Агрономія

Нові гібриди кукурудзи компанії «Сингента» – курс на підвищення прибутковості

Нові гібриди кукурудзи компанії «Сингента» – курс на підвищення прибутковості

Одним з основних шляхів підвищення прибутковості вирощування кукурудзи, незважаючи на мінливість погодно-кліматичних факторів, є впровадження у виробництво нових гібридів, які дають змогу аграріям ефективніше використовувати наявні в них ресурси.

З кожним наступним роком зростає авторитет гібридів кукурудзи компанії «Сингента». Ці досягнення насамперед пояснюються високими показниками врожайності, швидкої вологовіддачі зерном і адаптивної здатності сучасних гібридів. Особлива увага у виборі
гібридів приділяється стабільності й стійкості до основних хвороб і несприятливих чинників, передусім посухи. Для нас важлива не теоретична максимальна врожайність гібрида, а реальні показники, отримані як у сприятливі, так і посушливі роки.

Незважаючи на досягнуті успіхи в селекції кукурудзи, «Сингента» продовжує працювати над покращенням генетичного потенціалу і щороку пропонує товаровиробникам нові конкурентоспроможні гібриди. Так, у 2019 році до Реєстру сортів рослин України внесено 5 нових високопродуктивних гібридів: СИ Пандорас (ФАО 250), СИ Імпульс (ФАО 280) і СИ Енермакс (ФАО 330), СИ Скорпіус (ФАО 290) і СИ Орфеус (ФАО 360). До речі, два останні гібриди належать до генетики «Артезіан». Далі — детальніша характеристика новинок.

СИ ПАНДОРАС ФАО 250 — ВИСОКА ВРОЖАЙНІСТЬ ЗЕРНА І СИЛОСУ

ГРУПА СТИГЛОСТІ: Середньоранній
ВИКОРИСТАННЯ: Зерно/силос
ТИП ЗЕРНА: Кременистоподібний
ТИП АДАПТИВНОСТІ: Середньопластичний

Характеристики:

  • Холодостійкість і високі показники стартового росту (це дає змогу висівати його в ранні строки, отримати високий ранній урожай та швидше звільнити поле для наступної культури).
  • Еректоїдний тип розміщення листків (зменшує конкуренцію рослин у посіві за світло та підвищує ефективність фотосинтезу).
  • Стійкий до прикореневого і стеблового вилягання (зменшення втрат зерна при механізованому збиранні).
  • Зерно придатне для переробки на крупу.
  • Рослини типу Stay Green забезпечують високу якість корму для тварин.
  • Висока натура зерна (підвищення ефективності використання площ складських приміщень для зберігання зерна).
  • Гібрид має високий потенціал урожайності.

Рекомендації з вирощування СИ Пандорас

Придатний для ранніх строків сівби і до «монокультури». Найкраще розкриває свій потенціал в умовах Полісся та Лісостепу України.

Наступна новинка — гібрид СИ Імпульс (ФАО 280) — є особливо цінною для галузі птахівництва. Унікальне поєднання харчових якостей корму (завдяки високому вмісту в зерні каротину та ксантофілу) для відгодівлі курей сприяє виробництву курячого яйця з покращеними якісними характеристиками і відповідним кольором жовтка без додавання пігментів до кормів. Далі — детальніше.

СИ ІМПУЛЬС ФАО 280 — НОВЕ СЛОВО У ВИРОБНИЦТВІ КУРЯЧОГО ЯЙЦЯ

ГРУПА СТИГЛОСТІ: Середньоранній
ВИКОРИСТАННЯ: Зерно
ТИП ЗЕРНА: Зубоподібний
ТИП АДАПТИВНОСТІ: Середньопластичний

Рекомендації з вирощування СИ Імпульс

Найкраще розкриває потенціал на родючих ґрунтах і високому агрофоні в зонах Полісся, Лісостепу та Північного Степу.

Рекомендовано оптимально ранні строки сівби (за температури +9…+12 °С на глибині загортання насіння) та для раннього збирання.

Не рекомендується використовувати високі норми гербіцидів групи сульфонілсечовин.

Гібрид СИ Імпульс має швидкий ріст на почату вегетації та добре реагує на високий агрофон, забезпечуючи добру окупність витрат на добрива і високий ранній урожай.

Здатність гібрида суттєво підвищувати врожайність на високому агрофоні, забезпечуючи високу окупність матеріально-грошових витрат, — цінна ознака, особливо для господарств інтенсивного типу. Тому їх також зацікавить новий гібрид СИ Енермакс (ФАО 330).

СИ ЕНЕРМАКС (ФАО 330) — ВИСОКА ВРОЖАЙНІСТЬ І СТРЕСОСТІЙКІСТЬ

ГРУПА СТИГЛОСТІ: Середньостиглий
ВИКОРИСТАННЯ: Зерно
ТИП ЗЕРНА: Зубоподібний
ТИП АДАПТИВНОСТІ: Інтенсивний

Характеристики:

  • Високі показники стартового росту (це дає змогу ефективніше використовувати доступну вологу на початкових фазах розвитку, отримати дружні й вирівняні сходи).
  • Еректоїдний тип розміщення листків (світло краще проникає в глибину такого агроценозу і врожай виявляється вищим порівняно з лигульними формами).
  • Добре адаптований для посушливих умов.
  • Зерно швидко віддає вологу під час дозрівання.
  • Стійкий до вилягання.

Рекомендації з вирощування СИ Енермакс

Придатний для сівби у ранні строки (за температури +6…+8 °С на глибині 6 см). Найкраще розкриває свій потенціал у вирощуванні за інтенсивною технологією.

Реєстр сортів рослин, придатних для поширення в Україні, у 2019 році поповнився ще двома гібридами (СИ Скорпіус і СИ Орфеус) елітної генетики «Артезіан». Такі гібриди, як СИ Феномен, СИ Фортаго, СИ Чорінтос та СИ Зефір уже здобули визнання українських аграріїв, адже переваги бренда Artesian™ очевидні. Гібриди цього бренда характеризуються покращеною посухостійкістю, чудовою натурою зерна і врожайністю, швидкою вологовіддачею.

Генетичні особливості дозволяють у не загущених посівах формувати два господарсько-придатні качани, а еректоїдний тип листя підвищує коефіцієнт фотосинтезу у першій половині вегетації. Це дозволяє краще сформувати кореневу систему, листково-стеблову масу і закласти міцну основу для формування качана.

СИ СКОРПІУС ФАО 290 — ВИСОКИЙ РІВЕНЬ УРОЖАЙНОСТІ ЗА СТРЕСОВИХ УМОВ

ГРУПА СТИГЛОСТІ: Середньоранній
ВИКОРИСТАННЯ: Зерно
ТИП ЗЕРНА: Зубоподібний
ТИП АДАПТИВНОСТІ: Високоадаптивний («Артезіан»)

Гібрид має низку цінних господарських ознак:

  • холодостійкий;
  • швидкий ріст на початку вегетації;
  • високий рівень посухостійкості (порівняно краще розкриває потенціал урожайності в умовах посухи);
  • швидка вологовіддача зерном під час дозрівання;
  • високий потенціал і стабільність урожайності (крупний багаторядний качан, стержень тонкий).

Рекомендації з вирощування СИ Скорпіус

Придатний для сівби у ранні строки (за температури +6…+8 °С на глибині загортання насіння). Рекомендований для вирощування в зонах Полісся, Лісостепу і Північного Степу та для раннього збирання.

СИ ОРФЕУС ФАО 360 — ВИСОКОПРОДУКТИВНИЙ ГІБРИД ЗІ СТАБІЛЬНОЮ ВРОЖАЙНІСТЮ

ГРУПА СТИГЛОСТІ: Середньостиглий
ВИКОРИСТАННЯ: Зерно
ТИП ЗЕРНА: Зубоподібний
ТИП АДАПТИВНОСТІ: Високоадаптивний («Артезіан»)

Характеристики:

  • Добре адаптований для посушливих умов.
  • Має швидку вологовіддачу зерном під час дозрівання.
  • Характеризується еректоїдним типом розміщення листків.
  • Характеризується потужною кореневою системою та міцним стеблом (стійкий до вилягання і ламкості стебла).
  • Має високий потенціал урожайності.

Рекомендації з вирощування СИ Орфеус

Придатний для вирощування за мінімального обробітку ґрунту. Рекомендовано оптимально ранні строки сівби (за температури +9…+12 °С на глибині загортання насіння).

Визнанню придатності кожного з нових гібридів кукурудзи в Україні передувала титанічна праця науковців із вивчення його адаптивності до кліматичних особливостей різних зон, пов’язаних переважно з фотоперіодичною реакцією, холодостійкістю, стійкістю до посухи. Завдяки значним успіхам у створенні гібридів кукурудзи, адаптованих до таких стресових чинників, сьогодні компанія «Сингента» пропонує ефективний шлях підвищення рівня врожайності й рентабельності вирощування цієї культури.

Ігор Ковальчук, канд. с.-г. наук, доцент, менеджер з технічної підтримки насіння кукурудзи та зернових культур, компанія «Сингента»

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ