Овочі-Ягоди-Сад

Суспензії Вуксал в інтенсивному садівництві

Суспензії Вуксал в інтенсивному садівництві

Активний розвиток галузі плодівництва, в нашій країні, вимагає швидкої перебудови і впровадження в технологію вирощування яблук сучасних та рентабельних агроприйомів. У цьому аспекті, безумовно, перевага за садами інтенсивного типу. Такі насадження мають велику густоту посадки дерев на підщепі М9, в активне плодоношення вступають вже на 4 рік вегетації, формують високу врожайність (50–60 т/га) і якість плодів.

Щоб досягти запланованих показників виробництва яблук, потрібно забезпечити рослини необхідним комплексом і дозуванням елементів живлення. Мінеральне живлення плодових насаджень – один з найважливіших інструментів, що впливає на врожайність, якісні характеристики плодів і, як правило, формується з трьох складових: внесення складних добрив, фертигація і позакореневі обробки. Як показує практика і науково-дослідний досвід, внесення добрив, в садах інтенсивного і супер інтенсивного типів, впливають на формування від 30 до 50% врожайності. Причому, кількість, спектр і період внесених елементів живлення повинні чітко відповідати розрахунковим потребам вирощуваних сортів.

У даній статті ми детально розглянемо технологію позакореневого живлення яблуневого саду суспензіями Вуксал.

Слід зазначити, що Вуксали широко відомі та ефективно застосовуються в таких «садівничих» країнах, як Молдова та Італія.

Період, коли «пробуджуються зі сну» дерева, для агрономів дуже хвилюючий – починається новий сезон, нове цвітіння, новий урожай. Для того, щоб дерева, в період розвитку та росту листового апарату рослин, були забезпечені збалансованим комплексом елементів живлення – вже у фазу «зелений конус», ми рекомендуємо провести перше позакореневе підживлення Вуксал Мікроплант в дозуванні 1 л/га. Високий вміст мікроелементного комплексу в продукті, дозволяє виключити хлорози та стреси для молодого листя, прискорюють ріст та розвиток бутонів.

Наступний етап – підготовка до якісного цвітіння. Безперечно, найважливішим елементом в даний період є бор, який покращує проростання пилку і зростання пилкових трубок. Вуксал Борон рН, внесений в фазу «рожевий бутон», буде кращим рішенням даного питання, оскільки в його складі також присутні: фосфор у високій концентрації, азот і комплекс мезо- і мікроелементів. Переваг у даного продукту дуже багато, а саме: бор у вигляді бората (при його використанні відбувається швидке засвоєння бору), властивість рН корекції, відповідно, і компоненти бакової суміші працюватимуть ефективно, без виникнення ризику лужного гідролізу.

У наведеній технологічній схемі Вуксал Борон рН використовується одноразово, але при певних обставинах (град, зниження температур, слабке запилення і.т.д) слід продублювати даний агроприйом.

Не слід недооцінювати на даному етапі важливість застосування цинковмісних продуктів. Адже за нестачі в живленні плодових рослин цинку виявляється дрібнолистковість і розетковість: листки на пагонах дрібні й вузькі, деформовані, з хлорозом тканин між жилками, а на верхівці пагона листки розвинені дещо краще й зібрані у розетку. Пагони та гілки відмирають, особливо на верхівці дерева.

Вуксал Цинк ПЛЮС забезпечує швидку абсорбцію цинку через листкову поверхню (відмінний стартовий ефект), а також пролонговану дію завдяки властивостям прилипача, антивипаровувача та реактиватора в’язкого осаду. Порівняно із оксидом цинку завдяки реакції продукту рН 6,5 Вуксал Цинк ПЛЮС абсолютно безпечний для рослинних тканин, не викликає опіків та не розчиняє захисну кутикулу листка.

Також спільно з Вуксал Борон рН та Цинк ПЛЮС, фахівці нашої компанії рекомендують застосовувати Вуксал БІО Аміноплант. Це високоякісний біостимулятор-антистресант рослинного походження, отриманий особливо «м’якою» технологією екстрагування, яка дозволяє зберегти всі властивості біологічно активних речовин. Вуксал БІО Аміноплант активує захисну систему рослин проти дії несприятливих факторів та покращує зав’язування плодів.

Початок закладання майбутнього калібру яблук починається у фазу опадання пелюсток, у заплідненої зав’язі починається процес клітинного ділення, тобто перші фази росту майбутнього плоду. Використання Вуксал БІО Аскофол та БІО Vita в фазу «опадання пелюсток» спрямовано на стимулювання та посилення ефективності поділу клітин.

У період від зав’язування до дозрівання плодів, рекомендується провести 2–3 обробки Вуксал Мікроплант, причому внесення цього продукту рекомендується чергувати з обробками Вуксал Кальцій/CalciBor, через 7–10 днів кожна. Такий підхід забезпечує, під час росту, плід необхідними елементами живлення, дозволяє ефективно впливати на його ріст та  в майбутньому – якість, запобігаючи пошкодженню від сонячних опіків і враження гнилями при зберіганні.

Також не слід забувати, що в даний період вже починає закладатися плодова брунька для врожаю наступного року, тому якісне та збалансоване живлення є надважливим інструментом.

Позакореневе внесення кальцію починається з діаметра зав’язі 8–10мм і закінчується за 10–14 днів до збирання врожаю. Звертаємо увагу, що в портфоліо Вуксалів є два кальцієвмісних продукти: Вуксал Кальцій, в склад якого входить азот і комплекс мікроелементів, і Вуксал БІО Амінокальцій без вмісту мінерального азоту, що дозволяє контролювати підшкірну плямистість на яблуні в другій половині літа без ризику активації вторинного росту молодих пагонів. До складу Вуксал Біо Амінокальцій входять: кальцій, марганець, цинк, амінокислоти і пептиди.

Ці два продукти мають чіткі та обґрунтовані періоди застосування. Ріст плодів – Вуксал Кальцій (3–4 обробки), дозрівання – Вуксал БІО Амінокальцій (2–3 обробки). Слід звернути увагу, що рН Вуксал БІО Амінокальцій – 4, що дозволяє молекулам кальцію проникати через плодову оболонку і ефективно засвоюватися плодом.

Точна кількість обробок і дозування кальцієвмісних Вуксалів залежить від віку саду, стійкості сортів до враження гнилями  під час зберігання, калібру яблук і т.д. Саме тому всі ці фактори слід враховувати при розробці схеми позакореневого живлення.

Слід пам’ятати:

– кальцій і калій – елементи антагоністи, надмірне калієве живлення блокує надходження кальцію в плоди;

– в період посухи вода, у складі з кальцієм переміщається з плодів до листя, зменшуючи, тим самим, вміст цього важливого елемента в плодах.

– своєчасний збір врожаю  та закладка на зберігання – гарант якості, сформованого при вирощуванні яблук.

– можливі ризики зниження ефективності пестицидів і агрохімікатів при складанні багатокомпонентної бакової суміші (більше 6–7).

Після збирання плодів, позакореневі обробки в саду не закінчуються. Ще належить внести Вуксал Борон рН з Вуксал Цинк ПЛЮС для підготовки плодових бруньок до майбутньої зими, щоб закласти якісну основу майбутнього врожаю.

Робота в саду вимагає високого професіоналізму, відповідальності та працьовитості. Компанія «Уніфер» бажає всім садоводам щорічно вирощувати багаті врожаї смачних, солодких та ароматних яблук!

Професійні агрономічні консультації і сервісний центр в Україні: ТОВ «Уніфер»:

Херсонська обл., 74800, м. Каховка,
вул. Мелітопольська, 17-Б
Тел.: (05536) 2-71-31, 2-71-32
е-mail: [email protected]

www.facebook.com/UniferCompany
www.instagram.com/unifer_ua

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ