Тваринництво

Проведення санітарних заходів на птахофабриці повинно бути ефективним

Прибуткова гігієна

Прибуткова гігієна

Санітарні заходи, проведені надійними засобами, — невикористаний економічний потенціал підприємства.  

Підвищення продуктивності птиці та зниження витрат на її вирощування — основні умови підвищення рентабельності птахівничих підприємств. Одним із найголовніших факторів успіху виробничого процесу є ефективно проведені санітарно-гігієнічні заходи. Економічна ефективність ветеринарно-санітарних заходів у грошовому еквіваленті складається: 

• зі збитку, попередженого проведеним комплексом санітарно-гігієнічних заходів упродовж виробничого циклу; 

• з вартості продукції, одержаної додатково за рахунок збільшення її кількості чи підвищення якості; 

• з економії трудових і матеріальних витрат внаслідок застосування ефективних методів санації. 

Особливістю виробництва птахівничої продукції є короткі або дуже тривалі виробничі цикли, щільність посадки, насищеність приміщень механізмами та обладнанням, при цьому, характерною властивістю є чутливість до компонентів мийних та дезинфікуючих засобів, продуктів їх розпаду та запаху, малі дози яких мають негативний вплив. 

З огляду на вказані вище особливості санітарно-гігієнічні засоби для птахофабрик мають відповідати таким вимогам: 

• мати широкий спектр антимікробної дії; 

• мати високу ефективність навіть за низького вмісту діючої речовини; 

• володіти низькою корозійною активністю; 

• практично не мати запаху; 

• забезпечувати якісну дезодорацію поверхонь і повітряного середовища приміщень; 

• не викликати алергії, бути безпечними; 

• сприяти механічному очищенню приміщень. 

Біологічно розкладні санітарно-гігієнічні препарати іспанської компанії BBZIX призначені для підприємств по вирощуванню, забою, переробки та транспортування продукції птахівництва, для проведення планових виробничих та вимушених заходів в присутності птиці, а також традиційно, в міжциклічний період. Компанія BBZIX — виробник і постачальник мийних і дезінфекційних засобів професійного застосування для сільського господарства та харчової промисловості, що експортуються до 32 країн світу. 

МИЙНИЙ ЛУЖНИЙ ЗАСІБ ДЛЯ ОЧИЩЕННЯ 

Засіб CLEAN ZIX на основі активних лужних компонентів спеціально розроблено, щоб забезпечити ефективне очищення піною у харчовій промисловості й інших галузях, що вимагають ефективного мийного засобу. 

Однією з найкращих переваг миття пінним розчином є візуальний ефект, який він утворює. Іноді просто розбризкування мийного засобу або води на поверхні ускладнює розуміння — оброблено цю ділянку чи ні. Завдяки потужному візуальному пінному ефекту можна бути впевненим, що мийний засіб виконує свою роботу. Мийний лужний піноутворювальний засіб CLEAN ZIX — це запатентована комбінація активних лужних компонентів, поверхнево-активних речовин, зволожувачів, емульгаторів і секвестрантів. Під час використання даного препарату знищуються патогенні мікроорганізми: Staphylococcus, Streptococcus, Salmonella, E.Colli, Fusobacterium, Virus, Fungi та інші. Бактерицидний лужний піноутворювальний засіб CLEAN ZIX очищає та видаляє органічні рештки, жир, протеїн, молочні рештки, послід, фекалії й інші органічні утворення зі стелі, підлоги, стін, механізмів й обладнання приміщень. Понад 90% компонентів є біорозкладні — під дією зовнішніх факторів в короткий термін дисоціюють на прості сполуки, що безпечні для людей, тварин та зовнішнього середовища. 

ГІГІЄНА ТА САНАЦІЯ СИСТЕМИ ВОДОПОСТАЧАННЯ У ПТАШНИКУ 

Багатьох проблем зі здоров’ям у птиці можна уникнути, якщо забезпечити її якісною водою. Для покращення якості води проводять санацію системи напування: фільтрацію та знезараження. Однак часто на птахокомплексах широко застосовують препарати для знезараження системи напування, які неможливо використовувати у присутності птиці. Похідні хлору (хлор, діоксид хлору й інші) лише дезінфікують: агресивні агенти реагують із поверхнею і вбивають або зменшують кількість патогенів на поверхні біоплівки, але не руйнують і не видаляють її. У результаті мікроорганізми лишатимуться всередині біоплівки й надалі забруднюватимуть усю водопровідну систему. 

Неналежне оброблення системи напування робить її осередком поширення таких захворювань, як сальмонельоз, колібактеріоз, ботулізм й інші. 

Ефективне і довгострокове рішення забезпечать продукти, які одночасно знезаражують й очищають систему напування в присутності птиці. Препарати на основі надоцтової кислоти та пероксиду гідрогену здатні підтримувати мікробіологічний статус на належному рівні. 

AQUAZIX PLUS AG — бактерицидний, віруцидний, фунгіцидний, спорицидний, антипротозойний і антикокцидійний засіб. Його формула в кілька разів ефективніша за інші продукти на ринку, що містять пероксид гідрогену. Вища ефективність зумовлена додаванням активних інгредієнтів із мікробіоцидами та стабілізаційними речовинами, що й далі діють у кишківнику як підкислювачі. Aquazix® розроблено для гігієни та знезараження системи водопостачання з метою зменшення випадків діареї в птиці та підвищення її продуктивності. Це некорозійний препарат, що має такі функції: 

• покращує мікробіологічну якість води; 

• усуває біоплівку, вапняний наліт, некорозійний; 

• чистить резервуари, труби, ніпельні напувалки; 

• запобігає повторному забрудненню води в трубопроводі; 

• знищує патогенну мікрофлору, зменшує кількість випадків діареї, сприяє підсушуванню посліду; 

• підвищує активність і зменшує кількість застосування комплексних мінерально-вітамінних, антимікробних препаратів, що застосовують із водою

ЕФЕКТИВНА БІОБЕЗПЕКА НА ПТАХОКОМПЛЕКСІ 

Дезінфекція на птахівничих підприємствах і санація повітря в присутності птиці — це комплекс із найважливіших і найефективніших заходів профілактики інфекційних хвороб, який містить різні засоби й способи інактивації (знищення) патогенних і умовно-патогенних мікроорганізмів у навколишньому середовищі. Дезінфекція впливає безпосередньо на збудників різних захворювань, перешкоджаючи їх розмноженню, розповсюдженню і передачі. У комплексі профілактичних ветеринарно-санітарних, протиепізоотичних заходів дезінфекції на птахофабриках належить перше місце, забезпечуючи: 

• благополуччя і здоров’я птиці; 

• безпеку людини за контакту з птицею; 

• безпеку продуктів , сировини і кормів. 

Хімічні дезінфекційні засоби зазвичай застосовують для контролю інфекційних хвороб, але вони шкідливі для здоров’я птиці та навколишнього середовища. 

ZIX VIROX® є ефективною альтернативою традиційним хімічним дезінфекційним засобам. Він окислює органічний матеріал, призводить до порушення сульфгідрильних білкових груп, ліпідів, ензимів і ДНК та не викликає резистентності бактерій. Синергічне поєднання термостабільних перекисів, надоцтової кислоти, органічних кислот, поверхнево-активних речовин і стабілізаторів забезпечують антивірусну, бактерицидну та фунгіцидну дії. Не розкладається під дією ультрафіолетового випромінювання. Деструкція проходить протягом 5 годин: засіб розкладається на воду, вуглекислий газ і кисень. Не потребує додаткового змивання, не лишає осаду на обладнанні й устаткуванні. Ідеально підходить для дезодорації та санації повітря у присутності птиці, проведення фінальної, поточної дезінфекції, відмінно дезінфікує та дезодорує обладнання та транспорт, що використовується для транспортування живої птиці й продуктів її переробки. Пришвидшує дезактивацію стічних і каналізаційних вод. 

ZIX VIROX® й AQUAZIX PLUS AG ефективно очищають систему PAD-Cooling і знезаражують повітря, яке через нього проходить. Також вони швидко й ефективно знищують органічне забруднення та біоплівку, розчиняють і видаляють мінеральний осад. Водночас високоефективні біоциди гарантують надійний захист тварин і птиці від захворювань, які передаються повітряно-крапельним шляхом. 

Ретельне та якісне проведення дезінфекційних заходів є важливою технологічною умовою для успішного і безпечного функціонування будь-якого птахівничого господарства. Своєчасна дезінфекція на птахофабриках дозволяє отримати санітарно чисту кінцеву продукцію, безпечну для використання та споживання у їжу. 

Матеріал надала компанія «Агротрейдхім» 

Інші статті в цьому журналі
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
Наше Птахівництво
5
Статті з журналу:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ