Техніка

Культиватори Steketee обладнані власною системою розпізнавання бур’янів і культурних рослин

Точно по міжряддю

Точно по міжряддю

Глобальний тренд переходу до органічного землеробства змушує виробників шукати рішення, що здатні замінити «хімію». Компанія Lemken позбулася проблеми дуже швидко — придбала виробника міжрядних культиваторів Steketee з власною системою інтелектуального розпізнавання бур’янів і культурних рослин.

Технологічність вирішує

Якщо з хворобами та шкідниками боротися без хімічних препаратів досить важко, знищення бур’янів можливе кількома різними способами. І найпростіший варіант — це механічний. Міжрядну обробку застосовували ще до винаходу гербіцидів, і вона була взагалі єдиним способом позбавитися від небажаної рослинності. Тепер у країнах Європи значно збільшився попит саме на знаряддя для механічної боротьби з бур’янами, бо населення хоче споживати екологічно чисту їжу.

Нідерландська компанія Machinefabriek Steketee B.V. спеціалізується на виробництві широкого ряду обладнання, часто йде назустріч клієнтам і виготовляє ексклюзивні машини. Однак не це стало причиною придбання компанії відомим німецьким брендом LEMKEN. Головним чинником, що зацікавив покупця, стала наявність системи розпізнавання бур’янів, до якої входять комп’ютер, програмне забезпечення та камера (все власної розробки). В чому ж цінність цього обладнання?

На ринку присутні інші виробники камер, що здатні розпізнавати рядки. Однак вони не розрізняють бур’ян і культурні рослини й можуть «бачити» тільки рядки. Компанія Steketee зробила свою камеру значно «розумнішою» — вона може адаптуватися до конкретних умов поля, сприймати різні відтінки культурних рослин і відрізняти її від бур’янів. Завдяки цьому агрегат може заїхати в поле, поверхня якого практично на 100% закрита рослинністю, і все одно розрізнити рядки культурних рослин від бур’яну.

Висока чутливість камери та можливість працювати з великою кількістю відтінків забезпечили можливість працювати із міжряддям 12,5 см. Тобто міжрядна обробка можлива не лише по просапних культурах, а й по зернових! Для кожної культури є свої налаштування, які можна коригувати в ручному режимі, але потім, у процесі роботи, комп’ютер за допомогою адаптивного програмного комплексу ще краще підлаштовує чутливість сприйняття кольорів і покращує здатність розрізняти різні рослини. Система адаптується дуже швидко: можна переходити із салату до соняшнику, і практично через кілька десятків метрів агрегат працюватиме максимально точно. Завдання оператора полягає в тому, щоб задати базовий колір культурної рослини (ця інформація є в інструкції з експлуатації), а також налаштувати швидкість реагування на зміни в розташуванні рослин у рядку.

Розпізнати й скерувати

Залежно від ширини захвату агрегат може бути розділений на кілька секцій, кожна з яких має власну систему підрулювання. Хоча все залежить від того, якою сівалкою виконували висів. Наприклад, якщо 12-рядний культиватор працює після 12-рядної сівалки, немає сенсу розділяти його на окремі секції. Якщо сівалка зміщувалася вбік, то всі рядки зміщувалися паралельно, і всі робочі органи культиватора мають повторювати це змішання. Однак якщо 12-рядний культиватор працює, скажімо, після 6-рядної або 4-рядної сівалки, найкраще розділити його на окремі секції. Щоправда, це вартує чималих грошей — кожна окрема система підрулювання з гідравлікою та камерою коштує 20 тис. євро. Тому в кожному випадку потрібно підраховувати, що дешевше — підігнати ширину захвату сівалки під культиватор чи купувати додаткові системи підрулювання.

Щоб приєднати культиватор до трактора, в кабіну треба встановити монітор, що керує процесом. Для більшої зручності також можливо встановлення джойстика — в певних умовах ручне керування виявляється найефективнішим. Прикладом можуть слугувати ділянки, де рослини ще не зійшли або зійшли надто зріджено, і комп’ютер не може визначити розташування рядка. А оператор бачить слід маркера й може визначити траєкторію. В цих випадках джойстик за 300 євро позбавить проблеми й надасть можливість підправляти агрегат.

Вимкнення секцій пропонується як додаткова опція, що працює як у ручному, так і в автоматичному режимах, за даними, що надходять із камер. Секції можуть підійматись за допомогою гідроприводу (підходить для автоматичної роботи), а також вручну, коли обробляються обсіви, і необхідно частину секцій підійняти. Другий варіант дешевший, але з ним працювати в автоматичному режимі досить складно — оператору доведеться щоразу виходити з кабіни, щоб підіймати або опускати секції.

У міжрядді та в рядку

Міжрядний обробіток дозволяє знищувати до 90% бур’янів. Це досить приємна цифра, але все ж слід розуміти, що в самому рядку залишається 10% бур’яну, який активно конкурує з культурними рослинами саме через свою близькість до них. Для цього було розроблено машину, на якій над кожним рядком установлено окрему камеру. Камера розпізнає культурні рослини та бур’яни, й останні знищуються за допомогою спеціального ножа з пневматичним приводом. Також агрегат може удобрювати кожну рослину індивідуально. В міжрядді агрегат знищує бур’яни механічно за допомогою звичайних робочих органів. Швидкість руху такого агрегата дещо нижча й становить 4–5 км/год. Поки що така машина працює в овочівницьких господарствах, але невдовзі з’явиться можливість обробляти кукурудзу, соняшник й інші культури.

Компанія LEMKEN не зупиняється на використанні технології розпізнавання бур’янів тільки на культиваторах. Нині триває активна робота з впровадження технології в самохідні та причіпні обприскувачі. Це дасть можливість знищувати небажані рослини індивідуально, з меншими витратами та стресом для культурних рослин від дії гербіцидів.

Зручно та функціонально

Кожен фермер залежно від умов, культур і завдань може оснащувати культиватор найрізноманітнішими робочими органами з будь-якою шириною міжрядь. Це можуть бути плоскі лапи (по три штуки на міжряддя 70 см), які тільки підрізають, не розпушуючи ґрунт, або, наприклад, 5-лапові секції на пружинній стійці, які крім підрізання ще й розпушують ґрунт. Взагалі є десятки варіантів робочих органів, тому кожен зможе підібрати найзручніші та найефективніші. Разом із системою підрулювання використовується навігація, а також можливе одночасне внесення добрив і ЗЗР.

Якщо порівнювати роботу міжрядного культиватора Steketee з іншими, за продуктивністю, можливо, ніякої різниці не помітно. Він може працювати на швидкості до 15 км/год, і система підрулювання встигає реагувати на зміни траєкторії. Але якість роботи, точність до 2 см, — а на такій швидкості це зовсім не мало, — виводить агрегати в лідери у своєму сегменті.

Владислав Волошин

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ