Сертифікат виноградної шкілки

Сертифікат виноградної шкілки

Сертифікаційний контроль садивного матеріалу винограду в Україні наразі спрямований на перевірку саджанців, а це недоцільно й ненадійно.

 

Термін «сертифікований садивний матеріал» у європейському виноградарстві все частіше використовують і покупці, і виробники виноградних саджанців, акцентуючи такою назвою високу біологічну якість продукції. Утім, більшість розуміє цю назву хибно: сертифікація садивного матеріалу — то не лише результат оцінки певних параметрів продукції, але й тривалий процес, під час якого ця продукція набуде таких параметрів. Ідеться про складність виготовлення якісних саджанців.

 

Отже, що є сертифікованим садивним матеріалом? Основних критеріїв три, першим і найважливішим є санітарний. Сертифікований садивний матеріал не може містити низки шкідливих об’єктів, серед яких — віруси, бактерії, фітоплазма та збудники грибних хвороб багаторічної деревини винограду. Вибір об’єктів не випадковий: їх, на відміну від збудників грибних хвороб винограду (мільдью, оїдіум), пестицидними обробітками видалити не вдається. Єдиним способом контролю цих об’єктів є їх виявлення на маточних рослинах і подальше недопускання уражених рослин до розмноження. Зазвичай санітарний контроль застосовують до конкретних генетичних форм — клонів сортів винограду. Ці рослини продуктивніші і дають якісніші, ніж вихідний сорт, плоди, їх за цими поліпшеними показниками й відібрано. Якщо сказати простою мовою, це — генетично поліпшені сорти. Генетичне поліпшення сортового матеріалу є другим критерієм. Утім, якщо на конкретному сорті клонову селекцію ще не проводили, цей критерій не застосовують.

 

Третій критерій — садивний матеріал повинен отримуватися лише із дотриманням усіх етапів розмноження, їх 2−3, від вихідних клонів до власне сертифікованих саджанців, якими й закладається промисловий виноградник. Кожен із цих етапів представлений певною категорією маточного насадження та садивного матеріалу. Як і в інших виноградарських країнах Європи, це маточні насадження трьох типів (категорій). Перший — це банк клонів (колекція, репозиторій), кожен із яких представлений щонайменше 10 кущами, із яких отримують вихідний клоновий матеріал (відповідає європейському рівню добазовий або базовий-А).

 

Другий — базовий маточник (відповідає європейському рівню базовий-Б), який закладається отриманим із банку клонів матеріалом, тут отримують базовий садивний матеріал.

 

Третій — сертифікований маточник, його закладають базовим матеріалом, звідси береться матеріал для виробництва сертифікованого садивного матеріалу.

 

У банку клонів, а також у базовому та сертифікованому маточнику може бути лише матеріал…>>> продовження 

 

Продовження статті ви може прочитати у друкованому примірнику журналу «Садівництво по-українськи».

Будь ласка, оформіть передплату в редакції, подзвонивши на номер телефону: (044) 287-88-30

 

 

Інші статті в цьому журналі
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
Садівництво по-українськи
6
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ