Елеватор

Від інновативності обладнання елеватора залежить його фінансова успішність

Секрети вигідного зберігання

Секрети вигідного зберігання

Від інновативності обладнання елеватора залежить його фінансова успішність

Стрімкий розвиток інформаційних технологій трансформує вимоги аграріїв, які хочуть отримувати технологічні продукти найвищої якості, й до того ж вони мають бути простими в експлуатації. Разом із тим сучасний аграрний ринок вимагає обладнання, що дасть клієнту мінімальний часовий фокус для його експлуатації та забезпечить три основних ключових чинники і роботі: 

• низьке енергоспоживання та можливість комбінованого використання альтернативних джерел енергії; 

• легкість у керуванні та експлуатації обладнання; 

• дбайливе сушіння для максимальної якості продукту. 

Досягти потрібного результату 

Відомий шведський виробник елеваторного обладнання — компанія TORNUM стала експертом в усіх цих напрямах і втілила велику кількість інновативних рішень у свою продукцію. Наприклад, щодо ефективного енергоспоживання варто згадати про нову сушарку TORNUM REX. 

Завдяки своїй системі рекуперації тепла й оптимальному вибору спеціально підібраного рецепта сушіння зерносушарка REX є гнучкою та енергоефективною. Частотне оптимізоване регулювання повітряного потоку, що проходить крізь зернову шахту, створює умови зменшення споживання енергії під час сушіння залежно від типу зерна. Адже кожна культура потребує своєї порції повітря для віддачі вологи. 

Енергоефективна система зовнішнього утеплення сендвіч-панелями додатково зменшує втрати тепла і дозволяє працювати з мінімальним споживанням енергоносія навіть за низької температури навколишнього повітря. Важливо, що утеплення помітно краще зберігає тепло, як порівняти з іншими виробниками. Також зменшується ймовірність утворення конденсату на внутрішніх стінках сушарки, що унеможливлює затримання сміття та зерна всередині шахти. 

Прогресивні лінійні газові пальники забезпечують максимальну ефективність нагрівання повітря. Крім того, до сушарки можна приєднати теплогенератори на альтернативних видах палива. В умовах надвисоких цін на природний газ це дає неабияку економію коштів на сушінні зерна. Відповідно, власник елеватора може бути більш конкурентним: набагато простіше залучати додаткові обсяги продукції на своїх підприємство, коли вартість сушіння набагато нижча, ніж у сусідів. 

Можливість комбінування газового пальника з теплообмінником на гарячій воді та парі ще більше розширює можливості сушарки з використання альтернативних джерел енергії. Не всі власники елеваторів можуть сушити стабільним альтернативним пальним, і в результаті температура теплоносія може коливатись у досить значних межах. Використання гарячої води або пари дає змогу знизити коливання температури до прийнятних меж і в результаті забезпечити стабільність параметрів сушіння.  

Легкість у керуванні та експлуатації обладнання 

Найпрогресивнішим елементом серії сушарок REX є система керування й контролю вологості TORNUM IDC. Вона суттєво зменшує навантаження на операторів і дозволяє точніше витримувати параметри сушіння. Через зручний інтерфейс цієї системи можна повністю контролювати весь процес сушіння з персонального комп’ютера чи планшета. 

Система IDC забезпечує точне сушіння до певного середнього вмісту вологи в зерні незалежно від фактичних умов навколишнього середовища, що унеможливлює пересушування й, відповідно, зайві витрати пального. Ця проблема часто виникає під час сушіння зерна, що закладається на тривале зберігання. Аграрії перестраховуються і намарно витрачають десятки й сотні тисяч гривень. Тут треба згадати, що кожен зайвий відсоток сушіння вимагає все більших витрат енергій, і саме тут є великий потенціал для економії. Крім того, не втрачається маса зерна, і елеватор не зазнає невиправданих збитків. Таким чином, система контролю вмісту вологи є додатковим джерелом доходу для власника сушарки. Важливо, що контролювати й керувати системою TORNUM IDC можна через інтернет з будь-якої точки світу: з комп’ютера, планшета чи смартфона. 

Система забезпечує повну прозорість процесу сушіння зерна. Оператор може бачити усі важливі параметри: вологість, споживання енергії та температуру. Інформація постійно оновлюється, і в разі виходу за встановлені межі подається сигнал. 

У сушарках REX сушильний агент контролюється у кожній зерновій шахті. Для цього в стандартне оснащення додали протипожежну систему Fire detection system. Вона вчасно виявляє ознаки загоряння і запобігає пожежі. Наприклад, якщо температура сушильного агента перевищить допустимі межі, система автоматично припинить роботу зерносушарки. 

Важливо, що оператор має повний доступ всередині й зовні до всіх функціональних вузлів сушарки. Це значно спрощує її обслуговування й очищення й скорочує час простоїв. 

Конструкторські рішення 

Зерносушарки серії TORNUM REX можна назвати накритими для країн, де основний сезон сушіння припадає на період холодної температури навколишнього середовища. Для покращення процесу сушіння і більш плавної зміни температури зерна у верхній зоні сушарок розташована камера попереднього нагрівання. Завдяки такому рішенню зменшується споживання тепла в основній зоні сушіння. Всередині конструкція сушарки не має зайвих вигинів, тож там немає місць для нагромадження бруду та «зависання» зерна. Таким чином спрощується догляд за сушаркою, бо відсутня потреба в частому очищенні. 

За потребою сушарки серії REX можна налаштовувати для роботи в одному з двох режимів (HRC та HR). Це забезпечує адаптивнішу роботу обладнання під час сушіння різних типів культур або однієї культури з різною вологістю. Дотримання екологічних норм полегшується завдяки застосуванню циклонного пиловловлювача. Осьові вентилятори спрямовані вгору, тому шумове навантаження на майданчику відчутно менше. 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ