Техніка

Технологія MZURI Pro-Til стає об’єктивною реальністю прогресивної агроспільноти

Справжня цінність

Справжня цінність

Технологія ощадливого землеробства MZURI Pro-Til, яку вже сім років застосовує на своїх полях господарство «Паросток» з Галичини, стає об’єктивною реальністю прогресивної агроспільноти.  

З чого починається кожна історія успіху? Часом точкою відліку стають життєві обставини, часом — зобов’язання перед сім’єю, часом — амбіції чи інтерес. З роками емоційні подробиці плавно переростають у ділові показники та безперервний цикл виробничих процесів. Утім, коли фінансовий баланс твоєї справи залежить ще й від балансу екосистеми, у «вищій математиці» бізнесу завжди знаходиться ніша для інноваційного пошуку. 

В цьому на власному досвіді вже понад два десятиліття переконується Євген Шкабар, керівник агропідприємства «Паросток» із села Шманьківці Чортківського району на Тернопіллі.  На шляху до кращої економіки 

Відтоді, як у 2000-му новостворене господарство почало обробляти 100 га ріллі, земельний банк «Паростка» виріс у 17 разів, у колективі в рази побільшало працівників, а життєпис агрокомпанії збагатився багатьма яскравими сторінками — з новими технологіями, непростими конкурентними викликами і виграшними стратегіями. 

Олександр Ярошенко та Євген Шкабар

Щороку Євген Михайлович відвідує фахові конференції та виставки, приглядаючись до інноваційних рішень. Визначившись із найперспективнішими, привозить їх у господарство, а далі розпочинаються польові дослідження. Ті, що показали найкращі результати, «Паросток» згодом застосовує у сільгоспвиробництві. 

— Я сам вникаю в усі процеси і намагаюся довести їх до логічного завершення, — пояснює господар, зауважуючи, що здебільшого така діяльність займає багато часу і сил. Утім, коли врешті отримуєш результат, яким справді пишаєшся, — це додає наснаги. Тож у пізнанні й наполегливій праці господар вбачає реальний шлях до кращої економіки. 

Покладаючись на власний досвід та дієві інноваційні рішення, Євген Шкабар сформував чітку світоглядну парадигму господарювання. Дотримуючись класичної сівозміни, вирощує пшеницю, ячмінь кукурудзу, соняшник, ріпак, цукровий буряк, горох, сою. Крім того, він одним із перших в Україні — ще сім років тому — застосував у сільгоспвиробництві ощадну технологію смугового землеробства MZURI Pro-Til. 

— Я тоді вивчав різні моделі сівалок і приглядався до новітніх технологій, — пригадує Євген Михайлович, — і MZURI мені сподобалася концепційно: менші затрати, краща екологія, збереження довкілля — загалом дуже багато плюсів, зокрема й економічних… 

Рівних MZURI в технології немає 

Про унікальну машину, яка за один прохід полем розпушує вузькі смуги ґрунту (12 см), висіває в ці рядки насіння і вносить під кожну насінину мінеральні добрива, а широкі міжряддя залишає необробленими, йшлося в якомусь аграрному журналі. Стаття була присвячена фермерові з центральної України, котрий вже господарює за смуговою технологією і дуже задоволений результатами — передусім можливістю оптимізувати собівартість виробництва і підвищити таким чином його прибутковість. Як розповідалося в тій історії, конструкція MZURI Pro-Til гарантує цілу низку агрономічних ефектів і, завдяки своїй мультизадачності, може замінити цілий технопарк. 

Отож зацікавившись, Євген Шкабар вирішив і собі придбати таку машину. Знайшов контакти президента групи компаній Agro Land Марека Ружняка із Польщі, котрий на той час репрезентував бренд MZURI українському ринку. Зателефонував. Дуже стало у пригоді знання польської. З тієї телефонної розмови, що була не тільки пізнавальною, а й конструктивною, почалася нова ера в життєписі «Паростка». За якийсь час на його полях сусіди могли бачити чудернацьку помаранчеву машину, що ззовні дуже відрізнялася від звичних оку сівалок. 

— Люди спочатку дещо дивувалися її вигляду, — розповідає Євген Михайлович, — сівалка масивна, не широкозахватна, має чітко визначену продуктивність. Але, з другого боку, вона одразу стільки операцій робить за один прохід! І рівних їй у цій технології немає. Я їздив дивитися на запуск сівалки іншого бренду, що теж працює за смуговою технологією. Але тільки пересвідчився, що пальма першості таки належить MZURI. У цих машинах усе дуже добре продумано, і концепція надзвичайно потужна. 

Завдяки правильній системі 

У «Паростку» давно адаптувалися до особливостей сівби із MZURI Pro-Til і вже на другий рік роботи за цією технологією отримали відчутну економію пального — в рази! Так само пересвідчилися і в інших обіцяних агрономічних ефектах. Хоча, як кажуть, на початках добряче експериментували, підлаштовуючи можливості агрегата під свої потреби. 

MZURI Pro-Til настільки універсальна, що може працювати безпосередньо по стерні за мінімальної культивації або навіть без неї. Щоб посіяти ріпак, не потрібно чекати опадів і прибирати з поля стерню культури попередника.Та оскільки посівам «Паростка» дуже дошкуляють миші, господарство таки вимушене додатково обробляти поле. Тож виходить такий собі мікс одразу кількох агротехнологічних підходів. Утім, як зауважує Євген Михайлович, альтернативи cмуговому землеробству в наших нестабільних реаліях годі й шукати. Особливо — коли в регіоні є проблеми з вологою. 

Система глибокорозпушування у машинах MZURI сконструйована таким чином, щоб забезпечити доступ вологи з нижнього горизонту в зону проростання насіння. Це дає рослині переваги на старті і сприяє формуванню міцної кореневої системи. Належне живлення забезпечують добрива, рівномірно розподілені по всій глибині обробітку, а збережена у міжряддях капілярна сітка сприяє доступності ґрунтової вологи для живлення рослин упродовж усього періоду вегетації. Крім того, мульча, що залишається в міжряддях на полі, знижує випаровування цінної вологи, захищає посіви від впливу прямих сонячних променів і сприяє рівномірному розподілу тепла. Це також запобігає надмірному зволоженню і закисанню ґрунту в періоди затяжних і зливових дощів. 

Як каже Євген Шкабар, за роки застосування технології MZURI Pro-Til екосистема полів «Паростка» суттєво поліпшилася. Збільшилася популяція дощових червів, а це ж додатково і гумус, і мікроелементи, і структура поля. Та й урожайність завдяки цьому останніми роками відчутно зросла: в середньому до 4,8 т ріпаку на круг порівняно з 3,5 за традиційною технологією. Звісно ж, має значення вибір вдалого гібрида. Щоправда, максимально розкрити його потенціал, як переконаний пан Євген, можна тільки завдяки правильній системі землеробства. 

Вагомі аргументи народжуються в полі 

За ті сім сезонів, відколи господарство зі Шманьківців запроваджує на своїх полях інноваційну смугову технологію, навколо ідей ощадливого землеробства на українських теренах об’єдналося вже чимало небайдужих аграріїв. Щосезону їх стає дедалі більше. 

Як розповідає директор «Паростка», до них у Шманьківці приїжджає чимало охочих ближче познайомитися з MZURI ProTil. Фермери порівнюють, оцінюють, радяться, розпитують щодо практичного застосування. Багатьом кортить побачити техніку в роботі, тож пан Євген виводить свою MZURI і на поля інших господарств. 

— Отцю Роману, що має трошки землі в селі Переволока Бучацького району, навіть розторопшу сіяв. Екзотична для наших країв культура, але машина впоралася з нею чудово, — розповідає Євген Михайлович. — А щоб порівняти ефективність технологій, посіяв торік сусідові, котрий користується сівалкою іншого бренду, 100 га ріпаку. На той момент його посіви вже зійшли. Але сходи з посіву MZURI дуже швидко їх наздогнали… 

Наразі остаточні результати сезону підбиватимуть уже після жнив. Та побаченого під час отого демопосіву було досить, щоб цьогоріч і сусід придбав собі MZURI. Як то кажуть, вагомі аргументи народжуються в полі. 

Ось так, крок за кроком, ініціатива «Паростка» стає об’єктивною світоглядною реальністю прогресивної української агро спільноти. Прикро лише, що держава не стимулює використання технологій, які дають можливість дбати про екологію. На відміну від закордонних фермерів, українці не мають дотацій, які в Європі видають за впровадження відповідних інновацій. І все ж, покладаючись на здоровий глузд і власні сили, землероби переймаються тим, що вважають справжньою цінністю. Для когось вона вже завтра стане початком історії успіху, а когось приведе до нових вершин у майбутньому — час покаже. 

Як наголошує Олександр Ярошенко, директор ТОВ «Мзурі Тех», що є офіційним дилером MZURI в Україні та входить до складу B.T.A. Group, кожне поле, кожен метр ріллі — це індивідуальний проєкт, який потребує до себе індивідуального підходу. Втім, без сумніву розумні рішення смугового ґрунтообробітку MZURI Pro-Til здатні суттєво поліпшити екосистему поля й оптимізувати собівартість агровиробництва. І з кожним поколінням агрегати MZURI стають ще продуктивнішими та ефективнішими. 

Джерело:
AgroTimes
Поділитись:
Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ