Техніка

Цьогорічна весняна посівна потребує гарантовано ефективних рішень для правильного швидкісного розкладання насіння

Точність і швидкість

Точність і швидкість

Цьогорічна весняна посівна потребує гарантовано ефективних рішень для правильного швидкісного розкладання насіння. 

Ми вже починаємо звикати до того, що в Україні відразу за зимою настає літо. Зокрема, це виявляється у стрімкому підвищенні температури повітря з пришвидшеною втратою вологи з ґрунту. За таких умов різко зростають вимоги не лише до продуктивності посівних агрегатів, а й точності висіву насіння. Це саме той випадок, коли з несприятливими погодними умовами потрібно боротися особливою точністю та якістю висіву. 

Для цього доречно звертати увагу на найновіші розробки провідних світових виробників сівалок, зорієнтовані на максимальну точність висіву насіння в поєднанні з високою швидкістю роботи. Серед найяскравіших моделей тут можна виділити сівалку AMAZONE Precea, розробники якої орієнтувалися на посилення саме цих переваг машини. 

Сівалку точного висіву Precea застосовують для традиційної та мульчованої сівби, вирізняючись особливо високою точністю укладання насіння, ефективністю та комфортним користуванням. Ідеальне розкладання насіння та гарантовано точне дозування добрив виконуються на швидкості до 15 км/год. До того ж різні концепції рами забезпечують максимальну гнучкість. 

Слід зазначити конструктивно простий і точний привод дозування посівного матеріалу та висококласний сошник для мульчованої сівби PreTeC, які ідеально підібрані один до одного. Обидві системи якісно працюють незалежно від швидкості роботи й польових умов. 

AMAZONE пропонує майже десяток різноманітних модифікацій Precea, що відрізняються різними типами агрегатування з трактором, видами рами, розташуванням бункера тощо. Фактично кожен фермер може замовити оптимальну для власних потреб модель сівалки Precea, що належить до відомих переваг провідного німецького виробника техніки. 

Модифікації AMAZONE Precea пропонують у версіях Special і Super. Моделі Special відрізняються від моделей Super насамперед приводом дозування посівного матеріалу. На моделях Special установлено механічний привод, що дає змогу працювати зі швидкістю до 12 км/год. Своєю чергою, Precea Super оснащено сервоприводом дозування посівного матеріалу ElectricDrive. Він дозволяє розвивати робочу швидкість до 15 км/год. 

Навісні моделі Precea 3000 з жорсткою рамою пропонують із кількістю рядів від 4 до 12. Міжряддя можуть мати значення від 45 до 80 см або від 50 до 75 см. Моделі Precea 4500 мають від 5 до 8 рядів, а найпоширеніший в Україні сегмент Precea 6000 — від 8 до 12 рядів. 

Цікавим рішенням є причіпна модифікація Precea-А з жорсткою рамою. Ця модель може бути на вибір оснащена ротаційним культиватором / ротаційною бо роною або компактною дисковою бороною Combi Disc. Завдяки комбінації з ґрунтообробним знаряддям можна здійснити ідеальний висів з одночасною передпосівною підготовкою. До того ж завдяки системі швидкого зчеплення QuickLink сівалку точного висіву Precea-A можна дуже просто, швидко та без інструментів з’єднати з ґрунтообробними знаряддями AMAZONE. 

Своєю чергою, телескопічні моделі Precea на 6–7 рядів забезпечують істотну гнучкість роботи. Завдяки телескопічній рамі міжряддя можна дуже швидко змінити в межах від 45 до 80 см. На вибір пропонують три телескопічні рами, що дозволяють працювати з різним міжряддям. 

Однак, як ми вже згадували, найвищий попит в умовах України мають навісні моделі зі складаною рамою Precea 6000-2 і Precea 6000-2CC, які провадять висів від 7 до 12 рядів. Precea 6000-2 може працювати із 7, 8, 9, 10, 11 та 12 рядів. Своєю чергою, Precea 60002CC — 7, 8 та 9 рядів.  

Precea 6000-2 — це високошвидкісна сівалка точного висіву з триточковою навіскою та дозуванням через підвищений тиск. Машину можна оснастити на вибір без заднього бункера для добрив або у вигляді моделі CC із заднім бункером для добрив. Завдяки спеціальній складаній рамі кількість висівних пристроїв можна зручно змінити. Водночас машину можна оснастити системою гідравлічної зміни технологічної колії. 

Варіативність міжрядь може становити від 45 до 90 см або від 60 до 90 см на моделях СС. Місткість бункера для міндобрив — 950 або 1250 л. 

Оснащена складаною рамою Precea 6000-2 легко і швидко переводиться з робочого положення у транспортне. Фактично одним натисканням кнопки сівалка складається з робочої ширини 6 м до 3 м. До того ж транспортна висота не перевищуватиме 4 м. 

Слід згадати й про навісні моделі зі складаною рамою Precea, що мають новий фронтальний бункер FTender на 1600 або 2200 л та можуть висівати від 7 до 12 рядів. 

Як вже згадувалося, за потреби сівалки AMAZONE Precea можуть оснащуватися додатковими ґрунтообробними агрегатами, що істотно розширює можливості фермерів. Адже в багатьох випадках це дає змогу відмовитися від додаткового проходу техніки, заощадивши дорогоцінний час навесні. 

Ротаційний культиватор KG 6002-2 з робочою шириною захоплення 6 м має високу продуктивність і якість роботи. 20 тримачів-зубців інтенсивно перемішують ґрунт. За мульчованого висіву пожнивні рештки добре закладаються в ґрунт. Навіть за найскладніших умов робочі органи надійно проникають у ґрунт і точно витримують глибину обробітку. Підресорені бічні щитки утримують ґрунт у межах робочої ширини агрегата. 

Тут передбачено механічне або електронне налаштування відсікачів для недопущення пропусків чи двійників. Також AMAZONE пропонує автоматичне налаштування відсікачів SmartControl на Precea Super. 

Механічний привод дозування посівного матеріалу SpeedShaft у модифікації Specsal дозволяє реалізувати швидкість руху до 12 км/год без жодних огріхів за поздовжнього розподілення. Привод здійснюється через вал Flex. Своєю чергою, сервопривод ElectricDrive у модифікаціях Super слугує для приводу дозування за підвищеного тиску через окремий сервомотор. Таким чином, можна дуже комфортно налаштувати на терміналі потрібну норму висіву, норму внесення гранул чи мікрогранул. Клавіша активації на кожному висівному агрегаті забезпечує контроль дозувального диска. 

Можливість керування висівними агрегатами окремо дає змогу вмикати й вимикати кожен ряд. Це забезпечує очевидні переваги на клинах і розворотній смузі. 

На особливу увагу заслуговує точний сошник для всіх типів ґрунтів PreTeC. Сошник для мульчувального висіву (власна маса 120 кг) за тиску пружиною може створювати притискне зусилля до 220 кг. За тиску через гідравлічний циліндр можливе посилення зусилля на сошник до 350 кг. Це забезпечує плавність ходу і надалі — рівномірні сходи навіть на твердих ґрунтах. Надійне ведення всього сошника здійснюється двома великими опорними котками. Дводисковий сошник із борозноутворювачем проникає в ґрунт. Після того, як посівний матеріал фіксують вловлювальні коточки всередині ґрунту, V-подібні прикочувальні коточки знову закривають посівну борозну. 

Знову ж таки доступним є як механічне, так і гідравлічне регулювання тиску сошників. Зокрема, зазначимо автоматичну систему SmartForce. Особливістю системи є те, що механізатор не задає значення тиску на сошник, а встановлює вертикальну силу на терміналі. На полі ця вертикальна сила контролюється за допомогою вимірювального стрижня. Через різні типи ґрунтів вертикальна сила може варіювати, бо ґрунт може по-різному впливати на висівний агрегат. Гідравлічна система регулює тиск на сошник так, щоб глибина висіву лишалася незмінною. Це полегшує роботу механізатора й забезпечує появу рівномірних сходів.

 Ці та інші інноваційні рішення забезпечують власникам AMAZONE Precea гарантовано точний швидкісний висів, який здійснюється із по-справжньому високою продуктивністю роботи. AMAZONE Precea — це справді точний ефективний інструмент досягнення аграрієм конкретних цілей у період весняної посівної — максимально точної сівби, розкладання насіння й припосівного внесення добрив за короткий час. І як результат — отримання своєчасних міцних дружних сходів. 

Наприкінці нашої розмови прочинемо невеличку, але дуже важливу таємницю. Як нам стало відомо, компанія AMAZONE готує презентацію новинки. 

Отже, ближче ознайомитися з перевагами AMAZONE Precea в Україні й побачити новинку можна буде вже у травні цього року. Де і коли це трапиться, ми повідомимо на сторінках нашого журналу та на нашому сайті. Вдалого сезону, друзі! 

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ