Овочі-Ягоди-Сад

Універсальний інструмент в руках овочівників, картоплярів та ягідників

Стомп® Аква СК — на захисті від бур’янів

Стомп® Аква СК — на захисті від бур’янів

Незважаючи на давній вихід на ринок гербіциду Стомп® 330, з 1974 року він є і залишається єдиним базовим ґрунтовим гербіцидом, який можна застосовувати на широкому спектрі сільськогосподарських культур різних ботанічних родин. Жоден інший гербіцид, що з’являвся серед асортименту ґрунтових гербіцидів у наступні роки, не зумів стати таким же універсальним інструментом в руках овочівників, картоплярів та ягідників.  

Минулого року компанія BASF вивела на ринок гербіцид Стомп® Аква СК на основі відомого пендиметаліну, але у вигляді нової, сучасної формуляції, що дозволяє використовувати препарат на більш широкому спектрі культурних рослин, а також надає можливість застосування на ранніх етапах розвитку культури, окрім застосування досходово. 

Що ж такого особливого в новій формуляції?

Діюча речовина продукту сформована в мікрокапсули, що суспендовані у воді. Стінка капсул складається з міцного полімерного матеріалу, який добре захищає діючу речовину. Цей склад забезпечує високий рівень стійкості препарату, навіть, при тривалому зберіганні. 

Мікрокапсули поглинають воду через градієнт осмотичного тиску. Їх стінки збільшуються, готуючи їх до подальшого вивільнення діючої речовини. Під час обприскування мікрокапсули піддаються підвищеному механічному тиску. Вони частково відкриваються і вивільняють діючу речовину. Основна частина діючої речовини вивільняється вже при взаємодії з вологим ґрунтом, тим самим забезпечуючи більш м’яку дію щодо культурних рослин. 

Механізм дії пендиметаліну (діючої речовини з групи динітроанілінів) базується на блокуванні утворення мікротрубочок у клітинах бур’янів, що перешкоджає поділу клітин у меристемах кореня та пагонів бур’янів. Це порушує їх ріст та розвиток. Поглинання пендиметаліну головним чином відбувається через гіпокотиль (колеоптель) та коріння бур’яну, що проростає, а також частково через листя. Характеризується тривалою ґрунтовою дією. Чутливі рослини під дією препарату гинуть через деякий час після проростання. 

За потреби препарат може використовуватися в бакових сумішах з іншими засобами захисту рослин (в окремих випадках слід проводити тест на сумісність).  

Стомп® Аква СК має реєстрацію на культурах, перелік яких зазначено в таблиці. Для успішного застосування гербіциду необхідна ретельна підготовка ґрунту з дотриманням наступних агротехнічних норм, що є базовими для застосування більшості ґрунтових гербіцидів: 

• обов’язкова вимога — посів на рівне і ущільнене насіннєве ложе для забезпечення рівномірної глибини загортання насіння і дружних сходів; 

• необхідно проводити передпосівну культивацію з метою розпушення поверхневого шару і досягнення однорідності структури ґрунту, видалення «повітряних мішків»; 

• глибина посіву насіння цибулі та інших дрібнонасінних культур повинна бути в межах 2,5–3 см; 

• обов’язкове внесення робочого розчину на вологий ґрунт; 

• норма препарату визначається вмістом гумусу в ґрунті; 

• норма витрати робочого розчину 200–400 л/га; 

• перед початком роботи слід перевірити чистоту обприскувача і відрегулювати його для рівномірного внесення; 

• виконайте обробку по підготовленому вологому ґрунту, не загортаючи в ґрунт, перед посадкою або після висадки розсади до фази 6-го справжнього листка капусти; 

• якщо необхідне зрошення, виконайте його перед посадкою і застосуванням препарату або через 3–5 днів після внесення гербіциду. 

ВІДСУТНЯ ФІТОТОКСИЧНІСТЬ НА КУЛЬТУРНІ РОСЛИНИ 

Нова формуляція — нові можливості! 

• пригнічує широкий спектр злакових і дводольних бур’янів; 

• тривала дія завдяки безперервному вивільненню пендиметаліну з капсул; 

• вища концентрація пендиметаліну — простота у використанні та зменшення логістичного навантаження; 

• легко змивається з робочих поверхонь; 

• м’яка дія на культуру; 

• можливе застосування як до, так і після сходів культури.    

Ірина Кудибіна, менеджер компанії BASF

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ