Агромаркет

Що з урожаєм?

Що з урожаєм?

Огляд ринку зернових й олійних: динаміка та прогноз

 

Інтригою квітня були контрастні (різкі) перепади погодних умов, які спричинили затримку весняної посівної кампанії, й побоювання за майбутній урожай. Можливими є пошкодження наземної частини паростків ріпаку та гороху, особливо пророслих пагонів кукурудзи та соняшнику. Втім, скільки там тієї кукурудзи… її посіяно на кінець квітня втричі менше, ніж торік.

 

Пшениця

 

Біржові котирування американської пшениці на Чиказькій товарній біржі (СВОТ) були у квітні стабільно низькими. А після виходу квітневого звіту МСГ США навіть ще трохи «присіли», оскільки оцінку світових перехідних залишків було збільшено на 2,4 млн тонн через зменшення споживання зернової насамперед в Америці (–1 млн тонн), та ще й експорт пшениці зі США наприкінці місяця був надто низьким. Отож біржові ціни весь місяць трималися рівня 4,3 дол./бушель, або 158 дол./т.

 

В Україні ціна на пшеницю за місяць втратила 150–200 грн/т: продовольча пшениця 3-го класу торгувалася за цінами 4600–4800 грн/т, а фуражна за цінами 4400–4650 грн/т на умовах постачання EXW-елеватор. Нині експортери вже прицінюються до пшениці нового врожаю, пропонуючи форвардні контракти на постачання зерна в липні-серпні на умовах FOB. Ціни озвучуються на рівні 170–175 дол./т, що більше, ніж пропонувалося за такими контрактами напередодні, але значно менше, ніж за контрактами з ближчим терміном постачання (180–188 дол./т).

 

Ячмінь

 

У квітні не втрималися від падіння (–200 грн/т) і ціни на ячмінь (до цього часу вони щомісяця зростали). Наприкінці місяця за тонну на умовах постачання EXW-елеватор давали 4150–4400 грн. Знизилися й експортні ціни — до 166 дол./т на умовах постачання FOB, але нереалізованими є ще близько 0,5 млн тонн (від озвученого Мінагрополітики обсягу торішнього врожаю). Тим часом майбутній урожай-2017 може зазнати втрат, бо контрастні погодні умови квітня спричинили суттєве відставання сівби ярого ячменю. Чи встигнуть аграрії наздогнати згаяне? Наразі питання відкрите.

 

Кукурудза

 

Біржові котирування на кукурудзу у квітні були досить волатильними. На графіках Чиказької товарної біржі (СВОТ) можна побачити три виразних «горби», які формувалися під впливом інформації щодо оцінок світових запасів кукурудзи МСГ США, стану посівної кампанії, експортних відвантажень тощо. Проте на кінець місяця котирування кукурудзяного ф’ючерсу на СВОТ не мали значних відмінностей від тих, що були на початку місяця — 3,65 дол./бушель, або 144 дол./т. В Україні ціни на кукурудзу зазнали незначних змін у бік зменшення –50 грн/т до 4450–4650 грн/т на умовах постачання EXW-елеватор. На ціни тисне не надто обнадійливий світовий ринок (з високим обсягом виробництва та перехідних залишків) і зростання внутрішнього запасу, що вже більший за торішній в 1,6 раза, а також певне зміцнення національної валюти. З другого боку, викликає занепокоєння суттєва затримка посівної кампанії, бо у квітні посіяно втричі менше, ніж торік — через нестабільні погодні умови.

 

Низькі температури квітня та висока вологість можуть негативно вплинути на сходи кукурудзи — пошкодити їх або спровокувати зниження темпів їх росту й розвитку, зменшити стійкість до розповсюдження шкідників і хвороб.

 

Соєві боби

 

Після різкого падіння цін у березні соєвий ринок видався досить спокійним і аж навіть «нецікавим». Чітко виражений боковий тренд коливання біржових котирувань на липневий соєвий ф’ючерс на Чиказькій товарній біржі (CBOT) перебував у діапазоні 9,50–9,75 дол./бушель, або 349–358 дол/т. Усі чинники, що призвели до падіння біржових котирувань у березні, впливали на них і в квітні: агресивний експорт сої з Бразилії, депресивний стан на ринку соєвої олії та шроту, високі світові запаси сої тощо. Так, оцінки виробництва сої у 2016/17 МР фахівці МСГ США у квітні збільшили на 5 млн тонн проти минулого прогнозу (насамперед за рахунок Бразилії), відповідно на 4,6 млн тонн зросли оцінки світових запасів сої. Експерти Rabobank, скажімо, не виключають подальшого зниження біржових котирувань на соєві боби в останньому кварталі 2017-го, бо сприятливі погодні умови з достатнім рівнем вологи стимулюватимуть й американських фермерів до розширення площ під бобами, незважаючи на відчутний її надлишок.

 

Світовий ціновий тренд відобразився й на трендах внутрішнього ринку. Тривалий час українські ціни утримувалися на досягнутому рівні, а в квітні знизилися на 100 грн за тонну — до рівня 11 400–11 800 грн/т на умовах постачання EXW-елеватор. Разом із тим соєвий ринок є досить перспективним, оскільки затребуваність українських бобів і продуктів переробки з боку імпортерів залишається на високому рівні. Нарощуються сучасні потужності з переробки сої — один із таких заводів будують на Хмельниччині.

 

Поточного маркетингового року на 10% збільшено експорт соєвої олії, високий попит і на шрот. Тому експерти галузі прогнозують у 2017 році розширення площ під соєю в Україні й відповідно зростання валового збору на 10–13%.

 

Ріпак

 

Після березневого зниження у квітні спостерігався стабільно низький рівень цін ріпакового ф’ючерсу на Паризькій товарній біржі (MATIF). Біржові котирування травневого ф’ючерсу коливалися в діапазоні 395–400 дол./т (але обсяги торгівлі цим ф’ючерсом наприкінці місяця були незначними). Біржові котирування серпневого ф’ючерсу вже коливалися в межах 365–370 дол./т.

 

В Україні суттєво знизилися ціни фізичного ринку — мінус 400–500 грн/т. За тонну ріпаку на умовах постачання EXW-елеватор наприкінці квітня давали 11 300–11 700 грн.

 

Що ж до стану посівів озимого ріпаку та перспектив майбутнього врожаю, то тут думки експертів розходяться. Найімовірнішою є версія певних втрат на ріпакових полях.

 

Соняшник

 

Непохитність цін на український соняшник вражає. Незважаючи на значне падіння цін на соняшникову олію в березні, ціни на насіння не змінилися ні в березні, ні в квітні. Щоправда, соняшникова олія відчутно зросла в ціні з 710–720 дол./т (наприкінці березня) до 720–735 дол./т на умовах постачання FOB в портах Чорного моря. Проте ціни на український соняшник не поспішали реагувати відповідним підвищенням. Український соняшник торгувався за цінами 10 500–10 800 грн/т на умовах постачання EXW-елеватор, як і в лютому-березні.

 

Трейдери не поспішають підвищувати ціни на соняшник, адже інші рослинні олії, навпаки, дешевшали. Обережні закупники й щодо заниження ціни, оскільки на українську продукцію є значний експортний попит. У п’ять разів збільшилися обсяги експорту насіння у вересні-березні, на 30% збільшилися обсяги експорту соняшникової олії. Це суттєвий чинник підтримки українських цін в умовах нестабільності.

 

 

Любов Панкратова, доцент кафедри біржової діяльності НУБіП

газета “АгроМаркет”, травень 2017 року

Усі авторські права на інформацію розміщену у газеті “АгроМаркет” та інтернет-сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».
 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ