Агромаркет

Розумна оранка

Розумна оранка

Навісні оборотні плуги з електронним керуванням забезпечують комфорт оператора й точність обробітку ґрунту

 

Основний обробіток ґрунту за допомогою плугів завжди вимагав грамотного підходу. Відомо ж бо, що неправильне налаштування істотно збільшує витрати палива та пришвидшує зношення деталей техніки. Додаймо до цього так званий людський чинник, і на рентабельність годі й сподіватися. Щоправда, з появою плугів, які мають електронне керування, господарювати стало набагато простіше.

 

 

Однією з довгоочікуваних новацій на ринку України стали навісні оборотні плуги Juwel від компанії LEMKEN: окрім високої продуктивності ця техніка забезпечує комфорт оператора й точність обробітку ґрунту. Завдяки можливості підключення плуга до трактора через ISOBUS термінал тепер дуже комфортно налаштовувати й контролювати роботу агрегата безпосередньо з кабіни.

 

Як зазначають конструктори компанії, сімейство навісних оборотних плугів Juwel  є подовженням добре відомих плугів «Опал». Щоправда, вже з новими опціями та конструктивними удосконаленнями. Попри свою високу продуктивність ці плуги мають полегшену раму профілем 120 × 120 × 10 мм. Виготовляють її дуже точно — щоб мінімізувати загальну вагу. Міцності та зносостійкості конструкції рами з болтовими з’єднаннями додають загартовані частини.

 

Загалом плуг Juwel може мати 4–6 корпусів. Кожен можна оснастити інтегрованим ґрунтоущільнювачем «ФлексПак». Отож за один прохід виконується відразу кілька операцій: сама оранка та перевертання скиби разом зі зворотним ущільненням. Комплектувати плуг можуть як корпуси «Дюраль» (з отворами для кріплення), так і «Дюрамакс» (кріплення на гачках). Останні можуть бути із суцільними та смуговими відвалами зі сталі, пластику або в гібридному виконанні (до речі, вони відмінно себе зарекомендували на різних типах ґрунтів). Смуги та суцільні відвали виготовляють з особливо міцної та зносостійкої інструментальної сталі без отворів, що дозволяє збільшити термін їх експлуатації на 75% проти попередніх корпусів.

 

На практиці найкраще зарекомендувала себе система «Гідроматік», яка забезпечує безперебійну роботу плугів Juwel завдяки відхиленню корпуса плуга одночасно у двох площинах (вгору та вбік) в разі появи перешкоди. А блок керування «Комфорт» дозволяє регулювати зусилля спрацювання захисту безпосередньо з кабіни трактора.

 

На плугах «Ювель» уперше було показано нове механічне універсальне опорно-транспортне колесо з гідравлічною амортизацією. Колесо забезпечує надійне ведення глибини оранки та швидкий перехід із робочого положення у транспортне та навпаки.

 

Вже давно відомий регулювальний центр «Оптиквік» дає змогу легко та ефективно регулювати ширину захвату першого корпуса й оптимальну точку лінії тяги. Саме ця система допомагає ефективно знизити витрати палива та зношування робочих органів.

 

Щоб плуги Juwel стали універсальним ґрунтообробним знаряддям із погляду підключення до трактора, LEMKEN став єдиним виробником системи керування плугом на основі ISOBUS, яка була протестована за нормативами AEF (Agricultural Industry Electronics Foundation). Така сертифікація дає користувачеві гарантію на те, що він може зручно налаштовувати плуг як за допомогою терміналу від LEMKEN, так і на інших альтернативних ISOBUS-терміналах.

 

Так, навісний плуг LEMKEN Juwel оснащено електрогідравлічним пристроєм обороту та гідравлічною системою регулювання нахилу. За допомогою системи керування плугом на ISOBUS-терміналі під назвою TurnControl Pro можна легко налаштувати нахил, ширину захвату чи глибину без застосування інших додаткових пристроїв управління. Крім того, у цей блок умонтовано функцію зміни ширини захвату на основі GPS-даних.

 

Електронне керування за допомогою ISOBUS вже є невідмінною складовою сучасної сільгосптехніки. Фірма LEMKEN, як лідер у виробництві плугів, першою запровадила базоване на ISOBUS керування плугом й успішно пройшла атестацію. Крім того, Agricultural Industry Electronics Foundation є провідною вищою інстанцією, яка опікується розвитком технології ISOBUS. Техніка, що тестують у лабораторіях AEF, має честь носити позначку ISOBUS Certified, яку можна буде вперше побачити на плугах LEMKEN Juwel на виставці «Агрітехніка», що відбудеться в Ганновері.

 

 

Олександр Киянець, спеціаліст із підтримки продажів «Лемкен-Україна»    

газета “АгроМаркет”, листопад 2015 року

  

Усі авторські права на інформацію розміщену у газеті “АгроМаркет” та інтернет-сторінці газети за адресою https://agrotimes.ua/journals належать виключно видавничому дому «АГП Медіа» та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.
Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому «АГП Медіа».
 

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ