Овочі-Ягоди-Сад

Цибулевий ринок: прогнози і рецепти

Цибулевий ринок: прогнози і рецепти

Цибуля упродовж останніх кількох років опинилася серед чи не найризикованіших овочевих культур. Ціну на неї передбачити майже неможливо, а її виробників вистачає. Поради, як вижити в умовах надвисокої конкуренції та перевиробництва, дає менеджер компанії Enza Zaden B.V. Дмитро Семен.

Цибулевий ринокНаскільки важливою для українців культурою є цибуля?
— Цибуля належить до так званого борщового набору, відтак займає важливе місце в раціоні українців. Це традиційний обов’язковий компонент багатьох страв. Здавна відомі унікальні й універсальні цілющі властивості цибулі. А наші предки вважали її ще й оберегом від нечистої сили.
Отже, щоб залишатися здоровим і повноцінно харчуватися, потрібно споживати цибулю. До того ж вона доволі дешева і прекрасно зберігається в домашніх умовах.

Розкажіть, будь ласка, про попит і пропозицію цибулі на ринку. Чи збалансовані вони?
Високі ціни на цибулю у сезоні-2009/2010 (близько 2,5 грн/кг у жовтні 2009 р. і 9 грн/кг у квітні) призвели в Україні до «цибулевого буму». І не дивно, адже при високій рентабельності виробництва в країні цілком доступні всі технологічні засоби для вирощування цієї культури. Сіяти цибулю почали геть усі, навіть ті, хто був далекий від сільського господарства. А господарства, які спеціалізувалися на вирощуванні овочів, розширили площі під цибулею в рази.
Перевиробництво і високий урожай 2011 року (понад 2 млн т) спровокували різке падіння ціни на цибулю — до 0,5 грн/кг і нижче. Експорт цибулі різко скоротився через високі врожаї у сусідніх країнах. І це при тому, що, наприклад, 2007 року Україна експортувала цибулю в 16 (!) країн.
З року в рік площі під цибулею в Україні зростали. Це призвело до того, що цибулю просто заорювали або вона гнила у сховищах до наступного врожаю.
У сезоні-2012, як не дивно, площі під цибулею особливо не скоротилися. Просто фермери перейшли з дорогого гібридного насіння на дешеві сорти вітчизняної селекції, а також країн ближнього зарубіжжя. Така ситуація не могла не позначитися на загальному врожаї цибулі, а найголовніше — на її якості та лежкості.

Якби існувала цибулева карта України, який вигляд би вона мала?
Основні регіони вирощування цибулі — Херсонська, Одеська, Миколаївська, Запорізька області та АР Крим. На Херсонщині, і в овочівництві в цілому, безперечним лідером у виробництві цибулі є Каховський район. Тут сконцентровано половину усіх цибулевих площ України — близько 20 000 га.
Кліматично Україна абсолютно підходить для вирощування цибулі. Високі температури влітку і наявність вологи восени і взимку, а також встановлені в багатьох господарствах зрошувальні системи дозволяють одержувати надзвичайні врожаї.
Специфіка цибулі як культури дрібнонасінної — потреба у якісній підготовці ґрунту. Південь України, де переважають південні чорноземи з легким і середнім механічним складом, цілком задовольняє ці вимоги.

Цибулевий ринок: прогнози і рецептиВиробництву якої цибулі віддають перевагу вітчизняні фермери?
– В Україні вирощують озиму цибулю: ранню (80—90 днів), середню (100—115 днів) і пізню на зберігання (понад 125 днів). Також цибулю розрізняють за типами — американський та іспанський, добре відомі кольорова цибуля і цибуля на перо, цибуля порей, проте поки що вони не займають значних посівних площ. Чим південніше — тим більше фермери вирощують ранню цибулю.
Компанія Enza Zaden має у своєму асортименті цибулю всіх згаданих сортотипів і термінів збирання. З-поміж них на особливу увагу заслуговують Снайпер F1, Кассіопея F1, Хеленас F1, Саманта F1, Луїза F1.
Снайпер F1 — ранній надійний гібрид. Термін дозрівання 100—105 днів від сходів. Чудове поєднання високої врожайності та якості продукції. Темно-зелений потужний листковий апарат із помітним восковим нальотом. Перо знаходиться строго вертикально, що забезпечує скочування крапель гербіциду і, відповідно, більшу стійкість до гербіцидної обробки. Цибулини високої якості, округлої форми, щільні і важкі, до 100 мм в діаметрі. Шийка тонка, компактна. Луска щільна, міцна, золотисто-бронзового кольору. Добре одягнений для ранньої цибулі — 3—4 луски. Смак напівгострий. Придатний для механізованого збирання. Добре зберігається до 6 місяців.
Кассіопея F1 — середньоранній гібрид з високим потенціалом врожайності. Термін дозрівання 110—115 днів від сходів. Коренева система добре розвинена. Цибулини щільні, важкі, з міцними щільно притиснутими темно-бронзовими лусками і тонкою шийкою. Відмінна транспортабельність і післязбиральна лежкість. Термін зберігання 6—8 місяців.
Хеленас F1 — дуже ранній гібрид. Термін дозрівання 95—100 днів від сходів. Високий вихід товарної продукції. Цибулини рівної округлої форми, луска привабливого бронзового забарвлення. Шийка тонка, компактна. Смак напівгострий. Для ранньої реалізації. Термін зберігання 2—4 місяці.
Саманта F1 — новий високоврожайний середньопізній гібрид для тривалого зберігання і переробки. Термін дозрівання 125—130 днів від сходів. Цибулини великі, тверді, округлої форми, мають міцні щільно прилеглі луски темно-бронзового кольору і тонку шийку. Підходить для механізованого збирання та сортування. Чудовий потенціал врожайності та зберігання.
Луїза F1 — озимий ранній гібрид з високим потенціалом врожайності. Відрізняється потужною кореневою системою і розвиненим листковим апаратом із восковим нальотом. Хороша зимостійкість і стійкість до стрілкування. Цибулини відмінної якості, округлої форми, 70—100 мм в діаметрі. Має міцну, добре притиснуту луску бронзового кольору. Відсутня деформація цибулин при загущених посівах.
Enza Zaden веде власну цибулеву програму, має свою селекцію. Докладає максимум зусиль, застосовує новітні біотехнології для створення гібридів, що сповна задовольняють потреби українських виробників і споживачів. Найближчим часом компанія має намір вивести на ринок нові гібриди цибулі в усіх зазначених категоріях, щоб і далі спільно з нашими клієнтами досягати високих результатів.

Кілька слів про цінову кон’юнктуру. Чи можете спрогнозувати ціну на цибулю на 2013-й?
– Останні 7—8 років ринок цибулі був сильно залежним від цін на зовнішніх ринках. За високої потреби в товарній цибулі весь сезон трималася висока ціна, і виробники отримували дуже добру рентабельність. На внутрішньому ринку ціна на цибулю була стабільно високою, росла з листопада по квітень, а траплялися роки, коли й у кілька разів. Але при надлишку продукції місцевий ринок швидко перенасичувався, ціна падала до собівартості, а подеколи й нижче. Ситуацію посилила криза 2008 року та скорочення обсягів промислової переробки цибулі. Олії у вогонь підлили «митні війни» з Росією — у підсумку це призвело до різкого скорочення експорту.
У сезоні-2012/2013 рання й середня цибуля мала, в принципі, непогану рентабельність. При середній врожайності 50—60 т/га ціна становила 1,2—1,7 залежно від якості та сезону. На початку вересня, в період масового збирання сортової цибулі, ураженої фузаріозом, бактеріозом та іншими хворобами, які унеможливлюють зберігання врожаю, ціна на продукцію різко впала — аж до 0,5 грн/кг. Така ситуація збереглася на ринку до початку грудня. Лише з настанням морозів поліпшилася кон’юнктура на зовнішньому та внутрішньому ринках і фермери отримали ціну вище 1 грн/кг. І досі зберігається тенденція до зростання ціни. Це дає можливість виробникам, які мають сховища, використовують якісний посівний матеріал, отримати гідну ціну на свій товар. Мій прогноз на березень-квітень — 1,8—2,2 грн/кг.
Робити прогнози, як завжди, складно. Занадто багато іксів у цьому рівнянні. Але, зважаючи на поточну ситуацію, 2013-й буде, скоріш за все, складним. Пов’язано це насамперед із економічною ситуацією в країні, та й минулі два сезони неабияк спустошили бюджети виробників овочів. Середня собівартість цибулі на краплинному зрошенні при врожайності 60 т/га становить нині близько 0,6—0,7 грн/кг (без витрат на зберігання). Однак у різних регіонах — різні розцінки на робочу силу, воду, оренду землі.

Які тенденції спостерігаються на ринку цибулі?
– Перш за все, це укрупнення господарств, які займаються вирощуванням цибулі.
Якщо на зорі незалежності на виробництві цибулі спеціалізувалися мобільні бригади вихідців із Середньої Азії, які обробляли в середньому по 10 га цибулі, то тепер її вирощування перетворилося на серйозний бізнес, побудований на високих технологіях і повній механізації процесу. У подібних господарствах під цибулею може бути зайнято по100—1000 га. Також вони мають сучасні спеціалізовані сховища.
Гадаю, у майбутньому сезоні на ринку залишаться професійні виробники. Багато фермерів відмовляться від виробництва цибулі чи зменшать площі під нею.
На сьогодні основним гравцем на ринку цибулі є оптові покупці і торгові мережі. Вимоги, які вони висувають до продукції, — форма цибулини, стандартні розміри в сітці, тобто цибуля повинна бути відсортованою. Основний критерій — тривале зберігання та лежкість.
Цікава особливість останніх років — велика цибуля (діаметром понад 9 см) погано продається в основний сезон (вересень—квітень). Ідеальний продукт повинен мати не більш як 7—9 см у діаметрі, лусочки щільно притиснуті, золотисто-бронзового кольору. Способи фасування цибулі прийнятні різні: і овочеві контейнери, і овочеві сітки.
Загалом же, ситуація з цибулею залишається незрозумілою, адже невідомо, як поведеться уряд щодо дотацій на овочівництво, що станеться з орендною платою на землю. Вселяє оптимізм зростання попит на цибулю на зовнішньому ринку.
Потенціал цибулі як культури величезний. При правильному плануванні в державі обсягів виробництва товарної цибулі виробники отримають культуру з високою рентабельністю і можливістю зберігання. Адже ця культура входить в «стратегічний набір» овочів.
Відтак основна тенденція, що спостерігатиметься в цьому сегменті в найближчі роки, — перехід на нові технології вирощування та ретельніший вибір насіннєвого матеріалу. 

Поради від Enza Zaden 

1. Фермерам потрібно оптимізувати польові роботи: підготовку ґрунту доцільно проводити восени. Першим знаряддям на полі навесні має бути сівалка — це дозволить зберегти вологу й отримати швидкі дружні сходи. Сіяти треба одразу, як з’явиться можливість вийти в поле. Використовувати лише якісний, сертифікований посівний матеріал.
2. Проаналізувавши тенденції ринку останніх кількох сезонів, спеціалісти нашої компанії дійшли висновку: якщо налагодити так званий цибулевий конвеєр, то можна і в сучасних умовах непогано заробляти на цибулі.
Йдеться про отримання врожаю цибулі в різні терміни — у такий спосіб налагоджується система збуту, формується стала клієнтура завдяки постійній наявності товару в одного виробника впродовж усього сезону. У такому разі фермер обов’язково виграє в ціні на ранній і середній продукції.
3. Укладайте попередні контракти з покупцями. Якщо не вдається зафіксувати ціну, то хоча б встановлюйте ціновий коридор.

 

 

Оксана Терещенко

журнал “Плантатор” лютий, 2013 року

 

 

 

 

Усі авторські права на інформацію розміщену в журналі “Планатор” та інтернет сторінці журналу за адресою https://agrotimes.ua/magazines належать виключно видавничому дому АГП Медіа та авторам публікацій, згідно Закону України “Про авторське право та суміжні права”.

При використання інформації з подальшим будь-яким відтворенням, републікацією, поширенням, переробкою, перекладом, включенням її частин до інших творів обов’язкове посилання на журнал “Плантатор”з гіперлінком https://agrotimes.ua/magazines. Використання інформації дозволяється тільки після отримання письмової згоди від видавничого дому “АГП Медіа” .

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ