Агрономія

Стан посівів озимих зернових культур після зими та першочергові заходи в ранньовесняний період

Стан посівів озимих зернових культур після зими та першочергові заходи в ранньовесняний період

За результатами огляду посівів озимих зернових культур в різних регіонах України можна побачити, що ситуація на полях неоднозначна. Загалом посіви озимих колосових, сходи яких з’явилися в пізні терміни (друга половина жовтня-початок або середина листопада) знаходяться у фазі 3-х листків – початок кущення, вторинна коренева система – на початку формування. Посіви озимих колосових із отриманими сходами в кінці вересня-початку жовтня перебувають в доброму стані у фазі кущення, вторинна коренева система активно розвивається. Посіви після ранніх попередників (горох, озимий ріпак, кукурудза на силос та ін.) мають високий потенціал та перебувають в доброму стані, коренева система добре розвинена.

Стан посівів озимої пшениці. Рівненська обл. 31.03.2022р. (фото)

Стан посівів озимої пшениці. Рівненська обл. 31.03.2022р. (фото)

В залежності від стану озимих культур потрібно по-різному підходити до принципів захисту і підживлення посівів. Слабші посіви потребуватимуть в першу чергу посиленого азотного живлення, застосування стимуляторів росту кореневої системи та грамотної роботи по захисту посівів від шкодочинних об’єктів, оскільки ослаблені рослини менш стійкі до впливу патогенів та шкідників, а також більше підпадають під негативну дію від падалиці попередника або бур’янів, присутніх на полі.

Застосування біостимулянтів значно підсилить розвиток та покращить стан озимих культур.

Для аграріїв доступний мультифункціональний біостимулянт, антистресант та біоактиватор ґрунту Амалгерол® Ессенс, РК, котрий містить в своєму складі 7 груп активних речовин (фітогормони, органічний вуглець, альгінат, антиоксиданти, рослинні екстракти, амінокислоти, органічні K & N).

Норма застосування на озимих зернових культурах: 2,0-2,5 л/га.

Робота із загущеними посівами буде потребувати обов’язкового застосування ретардантів під час проходження початкових фаз виходу в трубку, оскільки підвищується ризик внутрішньої конкуренції і витягування пагонів. В даному випадку може стати у нагоді рістрегулятор Еріні™, КЕ (трінексапак-етил, 250 г/л), котрий знизить ризик вилягання за рахунок укорочення довжини міжвузлів та потовщення стінок стебла.

КОНТРОЛЬ БУР’ЯНІВ

Гербіцидний захист озимих колосових культур слід проводити у відповідності до наявного спектру бур’янів та можливої падалиці на полі, чутливості бур’янів, часу появи та фази розвитку культури. Посіви ранніх та середніх строків сівби ранньою весною можуть вже страждати від впливу небажаної рослинності зимуючих бур’янів. Тому застосування гербіцидів до виходу в трубку – один з необхідних заходів, що потрібно провести. Нагадаємо, що середньорічна дата виходу в трубку в центральній частині України відбувається близько 22 квітня, плюс-мінус 2-3 дні в залежності від погодних умов та часу відновлення весняної вегетації, строків дозрівання сорту чи гібриду у озимих колосових.

Стан посівів озимої пшениці. Черкаська обл. 31.03.2022р. (фото)

На складах доступний страховий гербіцид Дікафлор™ 440, КЕ (дикамба, 422 г/л + флорасулам, 18 г/л), що допоможе проконтролювати дводольні бур’яни, в т.ч. стійкі до 2,4-Д та сульфонілсечовин: падалиця ріпаку та соняшнику (в т.ч. стійкі), підмаренник, волошка, сокирки, роман, має потужний вплив на види осотів та берізку польову. Цей гербіцид застосовується на колосових культурах до фази виходу в трубку з нормою 0,25-0,3 л/га. Сумісний у бакових сумішах з іншими гербіцидами, відсутня післядія на наступні культури, тобто немає обмежень у сівозміні, має м’яку дію за складних погодних умов.

ЗАХИСТ ВІД ШКІДНИКІВ

У посівах озимої пшениці помічено активізацію різних видів цикад, що вже декілька тижнів як вийшли з місць зимівлі.

Їх активність у посівах на сьогоднішній день не завдала поки що великої шкоди, але подальше зростання чисельності і переселення з дикоростучих злаків може спричинити спалах вірусних хвороб.

Тому при застосуванні гербіцидів або фунгіцидів потрібно враховувати наявність шкідників на полі та ступінь їх загрози в даний момент, і запланувати додавання інсектициду до бакової суміші при наступній обробці поля.

В прохолодних умовах  радимо застосувати контактні інсектициди, наприклад, Ф’юрі®, ВЕ (зета-циперметрин, 100 г/л), котрий володіє швидкиим нокдаун-ефектом та шлунковою дією, є ідеальним партнером для бакових сумішей.

При виявленні на полі шкідників в нагоді стане контактно-системний двокомпонентний інсектицид Іназума®, ВГ (ацетаміприд, 100 г/кг + лямбда-цигалотрин, 30 г/кг), що має блискавичну дію на шкідників та подовжений період захисту. Препарат ефективний проти шкідників, стійких до фосфорорганічних інсектицидів, має сучасну високотехнологічну і стабільну препаративну форму.

ЗАХИСТ ВІД ХВОРОБ

Практично 95% посівів озимих культур уражено збудниками різних хвороб. Найпоширенішою серед них є септоріоз листя, який зараз перебуває у зимуючій стадії. Разом з тим на загущених і перерослих посівах відмічається незначне ураження сніговою пліснявою та зимуюча страдія борошнистої роси у вигляді скупчення грибниці. Також є незначне ураження гельмінтоспоріозом листя, ринхоспоріозом та ін. При випаданні значних опадів складатимуться сприятливі умови для зараження рослин прикореневими формами гнилей, церкоспорельозом, плямистостями листя, в загущених посівах слід очікувати розвитку борошнистої роси і т. ін. Тому стратегію фунгіцидного захисту потрібно будувати з врахуванням, в першу чергу, вже наявних хвороб та погодних умов, які сприятимуть розвитку  інфекцій, симптоми яких спостерігалися у попередні роки на даному полі.

Ютака®, СЕ (тіофанат-метил, 350 г/л + тебуконазол, 100 г/л + цифлуфенамід, 6,3 г/л) – універсальний фунгіцид, ідеальний для першого внесення на озимій пшениці. Три діючі речовини, що входять до його складу, мають різний механізм дії на патоген і ефективні проти комплексу основних хвороб озимої пшениці. Ефективний при понижених температурах (+5…+7 °С), забезпечує гарне покриття рослин та стійкість до змивання завдяки препаративній формі. Норма застосування на озимій і ярій пшениці, а також ярому ячмені становить 0,8-1,2 л/га, залежить від ступеня ураження хворобами та величини вегетативної маси культури.

Для вибору оптимальної схеми захисту посівів слід постійно моніторити ситуацію на полях та вживати вчасних заходів по знешкодженню шкодочинних об’єктів.

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ