Розвиток шкідників у яблуневому саду в сезоні-2024

Розвиток шкідників у яблуневому саду в сезоні-2024

Інтенсивний розвиток і заселення шкідниками садів у 2024 році відбувається через теплішу від норми зиму, коли загибель популяцій шкідника не перевищила 10 %. Це створює досить високе навантаження на плодові сади і загрожує можливою втратою врожаю. З огляду на те, що розвиток шкідників відбувається за аномальної ранньовесняної температури, який не збігається з фенологічним розвитком культури, деякі господарства навіть не встигли провести профілактичні обробки проти шкідників до цвітіння.

Ситуація після цвітіння дещо змінилася — тепла погода спричинила масовий літ лускокрилих, а настання прохолодної погоди розтягнуло їх літ у часі. І якщо деякі садові господарства використовували препарати подовженої дії (Люфокс® 1,0 л/га) для одноразового контролю першого покоління плодожерки, то на сьогодні система захисту потребує додаткових обробок (Ампліго® 0,3–0,4 л/га, Воліам Флексі® 0,3–0,5 л/га, Проклейм® 0,4–0,5л/га). Адже розтягнутий літ означає і розтягнуте відродження лускокрилих, що призведе як до пошкодження плодів, так і до накопичення шкідника, який буде пошкоджувати врожай в другому поколінні.

Найбільш небезпечні шкідники 2024 року: яблунева плодожерка та молі, східна й сливова плодожерки (до речі, ці шкідники пошкоджують не тільки сливу, а й персик, абрикос, аличу), вишнева муха, кліщі, попелиці.

Для встановлення точних строків хімічних обробок обов’язково зважають на біологію розвитку шкідника, що визначають за допомогою феромонних пасток, і погодні умови за сумою ефективних температур.

Орієнтовний термін обробок інсектицидами, за моніторингом феромонних пасток

Проте не варто забувати і про кліщів. Багато садових господарств, що не встигли обробити свої насадження акарицидами у весняний період до цвітіння, стикнуться з проблемою епіфітотійного розвитку павутинних кліщів у цьому сезоні, особливо за літньої, сухої погоди. Тому варто вже зараз подбати про наявність акарициду Вертимек® Нео (0,75–1,0 л/га), що дасть можливість ефективно реагувати на заселення саду кліщами та підвищити врожай і його якість.

Чому саме Вертимек® Нео? По-перше, це нижча норма витрати без втрати ефективності і, як наслідок, дешевша гектарна норма. По-друге, це фотостабільна формуляція, яка не залежить від наявності ультрафіолету, що дає змогу працювати вранці або ввечері за наявності сонця. Ще перевагою буде те, що не потрібно додавати ніяких ад’ювантів, оскільки вони вже є в препаративній формі. Без запаху, що позбавляє негативу з боку бджолярів, без обмежень щодо використання у сумішах з іншими інсектицидами. І головне — Вертимек® Нео володіє подовженою дією, що надзвичайно ефективно при масовому відродженні кліщів.

Розвиток кліщів часто збігається з початком відродження гусені яблуневої плодожерки другого покоління, тому в цей час використання Лірум® 1,2–1,5 л/га забезпечує ефективний контроль як від лускокрилих, так і від усіх видів кліщів. Вносити препарат Лірум® доцільно при одночасній наявності більш ніж 5–8 кліщів на лист і 3 екземплярів плодожерки, пійманих за допомогою феромонної пастки за три дні.

Тож тримаймося, цей сезон буде непростий, і пройти його можливо тільки в разі використання оригінальних препаратів.

Дмитро Тимошенко, менеджер з технічної підтримки засобів захисту спеціальних культур та винограду, компанія «Сингента»

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ