Агромаркет

У режимі реального часу

У режимі реального часу

Коли ринок дізнався про IT-продукт Групи компаній «Агропросперіс», одразу ж з’явилися охочі його придбати.   

ІТ-інфраструктура «Агропросперіс» усі ці роки розвивається разом із бізнесом Групи. З 2014-го ми почали вибудовувати ланцюжок доданої вартості для малих і середніх агровиробників, тож у бізнесу з’явилися нові завдання. Аби їх реалізувати, ми вводимо в експлуатацію нове обладнання та розробляємо спеціалізовані програмні продукти, зокрема, для команд із закупівель і продажу — АП Тендер, АП Трейдинг, власну CRM-систему. Щоби забезпечити безперебійну взаємодію між компаніями Групи та з клієнтами, ми налаштували роботу двох серверних майданчиків за межами України з високим рівнем стійкості.  

 

Про стратегічні цілі й пріоритети IТ 

В «Агропросперіс» уже тривалий час діє програма участі в прибутку, що передбачає отримання працівниками відсотка від прибутку компанії, і партнерська програма, в рамках якої працівники можуть інвестувати власні кошти в розвиток компанії й отримати додатковий прибуток залежно від фінансових результатів за підсумками року. Таким чином, усі працівники Групи мотивовані працювати так, аби її бізнес отримував найвищий фінансовий результат. 

Що ж до KPI’s наших ITфахівців, то їх ми з командою протягом двох років розглядали й розраховували на конкретних прикладах впливу на бізнес — і, врешті, оцифровували цей вплив у грошах. Наприклад, наскільки важлива бездоганна робота програмного забезпечення, яке забезпечує приймання та відвантаження зерна на елеваторах, і у яку копійку влетить можливий простій унаслідок збою. Ось так крок за кроком у кожного працівника ІТ-відділу сформувалося чітке розуміння свого внеску й орієнтованість на результати бізнесу. 

Про технології, що змінюють АПК 

На мою думку, АПК змінюють ті інновації, що були із самого початку орієнтовані на те, щоби дати бізнесу фінансовий результат через скорочення постійних витрат і підвищення ефективності роботи фахівців на місцях. У запроваджених нами розробках це вдається завдяки раціональнішому використанню ресурсів, оптимізації штату через автоматизацію процесів контролю й обліку, оптимальну організацію праці та документообігу, підвищення швидкості прийняття управлінських рішень. І це ми можемо з упевненістю сказати про всі запроваджені Групою ІТ-продукти. Наприклад, система «Віалон» дозволяє з централізованого диспетчерського центру в режимі реального часу цілодобово контролювати всю сільгосптехніку — кілометраж, використання пального, швидкість проведення технологічних операцій (культивація, сівба, внесення добрив, обробіток ЗЗР, збір урожаю), і це має неабияке значення для отримання фінансових результатів. Також завдяки «Віалону» ми ведемо посекундну тарифікацію роботи механізаторів і виносимо ці дані на плазми в рейтинги по кожному АПЗ. Як показують результати запровадження, це підвищило мотивацію й відповідальність механізаторів — 99% техоперацій здійснюються з дотриманням швидкісних режимів. 

Про власні програмні продукти 

Вісімдесят відсотків програмного забезпечення ми розробили самі виходячи з потреб бізнесу. Наприклад, у нашій централізованій 1С8 запроваджено карти рентабельності полів із повною історією виробництва й внесення ТМЦ за роками, рейтинги фахівців виробничого ядра за KPI’s, сюди ж у режимі реального часу надходять дані про польові роботи з AP Agronomist. Цей ІТ-інструмент ми розробили для бізнесу 2015 року. Він суттєво спростив і стандартизував завдання агронома, завдяки чому ефективність роботи зросла в кілька разів. Через AP Agronomist одразу з планшета кожен агроном бачить залишки ТМЦ, переміщує їх і контролює списання, фіксує проведені технологічні операції, кількість унесених добрив і ЗЗР, дані про механізаторів, що працювали на цьому полі. Програма допомагає планувати польові роботи, сама визначає перелік необхідних операцій, а також техніки й агрегатів з урахуванням їх доступності в цей день. Завдяки актуальності й узгодженості списків полів, ТМЦ, техніки й працівників агроном працює точніше та швидше. Застосовуючи аналітику в AP Agronomist, агроном легко порівнює поточні показники з даними попередніх періодів, а також із запланованими й показникам інших компаній Групи. Власне, це не лише швидкий доступ до всієї історії поля та збережені фото стану посівів, а й можливість бачити врожайність, точку беззбитковості, грамотно планувати технологічні операції. Просто, системно і в електронному вигляді! 

У грудні 2018 року завершено впровадження повного комплексного ІТ-рішення для сторонньої компанії (AP Agronomist, AP Field, AP Storage, AP Rating TV, AP Tender). У компанії з’явилося єдине вікно для малих фермерів, де вони можуть отримати всі ІТрішення агробізнесу. 

Про купівлю наших інновацій 

Ідея продавати свій IT-продукт прийшла тоді, коли про успішно запроваджену нами розробку дізналися на ринку. Ми розпочали перемовини з потенційними покупцями AP Agronomist і вже уклали кілька угод. З труднощів можу виокремити приймання продукту замовником — коли запитання й пропозиції виникають як у керівництва, так і в безпосередніх користувачів. Тому суттєвого значення набуває консультування та підтримка партнерів. Наші поради й рекомендації базуються на власній практиці та сформовані в постійному діалозі з 200 агрономами і профільними фахівцями Групи. Нині «Агропросперіс» об’єднує 50 Агропросперіс-заводів, які ведуть виробництво на 400 тис. гектарів, а також 12 елеваторів у 14 областях України. 

Щорічно ми фінансуємо виробництво й експорт понад 3 млн тонн агропродукції у 33 країни світу. Головним інвестором «Агропросперіс» є NCH Capital (США). Ця компанія з 1993 року сформувала 25 фондів, призначених для відкриття доступу до фінансів національним ринкам країн, що розвиваються. 

 
 
 

Павло Мандренко,

IТ-директор Групи компаній «Агропросперіс»

газета “АгроМаркет”, квітень 2019 року

 

Усі авторські права на інформацію розміщену у газеті “АгроМаркет” та інтернет-сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа». 

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ