Тваринництво

Менеджмент і застосування ефективних продуктів у годівлі та ветеринарії сприяють підвищенню рентабельності молочної ферми

Практична цінність

Практична цінність

Менеджмент і застосування ефективних продуктів у годівлі та ветеринарії сприяють підвищенню рентабельності молочної ферми  

Ефективність і рентабельність виробництва молока залежать від багатьох чинників. Найважливіші серед них — раціональне інвестування, командна робота, впровадження передових технологій утримання, доїння і ветеринарного догляду за тваринами, чітке дотримання правил виробничих процесів. Саме це дало змогу змінити молочне тваринництво в «ТАС Агро» майже за всіма напрямами: селекційна робота, кормовиробництво, вирощування молодняку, нарощення молочної продуктивності стада та підвищення якості молока. 

«Зважаючи на те, у якому стані компанія придбала тваринницькі господарства — про це свідчать хоча б річні надої 6 тис. кілограмів, зроблено дуже багато. На сьогодні вони демонструють відмінні показники і щодо продуктивності, і щодо якості молока, і щодо збереженості молодняку», — розповів Дмитро Шелудько, головний технолог із тваринництва компанії «ТАС Агро»

Очевидний прогрес 

П’ять ферм компанії об’єднано у три кластери (всього після кластеризації «ТАС Агро» налічує чотири кластери) із загальною кількістю стада 3500 голів, з них — 1800 дійних корів. Слабші господарства об’єднали з великими, завдяки чому оптимізували логістику та керування. Окрім того, як зауважує пан Дмитро: «Там, де є обсяг — там є і ціна, і рентабельність». 

Середній річний надій на фуражну корову підвищили до 7120 кг. Якість молока у пріоритеті. Наразі компанія постачає на переробні підприємства 60% молока ґатунку екстра і 40% — вищого ґатунку з показниками: жирність — 3,9%, білок — 3,2%, товарність — 93,4%, кількість соматичних клітин — 220–350 тис./ мл. Таких результатів досягнуто завдяки менеджменту й постійному контролю виконання всіх робіт. Окрім того, суттєвий прогрес окреслився й щодо інших показників: вихід телят на 100 корів становить 74%, збереженість — 95%, середньодобові прирости теличок — 805 г. 

Торік у компанії створили відділок із вирощування молочних бичків. У планах — відкриття племінного статусу з розведення голштино-фризької породи червоно-рябої масті, реалізація племінних телиць і нетелей. 

«У компанії є всі ресурси та потенціал, щоб усі проєкти реалізувати, — додає пан Дмитро. — Щоб мати ефективне поголів’я, потрібно дотримуватися всіх параметрів утримання, гігієни, годівлі й ветеринарних заходів. Ці принципи пов’язані й залежать один від одного, і якщо хоч один із них порушено — позитивного результату не отримаєш, як не старайся». 

Здорові ратиці 

Резервів для підвищення статусу здоров’я та продуктивності стада є чимало. Зокрема — вчасне проведення профілактичних заходів щодо здоров’я ратиць і вчасне їх функціональне розчищення. Адже кульгава корова з ураженням 3-го ступеня не додає 1% молока, а з ураженням 4-го ступеня — 15–20%. А кожен випадок кульгавості в молочної худоби спричиняє зростання витрат на лікування, вибракування та збільшення потреби в ремонтному молодняку. 

Уникнути хвороб ратиць не вдається навіть на передових фермах, але їх відсоток повністю залежить від ефективності роботи ферми. Так, здоров’ю ратиць сприяє дотримання гігієни та комфорт у корівниках, якісна підлога й оптимальна дистанція до зали доїння, ретельний огляд тварин тощо. 

У пошуку оптимального способу профілактики копитних захворювань на одній із ферм застосували комплексну програму для копитних ванн Аргівет-200 і Йодован ТОВ «ВетСервісПродукт». Ефективність копитної ванни вивчали в дослідній групі з 50 голів. Для копитних ванн застосовували 1 л Аргівет-200 (одна ванна) і 2 л Йодован (дві ванни) на 200 л води. Дослід проводили протягом двох тижнів: у перший — тричі через день, другий — двічі (на початку і в кінці робочого дня). 

До проведення досліду в групі було виявлено 26% кульгавості, а серед хвороб кінцівок у тварин фіксували пододерматит, відшарування підошви, некробактеріоз і виразка Рустергольця. У результаті застосування продуктів досягли значних результатів: знизили кульгавість майже вдвічі — до 14%, повністю загоїлись виразки підошви, пододерматит і некробактеріоз. Після цього представник компанії-виробника рекомендував провести розчищення ратиць і надалі застосовувати ванни, що дасть змогу обробити розчинами глибші шари підошви, уражені виразкою. 

За підрахунками підприємства економічні витрати на Аргівет-200 і Йодован, порівнюючи із застосуванням мідного купоросу, були меншими. Так, вартість заправки однієї 200-літрової ванни за копитною програмою становила 650 грн, а ванна, в якій використовували 7%-й мідний купорос — 1540 грн. Тобто за умови застосування ефективної копитної програми від «ВетСервісПродукт» економія становить 890 грн на 200 л розчину. 

Корисно та вигідно 

Узявши курс на створення поголів’я з високим потенціалом продуктивності, компанія вирішила віддати пере вагу власному відтворенню стада перед купівлею нетелей. І почала підвищувати кваліфікацію кадрів, на яких покладається вся відповідальність за виробничі процеси. 

«Адже, перш ніж вимагати від людей результатів, потрібно їх навчити, а також пояснити, як ті чи інші їхні дії впливають на прирости та якість продукції, — наголошує Дмитро Шелудько. — Звісно, якщо в господарстві є сильна ветеринарна служба, то воно почуватиметься спокійно. Але ми не повинні забувати, що здоров’я і добробут тварин залежить від комфорту, безпеки й кормів». 

Кормам в затратній частині ферм компанії належить найвища ланка, коливаючись від 50 до 65%. Тому працівники повинні дбати про їх якість, збереженість, балансування за поживністю відповідно до групи тварин і раціону, додає фахівець. Для цього в кожному кластері «ТАС Агро» створено блок, що відповідає за «зелену лінію» — заготівлю власних кормів високої якості (люцерно-житній сінаж, силос і корнаж кукурудзи, люцернове сіно). Торік на фермах інтенсивно закладали пивну дробину. Загалом на господарствах вживають усіх заходів, завдяки яким можна мінімізувати виробництво молока та м’яса, амортизацію вирощування ремонтних телиць. Зменшення собівартості досягають доброю врожайністю, внесенням органіки на поля. Під кормові посіви виділили 1820 га угідь і два роки поспіль компанія збирає по два врожаї з одної площі — жита, а після нього кукурудзи або сої. Наразі уже вдосконалили технологію заготівлі корнажу, зменшили собівартість кормів на 12%, зберегли поживність кормів. У планах — запустити пілотний проєкт із компостування органічних відходів, що в перспективі дасть змогу мінімізувати витрати на придбання мінеральних добрив. 

«Ми напрацювали раціони — збалансовані по продуктивності та формуються за потоко-цеховою системою, використовуємо компоненти власного виробництва. Також додаємо білково-вітамінно-мінеральні домішки в кормосуміші», — додав пан Дмитро. 

Використання БМВД дає змогу максимально збалансувати раціон ВРХ і забезпечити високі фізіологічні потреби тварин. Додавання високоякісних домішок безпосередньо впливає на підвищення рентабельності ферми, бо сприяє кращому розвитку рубця, адаптації в період переходу на соковиті та зелені корми, зміцненню імунітету тварин. 

Проілюструвати наведене вище твердження може приклад додавання кормової добавки Гепасорбекс («ВетСервісПродукт») на одній із ферм компанії. Для визначення ефективності кормову добавку згодовували групі з 50 новорозтелених корів першої лактації, кожній по 50 г/день. До досліду в господарстві спостерігали втрату продуктивності та живої маси, малу тривалість жуйки чи її відсутність, більшість тварин були в стані гострого ацидозу, тварини майже постійно лежали, а корм лишався на кормовому столі. 

За словами працівників ферми, за згодовування коровам добавки Гепасорбекс збільшилось поїдання корму, як порівняти з іншими групами — о 9-й ранку кормовий стіл був порожній і доводилось роздавати корм додатково (зросла конверсія корму й збільшився економічний ефект). Також збільшилась вага тварин на 10–15%, збільшилась жуйка до 45% на шостий день згодовування кормової добавки (збільшення буферу), тварини почали проявляти охоту. 

Після застосування кормової добавки продуктивність піддослідних тварин зросла з 15,2 до 16 л/добу — тобто прибавка молока становила 800 г/добу. Отже, за згодовування 50 г кормової добавки (5 грн) і вартості молока 11 грн/л господарство отримало чистого прибутку 3,80 грн/л молока. На підприємстві переконані: там, де правильно застосовують ефективні рішення, не дорожчає собівартість виробництва продукції. 

Так, крок за кроком компанії вдасться виконати план на 2022 рік: річний надій на фуражну корову 7500 кг, вихід телят — 90%. Нині команда технологів «ТАС-Агро» спрямувала зусилля на створення молока А2А2. Цього року планують провести тестування молока, щоб оцінити проміжні результати й конкретизувати наступні завдання. 

«Не слухайте скептиків, які кажуть, що створити рентабельну молочнотоварну ферму не реально. Це реально. Головне — щоб керівник і команда мали бажання розвиватися», — підсумував Дмитро Шелудько.  

ГОВОРИТЬ ЕКСПЕРТ  

Андрій Ласкавенко

Андрій Ласкавенко, керівник відділу продажу центрального регіону, технічний фахівець із тваринництва ТОВ «ВЕТСЕРВІСПРОДУКТ»  

— ТОВ «ВЕТСЕРВІСПРОДУКТ» активно впроваджує три напрями діяльності на ринку України: ветеринар на медицина, сервісне обслуговування та консалтинг тваринницьких підприємств, власне виробництво кормових добавок і преміксів. Має авторське свідоцтво й низку патентів на ТМ GEPASORBEX. 

ТОВ «ВЕТСЕРВІСПРОДУКТ» є офіційним представником ТМ NETA (Туреччина) — промивання та дезінфекція питної води, ТМ BIOON (Україна) — професійна дезінфекція тваринницьких приміщень і ТМ «Укрєврохім» (Україна) професійні мийні засоби. 

GEPASORBEX стандарт — це комплексний продукт із вираженою гепатопротекторною дією, яку виконують природні складники селену і розторопші плямистої (виводять токсини й відновлюють діяльність печінки), адсорбційна дія представлена кремнієм діоксиду (легко засвоюється тваринами, має адсорбційну здатність 98%), стимуляційна дія представлена активними дріжджами (діє безпосередньо на ШКТ). Як показала практика, застосування цього продукту покращує здоров’я тварин, мінімізує кількість випадків затримання плаценти, кетозу й ацидозу, маститів. Тривале застосування збільшує заплідненість у стаді, завдяки чому зменшується використання спермодоз на одне плідне осіменіння. Застосування на молодняку дає 10–15% збільшення приростів.    

Інші статті в цьому журналі

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ