Техніка

Удосконалена технологія сівби зернових і технічних культур із вузьким міжряддям оптимізує витрати й підвищує ефективність вирощуванн

Точність для зернових

Точність для зернових

Удосконалена технологія сівби зернових і технічних культур із вузьким міжряддям оптимізує витрати й підвищує ефективність вирощування.

Досить складно уявити відповідальнішу операцію як сівба. Очевидно, що помилок тут припускатись не можна, і, крім того, якість процесу також сильно впливає на результат. За останні 10 років технології сівби значно просунулись, і тепер деякі виробники впроваджують найновіші рішення в зернових сівалках. Прикладом переходу на вищий рівень досконалості може слугувати новий посівний комплекс Cirrus 9004-2С Grand від Amazone.

Для більшої продуктивності

Одним з «акцентів» агрегата Cirrus 9004-2С Grand є висока продуктивність. На сьогодні потреба у швидких машинах є вимогою часу: зменшення часового вікна з оптимальними умовами для сівби змушує аграріїв виконувати цю операцію якомога оперативніше. Крім того, брак механізаторів змушує навіть малих фермерів купувати широкозахватні знаряддя.

Посівний комплекс Cirrus 9004-2С Grand із шириною захвату 9 м, міжряддям 16,6 см і максимальною робочою швидкістю 16 км/год сіє не просто швидко, а й суміщає кілька операцій: підготовку ґрунту, внесення добрив і сівбу.

На продуктивність також впливає технологічність процесу. Аби зменшити час на завантаження насіння й добрив виробник максимально збільшив розмір бункера (до 5,750 л). Бункер розділено в пропорціях 60 : 40, але за потреби можна обидві частини заповнювати одним матеріалом. Розподілення забезпечує напірна система з високопродуктивною магістраллю подачі. З робочої швидкості 15 км/год вона здатна вносити від 1,5 до 400 кг/га. Калібрування дозувального апарата виконується за допомогою ваг і простого термінала TwinTerminal, установленого безпосередньо на сівалці. Стандартні дозувальні котушки підходять для переважної більшості насіння, але за потреби можна встановити спеціальні котушки для кукурудзи або технічних культур. Заміну можна виконувати без розвантаження бункера. Великий діаметр котушок зумовлює низьку обертальну швидкість, тому насіння за будь-яких умов не пошкоджується. Слід додати, що комплекс оснащено ефективною турбіною з малим споживанням енергії, що зменшує вимоги до продуктивності гідросистеми трактора.

Завантажувати насіння й добрива можна телескопічними навантажувачами. Навіть якщо в господарстві є тільки маленький навантажувач, це не становить проблеми: можна скласти одну секцію, щоб забезпечити достатньо місця для під’їзду навантажувача впритул до бункера.

Просто й гнучко

Аби не створювати окремих систем розподілення для насіння й добрив у посівному комплексі Cirrus 9004-2С Grand, реалізовано принцип одночасного висіву. Технологія Single-Shoot передбачає розміщення всіх матеріалів в одній борозні на одному рівні.

Розподільчу головку оснащено системою вимкнення окремих рядків, що дає змогу економити насіння і добрива, а в зонах перекриттів щільність рослин перебуває в оптимальних межах. Загалом це збільшує ефективність кожного поля. Практичні випробування показали, що частка перекриттів знизилась до 1% площ. Також за допомогою ISOBUS-термінала є можливість закладати технологічні колії різної ширини, симетричні й асиметричні. До того ж не потрібно щось робити із системою висіву фізично — усі параметри встановлюються з кабіни трактора. Коли доводиться працювати не на всю ширину захвату, а тільки на кілька рядків, швидкість обертання дозувальних пристроїв зменшується. Рух повітря трубками не припиняється, і внаслідок цього тиск у магістралі є незмінним. У розподільчій головці завжди є достатня кількість посівного матеріалу, який висівається одразу після опускання сошників.

Контроль параметрів

Глибина сівби є одним із базових параметрів, і тут його контролюють за допомогою електрогідравлічного приводу. Оператору достатньо встановити потрібну цифру на терміналі. Те саме стосується й притискного зусилля — воно може становити до 100 кг на сошник. Навіть коли агрегат проходить по нерівностях, система автоматично змінює притискне зусилля, щоб витримувати задану глибину сівби. Дводискова конструкція й великий діаметр дисків дає змогу працювати плавно в будь-яких умовах.

Створення ідеальної борозни

Дворядна дискова секція розпушує ґрунт, створюючи потрібну дрібнокомкувату структуру. Залежно від умов роботи виробник пропонує диски діаметром 460 мм із мілкими або глибокими вирізами. Глибина налаштовується дистанційно, з кабіни трактора. Таким чином оператор може оперативно реагувати на зміни умов у полі і встановлювати потрібні параметри на ходу. Кожна пара дисків має індивідуальну підвіску, що забезпечує оптимальне копіювання поверхні поля. Для захисту від перевантажень слугують інтегровані гумові демпфери.

Коли насіння потрапляє у «комфортні» умови, проростання відбувається в найкоротший час, і молоді рослини отримують хороший старт. Це спонукало інженерів компанії Amazone розробити шини Matrix, які виконують посмугове зворотне ущільнення тільки в місцях, де розміщуватиметься посівний матеріал. Сусідні зони ущільнюються менш інтенсивно, щоб не погіршувати газообмін і не перешкоджати проникненню дощової вологи.

На розворотах і в клинах

З кожним роком дедалі більше паїв виділяють на масивах, і конфігурація полів суттєво ускладнюється. Аграріям доводиться обробляти такі клаптики, до яких іноді й доїхати складно. З посівним комплексом Cirrus 9004-2С Grand така робота не є проблемою. Передній і задній ряди ущільнювальних коліс забезпечують хорошу маневровість завдяки індивідуальній підвісці кожного колеса. Тобто коли доводиться розвертатись «на місці», одна частина коліс може обертатись в один бік, друга частина — в інший. Також не потрібні додаткові зусилля з боку трактора. Навантаження на раму є мінімальними, відсутнє зміщення верхнього шару ґрунту.

Під час руху дорогами загального користування агрегат спирається тільки на чотири колеса. Це зменшує зношення і робить переміщення машини стабільнішим і більш прогнозованим. Максимальна швидкість руху — 40 км/год.

Владислав Олійник

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ