добрива, підсівати покривні культури тощо.

Для агрегатів Mzuri готується власне програмне забезпечення, яке дасть змогу відповідати «вуглецевому» стандарту Veera, передаючи у хмарне сховище результати роботи з координатами засіяних полів. Крім того, з’явиться можливість дистанційного налаштування агрегатів і роботи зі змінними нормами. Датчики температури й вологості ґрунту братимуть участь в автоматичному корегуванні глибини висіву й тиску на задні притискні колеса. У звітних картах фіксують усі дрібниці роботи. Аграрій має змогу проаналізувати цей етап і його вплив на результат і за потреби внести зміни наступного сезону.

Продуктивність 3-метрового агрегата становить 40–50 га/добу, 4-метровий здатен сіяти 60 га і більше, а для 6-метрового умовна норма — 80–100 га/добу. Агрегатування залежить від ґрунтів, вологості, культур і рельєфу. Для українських умов виробник рекомендує трактор потужністю 200+ к. с. для 3-метрового агрегата і 300-сильний трактор для 4-метрового агрегата. Щоб ефективно працювати з 6-метровим агрегатом, потрібен трактор на 400 «коней». Це забезпечить менші витрати пального і дасть потрібний запас потужності, щоб витримати задану глибину обробітку ґрунту в межах смуги.

Виробник дозволяє працювати агрегатами Mzuri на швидкості від 7 до 13 км/год. Ми радимо 10 км/год, але це не жорстка вказівка. Слід тільки пам’ятати, що для роботи з більшою або меншою швидкістю треба змінювати певні налаштування агрегата. Це не дасть вийти за межі встановлених параметрів по глибині обробітку й сівби, і бажаний результат буде отримано.

Володимир Василенко

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ