Техніка

Техніка для висаджування розсади овочів на замульчоване органічними речовинами поле

Техніка для замульчованого ґрунту

Українські фермери звикли садити розсаду овочевих культур на вільний від бур’янів, ідеально чистий ґрунт. В останні роки популярності набуло висаджування на чорну мульчувальну плівку з одночасним формуванням гряди. Окрім цих двох варіантів, у світі фермери практикують висаджування розсади овочів на поле, замульчоване органічними речовинами. Для цього створені спеціальні машини.  

У РЯДКУ АБО СУЦІЛЬНО 

Переваг в органічної мульчі доволі багато. Вона захищає ґрунт від перегріву і проникнення згубного для мікрофлори ультрафіолету, а головне — сприяє утворенню органіки. Накривання поверхні ґрунту свіжими органічними речовинами активізує інтенсивне утворення вугільної (карбонатної) та органічних кислот, що переводять в доступні форми для рослин наявний у ґрунті мінеральний фосфор і калій. 

Особливо широко технології мульчування використовуються в органічному овочівництві, де обмежене застосування гербіцидів для боротьби з бур’янами та мінеральних добрив. 

Більш звичним для фермерів є мульчування рядів рослин чорною плівкою. Про машини для висаджування розсади на чорну мульчувальну плівку й грядоутворювачі «Плантатор» писав у попередньому номері (№2/2021). Цього разу мова піде про висаджування рослин на поля, замульчовані органічними рештками. Порівняно із заорюванням і дискуванням сидератів ця технологія має свої переваги, хоча й потребує ретельного підбору культур у сівозміні (щоб уникнути алелопатії). 

Нині набувають популярності такі технології суцільного мульчування ґрунту: insitu-mulch (мульчування на місці), transfer-mulch (перенесення мульчі) та kombi-mulch (комбінування двох перших технологій). 

Реалізація технологій суцільного мульчування доволі непроста. Так, для створення 2-сантиметрового шару пухкої мульчі потрібно внести близько 200 м3/га органічної речовини. Це особливо ефективно при підзимніх посівах овочевих культур, оскільки покращує умови перезимівлі насіння і перешкоджає утворенню ґрунтової кірки, а також за технологій вирощування органічної продукції. В овочівництві й баштанництві суцільне мульчування застосовують рідко, частіше обмежуються мульчуванням рядів (про що ми писали в попередньому номері). 

INSITU-MULCH 

Технологія insitu-mulch (дослівний переклад — мульчування на місці) ґрунтується на використанні сидеральних культур, вирощених на полі, де буде посіяна основна культура. Однією з передумов впровадження технології insitu-mulch є забезпечення глибокого структурованого шару ґрунту, тому в процесі підготовки ґрунту для сівби насіння сидератів проводять глибоке безполицеве розпушення за допомогою чизелів або глибокорозпушувачів. Перед сівбою насіння або перед садінням розсади ґрунт не обробляють, оскільки коренева система рослин сидератів створює сприятливі ґрунтові умови для росту і розвитку овочевих культур. Перед сівбою сидератів також знищують бур’яни, передусім багаторічні. 

Для подрібнення сидеральних культур застосовують два види технічних засобів: машини з активним приводом робочих органів — мульчатори із вертикальним та горизонтальним розташуванням подрібнювальних робочих органів і котки-подрібнювачі рослинних решток. 

Способи агрегатування котка із шевронним розміщенням пластин: а — із задньою навіскою; б — комбінований машинно-тракторний агрегат

Є тенденція до зменшення використання мульчаторів, які подрібнюють сидерати, оскільки це створює кілька проблем. По-перше, подрібнена покривна культура швидко висихає, її маса зменшується, на полі утворюються непокриті мульчею ділянки, на яких відбувається ріст бур’янів. По-друге, коли стебла відрізаються від коріння, вони можуть затягуватися робочими органами та забивати їх. Ще однією проблемою, яка може виникнути під час подрібнення, є нерівномірність розподілення мульчі на площі поля. 

Фермери віддають перевагу прикочуванню і пошкодженню стебел покривних культур, не відриваючи їх від коріння. Для виконання цієї технологічної операції застосовують барабани з тупими лопатками, спосіб кріплення до котків нагадує шевронний малюнок. Під час виконання технологічного процесу тупі ножі стискають стовбур, не розрізаючи його. Барабан має криволінійні тупі лопатки, які укладають покривні рослини в один бік та обтискають їх стебла. Комбінація цих двох дій знищує рослини та перетворює їх на густий мульчувальний шар, який довго всихає і заважає росту бур’янів. Лопатки, розміщені за шаблоном Chevron, мають чотири точки тиску, які забезпечують правильний розподіл ваги для обтискання рослин покривної культури, не розпушуючи поверхневий шар ґрунту. 

Котки для зминання і пошкодження покривних культур можуть навішуватися на фронтальну і задню навіску енергозасобу. За умови навішування котків на фронтальну навіску є можливість агрегатування із задньою навіскою посівних машин, що дозволяє поєднати операції пошкодження покривних культур та сівби або садіння. 

СІВАЛКИ ДЛЯ ЗАМУЛЬЧОВАНИХ ПОЛІВ 

Для сівби насіння на полях, де застосовується технологія мульчування insitu-mulch, використовуються сівалки, висівні модулі яких оснащуються зірочковими відгортачами (очисниками ряду), дисковими ножами для різання рослинних решток і нарізання канавки для борозенки та іншими спеціальними механізмами. 

Сівалка для сівби насіння на замульчованих полях: а — висівний модуль; б — сівалка в роботі

Висівні модулі деяких сівалок можуть комплектуватися проміжним притискним диском, встановленим між сошником  та дисковими загортачами борозни, який призначений для притискання насіння до вологого дна борозни, що поліпшує умови для проростання насінин. 

На ринку представлені сівалки для замульчованих полів, які можуть проводити сівбу насіння просапних і овочевих культур з міжряддями 37,5, 45, 50, 60, 70, 75 см. 

Комбінована секція (а) та посівний агрегат (б) на базі машини ZRX Electro-Hydraulic Roller

Фірма Dawn Biologic виготовляє машину ZRX ElectroHydraulic Roller, оснащену комбінованою секцію робочих органів, яка складається зі спірального ролика та дводискового відгортача стебел. Під час виконання технологічного процесу гвинтовий роликовий профіль приминає і пошкоджує рослини, витягує довгі стебла в міжряддя, а дводисковий відгортач зачищає від рослинних решток і проводить неглибокий обробіток стрічки для висіву насіння. Машина ZRX може агрегатуватися з просапними та овочевими сівалками, що дозволяє подрібнити сидерати і провести сівбу насіння за один прохід агрегата по полю. 

РОЗСАДОСАДИЛЬНІ МАШИНИ 

Для садіння розсади в шар мульчі застосовують машини й агрегати типу Muro Cut та Mulchtec Planter. 

Машини для садіння розсади в шар мульчі мають блочно-модульну конструкцію і оснащуються двома-чотирма ґрунтообробно-садильними модулями та туковисівним пристроєм. 

Машини для садіння розсади в шар мульчі: а — агрегат MuroCut під час виконання технологічного процесу; б — конструкційно-технологічна схема машини Mulchtec Planter

У конструкцію ґрунтообробно-садильного модуля машини Mulchtec Planter входять: прикочувальне колесо, притискні диски, різальний диск із плоскими ножами, механізм приводу різального диска, розпушувальний ніж спеціальної конструкції, трубка-сошник для внутріґрунтового внесення добрив, сошник, прикочувальне V-подібне колесо, робоче місце працівника. Для садіння розсади із закритою кореневою системою саджалка може оснащуватися карусельним садильним апаратом. Модуль кріпиться до рами за допомогою паралелограмного механізму, завдяки якому забезпечується копіювання поверхні поля. 

Агрегат MuroCut складається з ґрунтообробної машини, до якої прикріплено розсадосадильну машину. Ґрунтообробна машина укомплектована робочими органами, подібними за конструкцією до машини Mulchtec Planter, що мають такий же принцип роботи. 

Висаджування на замульчоване поле розсади цибулі-порею машиною Mulchtec Planter

Під час виконання технологічного процесу прикочувальні колеса ущільнюють, а ножі різального диска розрізають шар мульчі. По утвореному розрізу рухається плоский ніж спеціальної конструкції, носик якого утворює канавку в ґрунті. В канавку сошник туковисівного пристрою вносить мінеральні добрива нижче глибини загортання насіння. Садильний сошник нарізає борозенку, в яку вкладається розсада, а V-подібні котки ущільнюють ґрунт збоку рядка, фіксують висаджену розсаду в борозенці, створюючи добрий контакт кореневої системи з ґрунтом. 

TRANSFER-MULCH 

Технологія transfer-mulch передбачає перевезення подрібненого рослинного матеріалу з одного поля і розкидання його на іншому полі, де буде вирощуватися овочева культура. 

Для мульчування застосовують сидерати й трави. Довжину різання матеріалу слід вибирати так, щоб повітря могло проходити до поверхні замульчованого ґрунту. Оптимальна довжина різання становить від 5 до 15 см. Вона має бути довшою для більш тонкого матеріалу (наприклад трави конюшини) і коротшою для грубого матеріалу (наприклад, жита). Щоб забезпечити придушення бур’янів, шар мульчі має бути доволі товстим — не менше 7–10 см. Це відповідає внесенню приблизно 15 т сухої маси на один гектар. 

Машини для реалізації технології мульчування transfer-mulch

Для реалізації технології transfer-mulch використовують кормозбиральні комбайни та розкидачі органічних добрив. Кормозбиральні комбайни виконують зрізання, подрібнення і навантаження в кузов розкидачів органічних добрив подрібненої зеленої або підв’яленої маси, розкидачі органічних добрив транспортують і розкидають мульчувальний матеріал по полю. Найбільш популярним і доступним є мульчування пожнивними рештками та спеціально заготовленою соломою зернових і бобових культур, а також торфом, перегноєм, травою, деревною корою, тирсою. 

Якщо мульчувальний матеріал вносять на незасіяне поле, тоді для сівби або садіння застосовують такі ж посівні й садильні машини, як за реалізації технології insitu-mulch. Однак мульчу можна вносити на полях із посіяними або висадженими овочевими культурами. 

Висаджування розсади капусти й салату на замульчоване поле

KOMBI-MULCH 

В овочівництві сидерати не завжди можна посіяти в оптимальні терміни. Іноді вони не встигають вирости і накопичити достатню кількість біомаси до початку сівби чи висаджування розсади овочів. Крім того, деякі культури потребують більш ранньої сівби (посадки), ще до часу, коли покривна культура зацвіте. У цих випадках нестачу біомаси сидеральних культур поповнюють за рахунок перевезення її з інших полів. Тобто технологія kombimulch поєднує технології insitu-mulch і transfer-mulch. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ