Овочі-Ягоди-Сад

Протруйник – те, на чому не варто заощаджувати при вирощуванні картоплі

Протруйник – те, на чому не варто заощаджувати при вирощуванні картоплі

Спілкуючись з картоплярами, вже давно не потрібно доводити важливість протруєння материнських бульб картоплі перед висадкою в поле. Але варто акцентувати увагу на важливих нюансах при виборі протруйника. Адже це робиться лише раз, виправити помилку буде неможливо протягом росту картоплі, як, наприклад, при контролі аерогенної інфекції – фітофторозу або альтернаріозу.

Протруйник – це фунгіцидно-інсектицидна система захисту кореневої системи картоплі, яка базується на одному або баковій суміші препаратів. І ця композиція має захищати від ґрунтової інфекції та шкідників щонайменше місяць-два, аби рослина отримала фору в формуванні та збереженні кореневої системи для майбутнього врожаю.

Який протруйник обрати? Дешевший, який дає можливість заощадити гроші в момент його купівлі, чи той, що захистить картоплю на початку вегетації та заощадить фунгіцидну систему захисту загалом, убезпечить численну кількість коренів від ґрунтових інфекцій (ризоктоніозу, антракнозу, фузаріозу), який потрібен для забезпечення вологою та розчиненими в ній макро- та мікроелементами добрив і врешті дасть змогу отримати бульбу нового врожаю високої якості?

Якщо вибір за останнім критерієм, то варто звернути увагу на Серкадіс® BASF

Чому саме Серкадіс®? Пояснюємо переваги:

  • Насіння не стерильне! Кожна бульба – це малий або великий початок первинної інфекції, що може стати значною перешкодою для росту рослини. На поверхні бульби серед мікобіотичних організмів присутні такі: ризоктоніоз (Rhizoctonia solani), фузаріоз (Fusarium spp,), срібляста парша (Helminthosporium solani), альтернаріоз (Alternaria solani), антракноз (Colletotrichum coccodes) та можливі інші гриби. Так само і ґрунт є нестерильним. Кожен агроценоз – це унікальний всесвіт біоти, породжений сівозміною, обробітком ґрунту, системами живлення та пестицидами, що вносилися протягом років вирощування сільськогосподарських культур. Тому, враховуючи ці два важливі аспекти, ніколи не можна порівнювати біологічну ефективність будь-якого протруйника за різних початково заданих умов, навіть в одних нормах внесення, в яких він має виконувати свою місію. І тільки усвідомивши складність дотримання стабільно високої ефективності фунгіцидного протруйника, безапеляційно обираєш інноваційну діючу речовину серед існуючих на ринку – Ксеміум® (флуксапіроксад).
  • Ксеміум® є новою активною речовиною серед фунгіцидних як на ринку України, так і в світі мікобіоти. Нове – завжди небезпечне для патогенів! Висока норма активного компонента, відповідно до зарегламентованих норм, при протруюванні насіннєвої картоплі при посадці – висока викорінююча та лікувальна дія проти існуючої інфекції на перидермі бульби та тривалий захист від ґрунтової інфекції, яка буде приєднуватися до молодої рослини картоплі з кожним переходом її до нової фази розвитку. І фізико-хімічні властивості флуксапіраксаду дають змогу отримати такий протруйник. Серкадіс® – єдиний засіб, який сформує ефективний фунгіцидний захист кореневої системи картоплі на тривалий період.
  • Основний фокус Серкадіс® – це контроль ризоктоніозу (як насіннєвої, так і ґрунтової інфекції), збудника, що здатен ще в камерах зберігання проявляти агресивність, утворюючи некрози тканин молодих вічок. А з приєднанням ґрунтової інфекції – призвести до комплексної проблеми, що може стати фатальною для молодої рослини картоплі. Тому Серкадіс® в нормі 0,75–0,8 л/га – гарантія ефективного і тривалого стримування ризоктоніозу.
  • Додатково – контроль фузаріозної кореневої гнилі, яка може приєднуватися вторинно на некротизовані тканини в місцях живлення ризоктонії та фізіологічних тріщинах підземної частини стебла картоплі.
  • Серкадіс® – унікальний інструмент для запобігання ранньому інфікуванню коренів картоплі антракнозом (Colletotrichum coccodes), хворобою, яка досить стрімко шириться насадженнями картоплі професійних господарств. Антракноз здатен призводити до зменшення врожаю картоплі на 20-25% шляхом раннього руйнування столонів інфікованої рослини, що не дасть змогу молодій бульбі наростити необхідний розмір. Згідно з дослідженнями, концентрація флуксапіроксаду в зоні столонів тримається максимально довго в дозі до 1,0–1,18 мг/кг без міграції від моменту формування столону до ініціації та наростання бульб, що є достатнім для стримування розвитку грибів у зоні столона та наростаючої бульби. Відсутність раннього інфікування антракнозу, відтермінування поширення хвороби дає мінімізацію кількості бульб дрібної фракції.
  • Впровадження Серкадіса® в систему захисту картоплі – це можлива економія за рахунок відтермінування першого внесення спеціалізованого протиальтернаріозного фунгіциду або взагалі його виключення. Діюча речовина частково мігрує в листя нижнього ярусу картоплі і захищає від сапрофітної форми альтернаріозу, який здатен вже отримувати розвиток на механічно травмованих нижніх листочках, хімічних опіках, потертостях об ґрунт чи просто у нестійких до альтернаріозу деяких сортів картоплі.
  • Серкадіс® є суто фунгіцидним протруйником. Це велика перевага, що дає можливість формувати гектарну вартість препаратів при виборі інсектицидної складової. Віддати перевагу імідоклоприду, тіаметоксаму, фіпронілу чи клотіанідину – на ваш вибір, норма – також на ваш вибір з залежності від тиску ґрунтових шкідників у вашому агроценозі.
  • І найважливіше – не втрачайте ефективність протруйника до того, як бульба впаде в землю. Контролюйте якість нанесення робочої рідини на бульбу в процесі садіння. Стежте за чистотою форсунок і кутом нахилу при розпиленні як на бульбу, так і на ґрунт.

Тож, використавши принаймні раз протруйник з потужними можливостями, такий як Серкадіс®, складно повернутися до альтернативних за меншу ціну.

Протруйник – не той препарат, на якому варто заощаджувати, бо ціна такого заощадження стане очевидною при збиранні картоплі нового врожаю.


Ірина Кудибіна, менеджер з технічної підтримки клієнтів з вирощування спеціальних культур Західного регіону України

Поділитись:

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ