Овочі-Ягоди-Сад

Різнокольорова томатна екзотика

Різнокольорова томатна екзотика

Сучасні сорти та гібриди томатів дуже різноманітні, ї щороку їх стає дедалі більше. Поговоримо про найбільш незвичні з-поміж них.

Різнокольорова томатна екзотикаПомідор — мабуть, єдиний овоч, який має таке різнобарв’я плодів. Ми звикли до червоних і рожевих томатів. Але в природі існують також сорти та гібриди з жовтими, помаранчевими, чорними, фіолетовими та навіть смугастими плодами.
Як правило, нетиповий колір томатів отримують методом схрещення культурних сортів рослин з дикими, які мають більше хлорофілу, антоціану та різні типи каротиноїдів.
Про корисність хлорофілу та каротиноїдів останнім часом написано чимало. Найбільше відомо про одну з каротинових сполук — лікопен. Механізм лікувальної дії лікопену до кінця не досліджено, але вже доведено, що він стримує розвиток ракових клітин.
Про антоціани інформації набагато менше. Відкриті вони були лише в 70-х роках ХХ століття. Як хлорофіл і каротин, антоціан — це барвник, який розчинений в клітинному соку рослин. Зустрічаються його варіації від блідо-рожевого до яскраво-червоного кольору. Наскільки корисний антоціан? За останніми дослідженнями, антоціан нормалізує та прискорює обмін речовин, а також позитивно впливає на ендокринну систему у чоловіків.

Томатна «готика»

Зауважимо, що найбільше антоціану міститься у чорних помідорах. Можливо, саме тому помідори з чорними плодами є надзвичайно смачними. Причому без винятку у всіх наявних на ринку сортів і гібридів. До речі, в насіннєвому асортименті таких не дуже багато.
Ізраїльська Seeds Technologies 2012 року презентувала гібрид Black Galaxy (Чорна галактика). Як стверджує компанія-розробник, новий різновид містить велику кількість вітаміну С і корисних антиоксидантів, які сприяють зміцненню імунітету. Отримали його завдяки схрещуванню з диким видом томатів. Чорний пігмент у плодах цього гібриду схожий на той, що забарвлює чорницю. На яскравому сонці плоди набирають інтенсивно чорного забарвлення та мають насичений смак.
Можна сказати, що досить багато розробок чорних сортів томатів у російських селекціонерів. Поряд зі старими сортами у магазинах постійно з’являються нові з красивими назвами та фото на упаковках. Чорний принц, Чорний мавр, Чорний російський, Груша чорна, Де Барао чорний, Ефіоп, Циган, Бедуїн, Шоколадний та ін.
З вітчизняних найбільше відомі великоплідний Чорний Крим та Чорна зебра, яка має тверду шкірку, що робить сорт придатним для консервування.
Різнокольорова томатна екзотикаМожливо, це непатріотично, але особисто я мало довіряю російській та українській селекційній науці. На жаль, найчастіше за новими гарними назвами стоять старі досить посередні сорти, які є маловрожайними, нестійкими до хвороб і схильні до розтріскування. Відтак тим, хто вже придбав ці сорти, потрібно упродовж вегетаційного періоду ретельніше стежити за фітопатологічним фоном, своєчасно обробляти пестицидами посіви, частіше збирати врожай. Адже розпочату гру в будь-якому разі треба завершити — ці сорти, як правило, мають дуже смачні і м’які плоди. Саме тому їх так люблять господарі, які вирощують помідори для себе, й ігнорують фермери, які займаються вирощуванням професійно.
Мусимо констатувати, що найближчим часом чорні томати масово не з’являться на прилавках супермаркетів і купити ми їх зможемо лише на базарі.

Рожеві томати

Як правило, серйозні насіннєві компанії екзотиці приділяють увагу лише тоді, коли вона перестає бути екзотикою. Тобто на цей вид створюється стабільний попит лише тоді, коли у змагання вступають фахові виробники. Саме так сталося з рожевими томатами.
Досить довго всі європейські насіннєві компанії ігнорували їх та вважали примхою дачників. На ринку були тільки російські рожеві сорти — не надто врожайні, швидко розтріскувались, при транспортуванні швидко м’якшали та стікали. Тому перекупники мусили ставити на них у 3—5 разів більшу ціну, щоб компенсувати свої втрати при транспортуванні та бодай щось заробити. Втім, люди розсмакували, що рожеві помідори — це не лише екзотичний (на той час) вигляд, а й надзвичайний смак. Попит на них почав стабільно зростати. Ось тут до російських селекціонерів підключились японські, а через деякий час ізраїльські, американські та нідерландські фахівці.
З високорослих сьогодні найпопулярнішими є VP-1, Фенда, Есміра, Грифон, Пінк Унікум, ТЕХ 2721, ТЕТМ 010. З детермінантних — до цього часу популярними були два досить старі гібриди — Торбей і Тарпан. Торік з’явився новий кущовий рожевий гібрид Пінк Світнес — достойна альтернатива від американських селекціонерів. Ранній (100 днів) і стійкий до хвороб гібрид, плоди 200—250 г, насиченого рожевого кольору, без зеленої плями біля плодоніжки. Щільні, транспортабельні, не розтріскуються та ще й надзвичайно смачні.
Сучасні гібриди рожевих помідорів мають майже таку, як традиційні червоні, врожайність, стійкість до хвороб і транспортабельність.
Американські, крім вищевказаних характеристик, ще й смачніші та соковитіші, ніж перші російські сорти. Наприклад, ранній високорослий гібрид Мелман. Завдяки потужній кореневій системі він добре себе показує навіть в екстремальних умовах вирощування, завжди дає високий врожай, плоди однорідні, з високою товарністю, близько 160 г, без зеленої плями, з неперевершеними смаковими якостями.

Жовтаві красені

Помідори, що їх вирощували ацтеки та інки у VIII столітті, були більш різнокольоровими: жовтими, зеленими, червоними, білими і чорними. Культивувалися там, де зараз розташований Еквадор, Болівія, Чилі, Перу та Мексика. Але коли помідор у XVI столітті дістався Європи, він був вже тільки жовтим і червоним.
Різнокольорова томатна екзотикаНа сьогодні жовті плоди така сама екзотика, як чорні чи фіолетові. Все тому, що, на відміну від рожевого, жовті плоди, крім кольору, більше нічим не виділялися і мали такий самий смак. Тому зараз їх можна знайти лише в російських та японських насіннєвих компаніях. До речі, у перших вони смачніші, але м’які та швидко стікають, а у других, навпаки — тверді, красиві, але зі звичайним смаком.
Російські, як завжди, дивують широтою асортименту, який видно хоча б із серйозного набору назв — Антошка, Афіна, Злато, Дон Кіхот, Зеро, Буян жовтий, Вишня жовта, Жовтий гігант, Золота рапсодія, Золоте серце і ще з десяток назв сортів і гібридів, з якими можна експериментувати у себе на городі та в невеликій за обсягом теплиці.
З іноземних варто згадати чеський Ромус, нідерландський Гуалдіньо та японські KS17, KS18.
Кажуть, тетра-цис-лікопен — каротиноїд, який зумовлює появу жовтого кольору плодів, справляє омолоджувальн дію на організм людини і при регулярному вживанні призупиняє процеси старіння.

Біло-зелена гама

А ще в Україні ентузіасти вирощують білоплідні, зеленоплідні та навіть смугасті томати. Овочівники на інтернет-форумах вихвалюють сорти Вайт Томасол, Оксхард, Зебра, Амана помаранчева, Персімон, Мільйонер, Чорний крем, Морада, Шоколадний смугастий, Біг Мун, Вільям, Доктор Вальтер та інші.
Кажуть, білі томати не тільки виглядають екзотично, а й мають надзвичайний смак.
Особисто я ніколи не куштував білих плодів, як і зеленоплідних томатів. Проте вірю людям, які стверджують, що стиглі, але зелені плоди помідора викликають небезпідставний подив. Кажуть, вони також радують споживачів своїми смаковими якостями — солодкі, з ніжною м’якоттю і тонкою шкіркою. Майже фрукти.
Дачники на форумах активно діляться враженнями про сорти Малахітова шкатулка, Смарагдовий гігант, Болото, Зеленоплідний, Ківі, Смарагдове яблуко. Можливо, й фахівцям є сенс звернути увагу на цю екзотику. Думаю, чимало знайдеться людей, які хотіли б особисто продегустувати все це томатне різнобарв’я, відмітити нотки та акценти, вибрати свій смаковий букет.

Ліліпути та гіганти

Хоч як це дивно, але сита Європа та Америка донедавна чомусь ставились до овочів без особливих вимог що смаку та різнобарв’я. У супермаркетах можна було знайти лише стандартні одного розміру та кольору плоди, які, до речі, ніколи не вирізнялись своїм смаком. Точніше, вони були набагато смачніші, ніж наші тепличні помідори, але програвали українським томатам відкритого ґрунту.
Зате у них набагато раніше стали популярними томати в китицях (як показник свіжості) та томати-чері (до 25 г), що дуже цікаві для консервування й активно використовуються для оздоблення різних страв. Також чері мають високу дієтичну цінність — процент цукру, вітамінів та антиоксидантів у них у рази більший, ніж у звичайних великоплідних сортів.
Сьогодні томати-чері можна придбати у різних насіннєвих компаніях, що працюють в Україні. Майже кожна серйозна компанія має в асортименті пару гідних гібридів чері, але вони все ще не надто популярні у вітчизняних фермерів. Збирати їх важко, а ціна хоч і вища за звичайні томати, та не наскільки, щоб було цікаво ними займатися професійно. Найпопулярнішими є Сомма, Світіні, 6Пунто7, Хілма, Конорі.
Можливо, ще не всі споживачі зрозуміли сенс дрібних плодів, тому попит на них не наскільки добрий, щоб виробники могли достатньо їх продавати, не піднімаючи ціни. Адже в супермаркетах, як правило, вони надзвичайно дорогі, оскільки, по-перше, в основному завезені з Іспанії чи Нідерландів, по-друге, багато товару викидається, тому продавці ставлять завищені ціни, щоб окупити викинуті плоди. Хотілося б, щоб ціна водночас була цікавою для виробників та не відлякувала споживачів.
Поки що українці, як і росіяни та європейці, залюбки беруть лише великоплідні томати. Їх завжди любила Одеса та Москва. Тренд останніх років у Європі та Америці — великі (понад 250 г) ребристі неправильної форми плоди, які відзначаються солодким і насиченим томатним смаком. Такі, як у тещі з дачі…

 

Сергій Деміцький, менеджер компанії «Ларк Сідз Україна»

журнал “Плантатор” лютий, 2013 року

 

 

 

 

Усі авторські права на інформацію розміщену в журналі “Планатор” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/magazines належать виключно видавничому дому АГП Медіа та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.

При використання інформації з подальшим будь-яким відтворенням, републікацією, поширенням, переробкою, перекладом, включенням її частин до інших творів обов’язкове посилання на журнал “Плантатор”з гіперлінком https://agrotimes.ua/magazines. Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому “АГП Медіа” .

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ