Елеватор

Компанія «Прометей» є найбільшим приватним власником елеваторів із підлоговими сховищами

Елеватор для прибутку

Елеватор для прибутку

Компанія «Прометей» на сьогодні є найбільшим в Україні приватним власником елеваторів із підлоговими сховищами. Ми побували на одному з них, щоб розібратись у тонкощах  роботи з такими сховищами

Простий старт — швидка окупність 

Візит у Долинський елеватор, що входить до групи «Прометей» Рафаеля Горояна, почався з того, що перед воротами ми побачили об’яву з цінами: соняшник купували по 21 900 грн. А сезон починався з 8000… Такий масштаб стресу для елеваторників і трейдерів важко уявити: розраховували на одне, а реалії виявились зовсім іншими. І коли, власне, почалась екскурсія підприємством, відсутність сучасних металевих силосів уже не сприймалась як недосконалість. У голові крутилася тільки одна думка — про далекоглядність власника, який не «вбухав» мільйони доларів у купу блискучого металу, а забезпечив достатній рівень якості й продуктивності потужностей для доробки та зберігання за мінімальних інвестицій із коротким строком окупності. 

Денис Бричковський

Директор Долинського елеватора Денис Бричковський розповів, що підприємство було придбане п’ять років тому й одразу розпочалася його реконструкція. Стан складів, м’яко кажучи, був посереднім. Довелося виконати значний обсяг загальний будівельних робіт із відновлення стін, заміни покриття дахів на металеве. Одночасно почалося відновлення технологічної частини — верхніх і нижніх галерей із транспортним обладнанням, норійної вежі, пожежної сигналізації. Придбали й установили очисну машину БСХ200 Хорольського механічного заводу, обладнали вузол приймання авторозвантажувачем. 

На сьогодні зерносховища підприємства вміщують 40 тис. тонн. Працюють в основному із зерновими культурами й соняшником, а торік узяли перші кілька тисяч тонн кукурудзи. 

Надійно і безпечно 

Роботу підприємства організовано чітко. Охорона контролює пропускний режим, лабораторія відбирає пробу і визначає всі показники зерна і його стан. Після цього телефонують власнику й повідомляють результати аналізу. Якщо він погоджується, вантажівка заїжджає на ваги, а потім — на розвантаження на одну з двох завальних ям. Досвід минулого сезону показав, що фактична добова продуктивність приймання по соняшнику становить 1500 т. 

Завантаження зерна безпосередньо зі складу

Далі зерно спрямовують на зберігання у сховище, за потреби його очищують. Зберігають тільки в підлогових складах. І хоча вони зовні не такі презентабельні, як металеві силоси, функцію свою виконують справно. До того ж існує багато практичних переваг: керівник або лаборант у будь-який момент можуть потрапити всередину й перевірити температуру, відібрати зразок на аналіз і переконатися, що нічого не загрожує якості. Навіть можливість відчути неприємні запахи є додатковим захистом від псування. Шар зерна в підлоговому сховищі невеликий, що дає йому можливість «дихати», не утворюючи осередки перезволоження й унеможливлюючи підвищення температури. Також перевагою підлогових складів є те, що в одному приміщенні можна розмістити кілька культур або одну культуру з різними характеристиками. З металевими силосами такої гнучкості отримати неможливо. 

Зерно очищують як під час приймання, так і перед відвантаженням. Усе залежить від рівня засміченості: якщо смітної домішки багато, зерно відразу пропускають крізь очисну машину й завантажують у склад чистим. Якщо рівень засміченості незначний, доробку можна виконати перед відвантаженням. Усі п’ять років підприємство очищає зерно на очисній машині БСХ-200. Вона забезпечує достатній рівень якості для експорту зерна. Залежно від рівня забруднення оператор зменшує або збільшує продуктивність і таким чином досягає потрібної якості очищення. Завдяки повному комплекту решіт машина здатна працювати з будь-якими культурами. За п’ять років проводили тільки обслуговування — у ремонтах потреби не виникало. 

Сепаратор БСХ-200

Завантажується зерно у склади транспортерами, що розташовані у верхніх галереях. Там установлено «каретку», що рухається вздовж галереї й може висипати зерно в потрібну частину складу. Для раціональнішого заповнення приміщення застосовують зернометачі. Вивантажується зерно, відповідно, через нижню галерею, куди потрапляє крізь «лійкі». Коли рівень зерна навколо лійок зменшується до мінімуму, зачищення виконує працівник. 

Підприємство відвантажує зерно тільки в автомобільний транспорт. І хоча поруч є залізниця, до портів вигідніше доправляти збіжжя саме вантажівками. Плани завести залізничну гілку до елеватора є, і навіть було розроблено відповідний проєкт, однак на сьогодні немає економічної доцільності в реалізації цієї ідеї. 

Авторозвантажувач

Керують виробничими процесами поки що в ручному режимі. Оператор сам вмикає відповідні механізми, коли потрібно запустити певний процес. Однак у найближчих планах заплановано покращити рівень автоматизації, щоб будь-який процес можна було запускати й контролювати з комп’ютера. 

Якість без компромісів 

Лабораторія визначає показники зерна

Оскільки якість зерна є головною складовою елеваторного бізнесу, для відповідності нормам експорту лабораторію підприємства оснащено всім обладнанням для перевірки якісних показників зернових і олійних культур, а також визначення заражень патогенами, комахами або насінням карантинних рослин. Окрім вхідного контролю лабораторія бере участь у процесі очищення зерна. Залежно від кількості сміття майстер налаштовує роботу сепаратора, а лабораторія перевіряє якість очищення. Майстер налаштовує доти, доки якість не відповідатиме встановленим параметрам. 

ГОВОРИТЬ ЕКСПЕРТ 

Карен Гороян, генеральний директор елеваторного напряму компанії «Прометей»  

Про ідею 

— Наш підхід до елеваторного бізнесу відрізняється від інших. Ми використовуємо в основному підлогові елеватори, оскільки саме вони є максимально ефективним інструментом для доробки й зберігання зерна. Можливо, вони не такі презентабельні, але якщо порівняти строки повернення інвестицій, жоден сучасний елеватор із металевими силосами не зможе зрівнятись із нашими. 

Ми почали користуватися підлоговими елеваторами як одним з елементів трейдингу. Щоб бізнес був прибутковим, потрібно було знайти оптимальне рішення — з мінімальними інвестиціями й достатньою функціональністю. І таке рішення було знайдено у вигляді підлогових елеваторів. Щоправда, більшість таких підприємств доводиться повністю реконструювати, щоб довести до робочого стану. Коли ми придбали Долинський елеватор, тут стояли тільки стіни сховищ, і то не всі. З нашим приходом усе змінилось. Об’єкт почувається чудово і дає прибуток, незважаючи на велику конкуренцію: практично поруч працюють кілька потужних елеваторів інших зернотрейдерів. 

Про реконструкцію 

— У підході до реконструкції й технічної модернізації застосовуємо принцип реінвестицій. Розмір початкових вкладень не перевищує необхідного для початку роботи об’єкта мінімуму. А з часом елеватор сам заробляє на власне оновлення. Наприклад, Долинський елеватор уже практично доведено до потрібного технічного рівня. Треба тільки удосконалити механізацію підлогових сховищ. Можливо, спеціалісти скажуть, наш елеватор не такий технологічний, сучасний металевий, але це не заважає ефективно працювати. До того ж є і переваги: зерно постійно під наглядом, і навіть поклажодавці можуть прийти й пересвідчитись у наявності зерна на складі. 

Про потужності зберігання 

— Наразі в нас немає потреби збільшувати потужності зберігання Долинського елеватора. Територія дозволяє це зробити без проблем, і коли виникне така потреба, ми зможемо швидко поставити кілька «банок». У нас уже є така ситуація на кількох інших наших елеваторах — там ми робимо проєкти й готуємося до початку будівництва. 

Про логістику 

— Незважаючи на незначну відстань до портів, ми намагалися підвести на територію залізницю й навіть підготували відповідний проєкт. Однак поки що вирішили зупинитись і дочекатися, коли у цьому виникне реальна потреба. А поки що подібна інвестиція є досить сумнівною. 

Про комплексний підхід 

— У нас власна клієнтська база, тривалі відносини з багатьма фермерами, а також на базі елеваторної мережі діють агромаркети, які продають пальне, мінеральні добрива, насіння і ЗЗР провідних виробників. Тобто коли фермер привозить до нас зерно, він може відразу забрати ті самі добрива або насіння, заощаджуючи на логістиці. До того ж ми пропонуємо конкурентні ціни, що також є інструментом для залучення нових клієнтів. У найближчих планах компанії — розширення підрозділу агромаркету до рівня, коли фермер зможе отримувати в нас усе необхідне для роботи — від ПММ до запчастин й агрономічного супроводу. 

Про розвиток елеваторної мережі 

— Ми й далі розширюємо нашу елеваторну мережу, і в найближчих планах — придбати об’єкти в Полтавській, Дніпропетровській, Сумській і Харківській областях. Кожен із нових елеваторів на момент придбання вже має конкретний план розвитку. Нині на ринку відносно багато пропозицій щодо продажу елеваторів, до того ж не тільки підлогових, а й сучасних металевих. Їхні власники з різних причин не досягли успіху в елеваторному бізнесі й хочуть позбавитися неприбуткового активу. 

Про ідеальний елеватор 

— У моєму розумінні ідеальний елеватор не обов’язково буде «начинений» найсучаснішим обладнанням. Головне, щоб він був прибутковим, і для цього зовнішність — не важлива. Найважливішим є дотримання стандартів якості, безперебійність роботи, виконання зобов’язань і взаємовигідні умови співпраці з фермерами. 

Про конкуренцію 

— Конкуренція на ринку доволі відчутна, але жоден гравець не оперує такою кількістю елеваторів із підлоговими сховищами. Всі наші об’єкти прибуткові, в хорошому технічному стані. Це свідчить про успішність обраної моделі, і навіть незважаючи на погодні й ринкові коливання, ми рухаємося далі й утілюємо у життя амбітні плани.    

Володимир Огійчук 

журнал The Ukrainian Farmer, лютий 2021 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у журналі The Ukrainian Farmer та інтернетсторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/ належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону УкраїниПро авторське право та суміжні права”.
Використання
інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».

Інші статті в цьому журналі
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
The Ukrainian Farmer
2
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ